Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.05.2016 04:16 - Светият синод отстрани архимандрит Дионисий от храма "Св. Александър Невски"
Автор: elianna Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1351 Коментари: 3 Гласове:
0

Последна промяна: 22.05.2016 10:34

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Наложена му е и временна забрана да извършва богослужения      

След две провалени заседания Светият синод в крайна сметка отстрани архимандрит Дионисий от поста предстоятел на патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“.

Наложена му е и временна забрана да извършва богослужения.

Дионисий беше обвинен за финансови злоупотреби, неспазване на църковните канони и за честванията на Великден със заря и гвардейци.

Временно на длъжността предстоятел на „Александър Невски“ е избран архимандрит Герасим, който е главен секретар на Светия синод.

За bTV архимандрит Дионисий заяви, че няма да коментира решението на Синода. Той допълни, че запрещение от богослужение на духовник, наречен за епископ, може да бъде взето само на Архиерейски събор с пълно мнозинство.

image
Светият синод събра кворум и заседава
Два поредни дни заседанието, на което се очаква да бъде обсъден и казусът с архимандрит Дионисий, беше отлагано заради липса на кворум

Дали обаче срещу него ще бъде заведено и църковно-наказателно дело ще стане ясно в следващите месеци.

Варненският и Великопреславски митрополит Йоан съобщи, че ще бъде съставена анкетна комисия, която да разгледа обвиненията и ситуацията в храм „Св. Александър Невски“.

„Може да бъде снето запрещението, може обаче да бъде повдигнато църковно-наказателно дело – зависи какво ще бъде съдържанието и какво ще реши Светият синод“, каза Ловчанският митрополит Гавриил.

На свещенослужителите, които отказаха да служат заедно с архимандрит Дионисий тайнството Причастие, им е наложено административно наказание „мъмрене“.

Вижте решението на Светия синод тук:

 

Решение на Светия синод за архим. Дионисий by btvnovinite



Архимандрит Дионисий за БНТ: Имам какво да кажа за Синода, но не сега Йоан - Варненски и великопреславски митрополит: Същевременно назначи анкетна комисия, която да прецени обстоятелствата около целия случай. На архимандрит Дионисий се налага временна забрана от свещенослужение до приключване работата на анкетната комисия. А от друга страна на свещенослужителите, които отказаха да служат с него съгласно дисциплинарните наказания, се възлага мъмрене.

Специално за БНТ архимадрит Дионисий отказа да коментира темата:

Архимадрит Дионисий: Няма да коментирам решението на Светия синод. Сега цялата отговорност върху всички злоупотреби не само в храма, но и изобщо в Българската православна църква са отговорност на Светия Синод. Той ще трябва да носи тази отговорност пред съответните органи, които са извън църквата. Ще се появя пред медиите, когато му дойде времето и когато мога да кажа още неща. А за 10 години в синодалната канцелария имам какво да кажа.

 

Архимандрит Дионисий - Изгореният от заря

Архимандрит Дионисий попадна в светлините на прожекторите след великденската заря и точно като нея светна за малко и изгоря. Светият синод го отстрани от поста предстоятел на патриаршески храм “Св. Александър Невски”. Освен това той е под запрещение, което значи, че няма право да служи в нито една църква.

Преди да се случи това, минаха три седмици в размисли и страсти. Ето как започна всичко.

Скандалът около Дионисий избухна на Великден, когато той си позволи на своя глава да поръча заря, духов оркестър и гвардейци, които да маршируват на фона на “Тих бял Дунав”. Такова чудо у нас не беше виждано. Той се оправда с обяснението, че това е гръцки обичай и попита дали само мутрите у нас могат да поръчват тържествени зари. Още тогава нещата започнаха да намирисват и стана ясно, че на Дионисий не му е много чиста работата.

Оказа се обаче, че зарята и гвардейците са най-малкият грях на скандалния архимандрит.

Службата, която той извърши на Велика събота, не е добре позната на християнския свят. В православните канони не е прието на Великден да се прави Яковова служба (такава се извършва само на 23 октомври). По време на тази служба тялото и кръвта Господна се раздават на миряните под формата на парче хляб и глътка вино, като се подават директно в устата им. В желанието си да бъде различен Дионисий подавал на хората в ръце хляба, което за силно вярващите люде се счита за подигравка с Бог. Свещеници от “Св. Александър Невски”, които гледали с ужас случващото се, събирали в ръце трохите, паднали на земята.

Няма как да бъде пропусната и таксата, която архимандритът наложи за посещение на храма. На два пъти вече в синода се е повдигал въпросът за махането на Дионисий, но той все е съвпадал с по-важни за църквата неща и това го спасявало. Последния път заради предстоящата канонизация на свети Серафим в края на февруари архиереите оставиха без последствие едноличното решение на Дионисий да въвежда такса от 5 лева за туристи.

Последните прояви на архимандрита обаче накараха и обществото, и божите служители да настръхнат срещу него. Поповете, които отслужваха литургии, отказаха да работят с него. Стотици миряни седмици наред пламенно коментираха действията му в социалните мрежи, а по-дейните организираха мирно бдение в сряда пред Светия синод.

Според мнозина Дионисий не служи на Господ и на църквата, а на масони. Други пък смятат, че той се опитва да проправи път на католицизма и да измести православието. Което и да е обяснението на неговото поведение, то е меко казано неадекватно за човек, който се кълне, че прави всичко в името на Господ. Тук идва въпросът защо в едно интервю архимандритът каза, че го е страх да не отиде в ада, не би ли трябвало да се притеснява от Бога?

Не са малко и богословите, които са на мнение, че показността, арогантността, контешкото му поведение, издигането на парите в култ са несъвместими с църковния начин на живот.

В църковните среди се говори, че той е болен и е най-добре да се лекува. Това без лекарско мнение няма как да се докаже, може би дори не е редно и да се споменава. Едно обаче е повече от видно - той се е самозабравил и трябва да бъде поставен на мястото си, а то не е в църквата.

Дионисий притежава рядката за свещенослужител дарба с нарцистична артистичност и свръхпровокативни действия да скандализира вярващите. Но едва ли върши всичко това сам, без подкрепа. Според запознати зад гърба му стоят Николай Пловдивски, Галактион Старозагорски и митрополит Антоний. Това няма как да се твърди със сигурност, но отсъствието им от заседанията на синода, на които трябваше да се реши съдбата на Дионисий, са показателни. Докато за митрополит Галактион се знае, че е тежко болен, интересна беше липсата на другите двама.

В крайна сметка който и да седи зад Дионисий, той най-накрая е наказан. Дали ще се спре дотук, или ще се стигне и до църковен съд - предстои да видим.

Лансиран от покойния Иларион

Дионисий е свързан с църквата от съвсем малък - баба му била силно вярваща и го водела със себе си в божите храмове. Според официалната му биография на 27 април 2002 г. в казанлъшкия манастир “Въведение Богородично” Дионисий (Мишев) приема монашески постриг чрез Старозагорския митрополит Галактион.

Преди да бъде назначен за предстоятел на патриаршеската катедрала “Св. Александър Невски”, Дионисий е бил началник на отдел “Богослужебен” при Светия синод, назначен по благословението на патриарх Максим през 2006 г. Всъщност 34-годишният Дионисий е бил сред приближените на покойния Доростолски митрополит Иларион, който пък беше изповедник на покойния патриарх Максим. От уважение към дядо Иларион светейшият Максим лансирал Дионисий, а патриарх Неофит го наследил, разказват от синода.

 

ЗА НЕГО

 

Той е паркетен калугер

Дионисий е момче, израсло в църковните среди. В една определена възраст обаче започнаха да му правят впечатление лъскавите неща. Така той не успя да стигне до същината на християнския живот и стана един от паркетните или салонни калугери. Той не знае какво е смирение. Лъже, че е бил в манастир за по една година, а всъщност не е прекарал повече от няколко дни в такъв. За него е най-добре да напусне църквата.

Иван Желев, богослов

 

Липсата на монашество му изигра лоша шега

Той е тръгнал по пътя на монашеството, но не е получил основата, не е живял в манастир и това му направи много лоша услуга. Не съм бил против Дионисий и дори когато Негово Светейшество го предложи за предстоятел на “Св. Александър Невски”, аз му казах: “Отец Дионисий, ти си умен и енергичен човек, обаче прояви послушание и църковна дисциплина. Недей да правиш нищо самоволно, без да имаш благословията на Светия синод.” Съвсем доброжелателно му казах това. Обясних му, че може да направи много полезни неща, ако реши да върви по този път.

Митрополит Гавриил Ловчански

 

Франкенщайн и църковен парти мейкър

Дионисий е смесица от Франкенщайн и църковен парти мейкър с тежко бъгнати инструкции, който все едно притежава чип локатор, прихваща сигнали предимно от три посоки - Константинопол, Москва и Рим. Най-новите му претенции са, че може да бъде запретен очевидно не от Светия синод на БПЦ, а само от всеправославен събор, на който се счита за васал. Такова целеустремение може би разчита на “постиженията” на адронен колайдер, но не и на повеленията на Божия закон. Дотук с шегата; единственото, което мога да кажа, е, че му пожелавам сърдечно просветление и истинно покаяние.

Василианна Мерхеб, дипломант по богословие

Дионисий изгонен от храма, разследва го комисия (обзор) Изгониха Дионисий от „Св. Александър Невски“ Архимандрит Дионисий: Зарята на Великден е само повод за говорене, зад което прозира политически интерес    



Гласувай:
0



1. elianna - Стотиците хиляди левове, които дядо Добри дари на храма „Свети Александър Невски“ са изчезнали безследно
21.05.2016 04:28
Стотиците хиляди левове, които добрият дядо Добри дари на храма „Свети Александър Невски“ са изчезнали безследно, научи сензационно в. „Всеки ден“. „Светецът от Байлово“, както го наричат мнозина, е най-големият дарител на църквата с пари, събрани от милостиня, като само през 2009 г. той дари на патриаршеската катедрала над 35 000 лв. В следващите пет години стогодишният дядо даде общо около 200 000 лв. Източници на „Всеки ден“ от Светия Синод обаче твърдят, че за огромна част от дарението няма никакви официални документи и никой не знае къде са се дянали тези близо 200 бона.

Софиянци знаят дядо Добри като просяка пред „Св. Александър Невски“, който събира милостиня в метално канче. Поздравява с поклон всеки, който пусне монета и банкнота. Той обаче не слага нищо в джоба си, а всичко дарява на храмове из цяла България. Твърди се, че за близо 20 години само от изпросените стотинки от нашенци и от чужди туристи старецът е събрал 1 милион.

Запознати обаче смятат, че той бил много доверчив човек и давал даренията на всеки, който бил облечен в расо. Те казват, че първото дарение на дядо Добри преди 7 години било дадено на тогавашния предстоятел на катедралата епископ Тихон и парите били усвоени за козметичен ремонт и за текущи нужди – като плащане на сметки и др. След това следите на даренията се губят и никой от служителите на „Св. Александър Невски“ не е виждал с очите си огромната сума от 200 000 лева въпреки публичните твърдения за подобно дарение от страна на светеца от Байлово.Духовници подозират, че дядо Добри може да е станал жертва на изпечени измамници. Твърде вероятно е мними свещеници да са ограбили добрия старец, като са се представили за попове от катедралата или за служители на синода, допускат източниците на „Всеки ден“.Измамата обаче трудно ще се разплете, тъй като старецът вероятно не помни лицата им, а и не е подавал никакъв сигнал нито в църквата, нито пък е подавал жалба в полицията.
цитирай
2. elianna - Измамата обаче трудно ще се разп...
21.05.2016 04:29
Измамата обаче трудно ще се разплете, тъй като старецът вероятно не помни лицата им, а и не е подавал никакъв сигнал нито в църквата, нито пък е подавал жалба в полицията. Запознати твърдят, че след назначаването на скандалния архимандрит Дионисий за председател на църковното настоятелство на „Св. Ал. Невски“ приведеният старец с дълга бяла коса и брада не е дарявал пари за катедралата.

Светецът от Байлово закъса със здравето

Добри Димитров Добрев, известен като дядо Добри, е роден на 20 юли 1914 г. в село Байлово. Преди двадесетина години решава да дари всичките си имоти на църквата и днес живее много скромно в малка пристройка към църквата „Св. Св. Кирил и Методий“ в родното си село.

Добрият старец има пенсия от 160 лева. Помагал е и на Калоферския манастир, дал е 57 000 лева на манастира в Елешница. Дарявал е и на Бесарбовския манастир край Русе. Със свои пари е направил доста църкви и параклиси, като „Света Троица“ в родното му Байлово. Дядо Добри се обръща към вярата на 38 години. Имал е 5 деца, а шестото е осиновено от жена му сираче.

Хората в Байлово коментират, че старецът си остава загадка. Според тях заради добрините, които е направил през живота си, Бог му е дал правото да живее вече 101 години. Последните месеци дядо Добри живя в Кремиковския манастир край София, а след Великден е отишъл да живее при една от дъщерите си. Напоследък здравословното му състояние не е добро.
цитирай
3. zlika - Щеше да е жалко
21.05.2016 05:15
ако не го бяха отстранили...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: elianna
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1172921
Постинги: 1302
Коментари: 1089
Гласове: 610
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031