Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.05.2016 04:09 - БЪЛГАРИЯ УДАРИ ЦЯЛА ЕВРОПА В ЗЕМЯТА С ТОВА РЕШЕНИЕ! ТОТАЛНА ЗАБРАНА НА БУРКИТЕ!
Автор: elianna Категория: Лични дневници   
Прочетен: 476 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 21.05.2016 04:11


 Вътрешната комисия в парламента прие единодушно на първо четене закона, забраняващ носенето на бурки.  

Законопроектът беше внесен от Патриотичния фронт и предвижда забрана на носенето на облекло, скриващо напълно или частично лицето, пише offnews.bg. 

Депутатите от ДПС не присъстваха на заседанието, а законопроектът беше подкрепен с 11 гласа "за" - на ГЕРБ, АБВ, БСП, РБ и БДЦ.

Според текстовете забраната ще важи за граждани на България и временно пребиваващи като мигранти. Забраната ще важи за институциите от централната и местната администрация, училища културни институции, места за обществен отдих, спорт и комуникации. Покриването на главата, очите, ушите и устата ще бъде позволено единствено, когато това се налага по здравословни причини, от професионална необходимост и при спортни и културни прояви. Забраната няма да важи и за молитвени храмове.

За нарушение на разпоредбите в закона е предвидена глоба от 200 лв., а при всяко следващо нарушение - 1500 лв. и лишаване от социални помощи. За спазването на закона ще следят МВР и общинските кметове.

Патриотите мотивират закона с текст от Конституцията, който забранява религиозните общности и институции, както и верските убеждения да се използват за политически цели. 

С преходните и заключителни разпоредби в закона се правят промени в Наказателния кодекс се въвежда наказание до три години затвор, 5 хил. лв. глоба и обществено порицание за лицата, които склоняват други хора да покриват главите си. Ако принудата е спрямо непълнолетно лице, наказанието е затвор до пет години и глоба до 10 хил. лв. 

От мотивите към законопроекта става ясно, че от ПФ са загрижени за правата на българи и чужденците у нас и "потъпкването на принципите на демократизма, равнопоставеността на половете и хуманизма", което е свързано с насилственото налагане на ограничения върху личната свобода. В мотивите се посочва, че забраната важи за всякакви покривала, независимо от наименованието им - бурка, фередже, яшмак, никаб или по друг начин. Патриотите виждат в носенето на бурки като "пряка релация с опасността от тероризъм на джихадистка основа". Те се позовават на шест европейски държави - Франция, Белгия, Швейцария, Холандия, Испания и Италия, където носенето на бурки и "други подобни символи на агресивния войнстващ радикализъм" е забранено. 

Основната причина за забраната е невъзможност от идентификация на лицето, което би представлявало пробив в сигурността заради опасността от терористични актове с участието на жени-камикадзе. На второ място това е пропагандата на радикални ислямистки идеи, които нямат общо с традициите на ислямската общност у нас.

В мотивите се посочва още:

За вносителите от значение са два основни факта, а именно - противоречието на подобно обществено поведение със светските закони на страната ни, включително и с битуващите по тези земи хилядолетни традиции на християни, мюсюлмани и други религиозни общности, невключващи такъв показен радикализъм; реалните подбуди за тези демонстрации, които не са нито религиозни, нито хуманни, а са политически, материално подплатени с пари, идващи от страни от Близкия Изток и Персийския залив, за които страни е ноторно известно нестабилността на политическата обстановка и вихрещият се в тях войнстващ радикализъм.   

image




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: elianna
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1184410
Постинги: 1302
Коментари: 1089
Гласове: 610
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930