Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.04.2016 21:07 - Последование на 12-тте Евангелия на Велики Петък Храм "Св.Димитър" Видин
Автор: elianna Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1335 Коментари: 3 Гласове:
1

Последна промяна: 29.04.2016 22:15

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 image




Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

1. elianna - ВЕЛИКИ ПЕТЪК - ПРЕД ПЛАЩАНИЦАТА
29.04.2016 21:10
Св. ЙОАН КРОНЩАДСКИ
Когато Аз се възнеса, то със Своите кръстни страдания ще изкупя целия свят и със силата на Моя кръст ще привлека към Себе Си множество избрани (Йоан 12:32). Ето какво е говорил малко преди страданието за нас Господ Иисус Христос. О, любов наша, Христе! До какво Те доведе любовта към нас! Ти, объркан, уязвен, умря в неизразими кръстни страдания. О, любов наша Христе! Как ни обикна Ти!

Велики са Твоите безмерни страдания за света, но безмерно велики са и плодовете на Твоите страдания: чрез Твоята рана ние всички се изцерихме (1 Петр. 2:24; Ис. 53:5). Ти търпиш страдания, за да ни освободиш от страстите; прие венец от тръни, за да не се измъчват нашите сърца; прие рана, за да се скрият каещите се грешници в Твоите рани от стрелите на небесния гняв; претърпя кръст, за да ни дариш чрез него с крепко оръжие срещу нашите невидими врагове; търпиш люти кръстни мъчения, за да избавиш Своите верни последователи от непрестанните мъки на ада.

Така нашият Глава Христос страда, за да бъде на цялото Негово тяло, т. е. на нас, леко. Нашият Глава гори в огъня на кръстните мъчения, за да избави от грях и от вечния геенски огън Своите членове. Кой може да проумее и да почувства цената на това благодеяние? Сам Той знае, колко велика е Неговата жертва за нас; защото Сам Той е знаел и е видял какви ще бъдат вечните мъки на грешниците, когато е казал: ще отидат всички във вечна мъка (Мат. 25:46). А ние често не разбираме бедите на настоящото наше положение (Прем. 9:16).О, наш Спасителю! Какво да Ти принесем за Твоята безкрайно велика жертва за нас? - Вяра и любов.

Така, вярвайте от цялото си сърце, без никакви съмнения, че единородният въплътил се Син Божи е пострадал за вас, за да ви избави от вечните мъки. Да избягат от вас всички раздори и всяка ненавист помежду ви: защото нашата взаимна омраза като стрела пронизва сърцето на Господа.

Господи Иисусе Христе, Боже наш, Който пострада заради нас доброволно! Вземи и нас при Себе Си в Твоето благодатно царство.

цитирай
2. elianna - ---
29.04.2016 21:11
Из „Великий пост", Москва, 1991

цитирай
3. elianna - -
29.04.2016 21:15
Господи Иисусе Христе, Сине на живия Бог, Творче на небето и земята, Спасителю на света!
Ето аз недостойният и от всички най-грешен, като прекланям смирено коленете на сърцето си пред славата на Твоето величество, възпявам и величая Твоето безмерно страдание и Ти принасям благодарност, Царю на всички и Боже, задето благоволи да слезеш от Твоя небесен престол и да се въплътиш от Пречистата Дева Мария заради нашето спасение.
Какво да Ти въздам, човеколюбиви Владико, за всичко, което претърпя заради мене грешния - не зная. Защото душата и тялото и всички Твои блага са от Тебе, всичко мое е Твое, и самият аз съм Твой.
Само на Твоето неизказано милосърдие, добросърдечни се надявам.
Възпявам Твоето крайно дълготърпение, величая неизповедимия Твой Промисъл, славя Твоята безмерна милост, с които Ти се наклони към мене осъдения, за да бъда оправдан.
Какво да кажа за Твоето неизказано човеколюбие, Христе Спасителю? Само в съкрушение на моето сърце, като се покланям на Твоите пречисти страдания и, като ги целувам прелюбезно викам: помилвай мене грешния, помилвай!
О, пречудна и неизмерима дълбочина на милосърдието, Христе Боже, дай ми покаяние, отвори ми вратата на Твоята милост и помени ме недостойния в Твоето царство!
Спасителю, Който живееш в недостъпна светлина, вземи от мене тежкия греховен товар и не се погнусявай, Човеколюбче, да се вселиш в моето недостойно сърце, за да успокоиш моето плътско мъдруване.
И тъй, като не ще живея вече аз, Твоето създание, за себе си, но за Тебе, моя Господ и Бог, по Твоето, о премилостиви Боже, добросърдечие, да се удостоя да видя Тебе, моя Създател и Спасител, увенчан със слава и чест, за претърпяната от Тебе кръстна смърт, в светлината на Твоята недостъпна слава, дето, с Твоя безначален Отец и с пресветия, благ, животворящ и единосъщен Твой Дух царуваш преди вековете, сега и винаги, и во веки веков.
Амин!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: elianna
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1172024
Постинги: 1302
Коментари: 1089
Гласове: 610
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031