Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.05.2016 05:03 - БХК с нов доклад за бежанците, лоши им били условията...
Автор: elianna Категория: Лични дневници   
Прочетен: 522 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 А кой прави доклади за условията на българите?...    

Българският хелзинкски комитет (БХК) излезе с нов доклад, според който от миналата година условията на прием на бежанци се влошават...

Какво още се посочва в доклада им?

  • Според БХК битовите и хигиенни условия на настаняване са влошени значително в сравнение с 2014 г. "В регистрационно-приемателните центровехрана бе осигурявана само два пъти дневно. Медицинската помощ бе ограничавана до спешната помощ с лекарства основно осигурявани и предоставяни от Българския червен кръст или други частни и корпоративни дарители"...
  • Според БХК през 2015 година регистрацията и издаването на документи на бежанците не се е извършвала в указания от закона срок от 3 до 6 работни дни.
  • Според БХК през март 2015 г. Държавната агенция за бежанците (ДАБ) отменила предоставянето на социално подпомагане, което е в размер на 65 лева месечно. А това "лиши кандидатите за закрила от възможността за снабдяване с допълнителна храна, включително специализирана храна за бебета и деца до 3 години, лекарства, санитарни и хигиенни принадлежности, дрехи и други стоки от първа необходимост за задоволяване на базовите им потребности".
  • Според БХК бежанската процедура спрямо децата без придружители се е провеждала без назначението на настойник или попечител. В повечето от случаи е отсъствал и социален работник. В нито един от наблюдаваните от БХК случаи децата не са били представлявани от адвокат. "Тази практика, нарушаващата правaта на децата, продължава вече няколко години, без да са предприети действия да се осигури безопасността на непридружените деца".
  • Според БХК малолетните и непълнолетните не са били настанявани при специални условия. Непридружените деца са били поставяни в стаи с пълнолетни несемейни лица, в резултат на което са установени няколко случая, в които децата са били излагани на неблагоприятно влияние и среда, а в един отделен случай – и на психически и физически тормоз.
  • Според БХК през 2015 г. почти енямало сключени договори с преводачи от основните езици, говорими за бежанците. Така е било нарушено задължението си да осигурява преводач при провеждане на интервютата с кандидатите за убежище.
  • Според БХК повечето мигранти, влезли в страната, са бежанци от конфликтни зони, в които наред с масовото нарушаване на редица основни човешки права. Основният приток на бежанци към България са граждани на Ирак (34%), Афганистан (30%) и Сирия (29%).

БХК, освен че редовно съди България, явно смята за по-важни човешките права на мигрантите, отколкото на хората, плащащи данъци и работещи за тази държава...

Дали БХК е запознат с условията на живот на пенсионерите в селата? И не само...

Дали БХК знае как живеят огромна част от българските деца? И онези без родители...

Дали БХК има проблем с факта, че мнозина българи взимат заплати, по-малки от разходите им за ток и парно?

Дали БХК не са се прекръстили от БЪЛГАРСКИ на някакъв дръг комитет? Не знаем.

Само питаме.

image





Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: elianna
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1182646
Постинги: 1302
Коментари: 1089
Гласове: 610
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930