Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.06.2016 21:53 - Наказание без престъпление: Ексклузивен разказ на Петър Низамов – Перата!
Автор: elianna Категория: Лични дневници   
Прочетен: 848 Коментари: 1 Гласове:
0

Последна промяна: 08.06.2016 21:57

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Низамов, още известен като Перата, и как доброволческите отряди за защита на българската граница се превърнаха в престъпни според държавата... image

Lentata.com ви представя ексклузивен разказ на арестувания заради доброволческите отряди по границата – Петър Низамов – Перата. Известен още като Йозеф.

Преди месеци във Фейсбук Йозеф публикува видео, в което се виждат тримата заловени нелегални мигранти. Това видео беше част от доброволческите граждански отряди за защита на жените и вярата – както те самите се представиха.

Но...властта не прие това като гражданска активност или помощ, а като престъпление.

Афганистанците вече са пуснати, глобени със 100 лева, а българите са все още под прицел.

Вече 2 месеца Низамов е под арест. Защо?

Уведомил ли е той полицията и горските за своите действия по границата?

И как добрите намерения най-често те отвеждат към ада. В случая към ада на родното правосъдие.

Четете разказа на Низамов. И си правете сами изводите – кой е по-защитен у нас – нелегалните мигранти или легалните българи.

image

(Първото интервю на Низамов за доброволческите отряди - заснето от журналиста Мартин Карбовски)

***

В какво си обвинен, когато защитаваш границата на държавата си...

Низамов:

Аз съм обвинен , за това, че незаконно съм лишил от свобода тримата афганистанци от клипа.

За мен това е политически процес поради няколо причини.

Първо, на заседанието пред окръжен съд Бургас на 21.04.2016г. , когато бяха всички медии съдът изтъкна като агрумент за задържането ми, цитирам: "...Няколко минути по-късно по нареждане на Низамов афганистанските граждани тръгнали в посока към турската граница. Впоследствие, тримата СЛУЧАЙНО били намерени от полицейските служители. След като той не е изчакал полицейските служители , очевидно , че поведението на Низамов не е отразявало неговата гражданска позиция и за това деянието е престъпление. Окръжният съд в Бургас не споделя мнението, че Низамов има обременено съдебно минало, защото по отношение на всичките му осъждания е настъпила ПЪЛНА РЕАБИЛИТАЦИЯ ПО ПРАВО, поради което не може да бъде третиран като осъждано лице.".

По делото още първия ден преди моето задържане са били разпитани полицейските служители , които извикахме да дойдат да приберат мигрантите и горския служител, чрез който изпратихме полицаите.

Разпитани са тези ключови свидетели, именно защото те са първоизточниците на информация по случая - първите са лицата заловили афганистанците, а другият е човекът осъществил връзката между мен и тях. Същите са установени от полицията още след излизането на клипа и разпитани пред прокурор.

Какво разказват полицаите и горският служител по случая...

Низамов:

Полицаите казват, че са изпратени на място от горския служител, който им е обяснил, че има намерени незаконни мигранти от горския служител Г.

Горският служител е казал в разпита си, че аз съм му се обадил още на сутринта да го предупредя, че отиваме в гората и ако намерим нелегални мигранти ще му се обадим да направи връзка с местни гранични полицаи и да ги изпрати на място да поемат нелегалните.

Ето какви са неговите показания:

След схватката с тримата нелегални до р. Велека , аз съм му се обадил по телефона и съм му казал, че има трима нелегални мигранти и да изпрати някои гранични полицаи да ги приберат, като съм му обяснил мястото къде сме, след което той е направил връзка, говорил е с граничните полицаи, които са му казали, че ще отидат да ги приберат и те са му казали да не ги чакаме, защото ако ни заварили на място трябвало да пишат дълги доклади.

После той ми се е обадил да ми каже това и сме се разбрали да ги пуснем в една посока по реката, където полицаите щели да минат до 10-20 минути и да ги пресрещнат от другата страна, където реката излизала на черен път. После полицаите ги намерили, обадили му се да му кажат, че са ги намерили и той върнал обаждане на мен след около половин час, когато излязох пак при обхват на телефона, че всичко е минало по план и полицаите са ги намерили.

Низамов:

От телефонната разпечатка се вижда, че аз веднага след произвеждането на клипа първо съм направил опит да се обадя на 112, но поради липса на покритие, не съм успял да се свържа, после веднага има няколко разговора между мен и горския служител, както и между горския служител и граничните полицаи.

Това всичко изключва тезата на Окръжния съд, с каквито мотиви ми е направен арестът, а именно цитата от определение на ОС Бургас от 21.04.2016г. - "Впоследствие тримата СЛУЧАЙНО били намерени от полицейските служители".

Фактът, че полицейските служители сами са искали да не ги чакаме, а да им ги "подадем" в указаната от тях посока, изключва и този мотив - "След като той не е изчакал полицейските служители, очевидно, че поведението на Низамов не е отразявало неговата гражданска позиция и за това деянието е престъпление.".

Арестът и как подписките в подкрепа на граждани и политици не вършат работа...

Низамов:

Вчера мина съдебното заседание по разглеждането на молбата ми за снемане на ареста спрямо мен, който продължава вече около 2 месеца. Съдия Пламен Дойков от Районен съд малко Търново пренебрегна 10 000 подписа на граждани на няколко континента, българи от всички краища на България..., стотина народни представители на Чешкия парламент и делегации от Цяла Европа, хиляди българи в чужбина, европейски граждани, етнически турци и роми с аргумента, че събраните за 15 дена над 10 000 подписа в първобитни финансови условия БИЛИ ОТРАЗЯВАЛИ САМО ЕДНА МАЛКА ЧАСТ ОТ ОБЩЕСТВОТО, А ДРУГАТА МОЛЯ ТИ СЕ, БИЛА ТВЪРДО ПРОТИВ МЕН И ЦИВИЛНИТЕ ОТРЯДИ.

Как Фейсбук влиза в съда и влияе на съдебните дела

Низамов:

Смешно твърдение според мен, защото единствено на арабски език съм чел лоши коментари за мен и гражданските арести. Е, и разбира се, и някой друг платен трол или промит мозък, но не повече от 0.5 % .

Съдията посочи като основен мотив за отхвърлянето на доказаната безспорно теза, че именно аз съм повикал полицаите и съм действал по техни указания, с някакво заглавие, написано от мен в профила ми във Фейсбук.

Имах чувството, че съм на събиране в детската градина, а не на сериозно дело за обжалване на арест от 2 месеца.

Мотивът на съдия Пламен Дойков от Районен съд Малко Търново да отхвърли първичните доказателства - разпита на граничните полицаи и горския служител, които де факто са установили случая като са поели от мен мигрантите бе следният: "От фейсбук профил , Joseph Lous barrow , установена, че ползвано от Низамов, ясно се вижда, че в профила на Низамов на 10.04.2016г. е публикуван видеоматериал , в който ясно се вижда задържането на трима мигранти като над него има коментар "Задържане на незаконни мигранти и изпращането и обратно в Турция - никакви 122, никакви полицаи-предатели не ни трябват.".

Подобни словосъчетания напълно отричат възможността извършеното от Низамов да е станало в името на защита на националната граница или за залавянето на престъпници с цел предаването им на ограните на реда".

Страх полицията пази...

Низамов:

Истината е такава, че когато публикувах клипа, полицаите се уплашиха, което аз разбрах от един приятел и доколкото знам са ги заплашвали с уволнение - затова се ядосах и публикувах това заглавие, че са предатели...

И не са никакви защитници на границата, а страхливци, на които днес, ако им кажат от началството да прекарват мигранти ще го направят от страх, и дори и ако е против убежденията им. С една дума - полицаите ни предадоха и за това публикувах това заглавие.

На второ място, освен че ключовите свидетели твърдят, че аз съм предал мигрантите на тях и не съм ги чакал по техни указания, смешно е да се преекспонира едно изявление в социалната мрежа, а да се пренебрегват безспорни факти.

Ако моята цел не беше защита на границата:

 1. Щях ли точно и "случайно" след изнасилванията на Нова Година в Европа да направя група във Фейсбук сега с над 18000 члена. Не са ли именно това мотивите ми - да запазим децата и жените си от масовите изнасилвания, прикривани от медиите и случавщи се всеки ден в най-циволизованата част на Европа?

2. Щяхме ли да правим протести всяка събота срещу мигрантите и да събираме по 100-200 човека. Не беше ли по-хубаво да си гледам бизнеса и живота, без да си създавам проблеми с властта. Защо да купувам стоици факли от собствения си джоб?

3. Щях ли да си купувам джип, за да мога да ходя в гората след като имам автомобил? Щях ли да говоря против Бойко Борисов, ако той беше затворил границата, щях ли да показвам липсата на гранична ограда, ако имаше такава???

4. Щях ли да харча от собствения си джоб пари за гориво на 100 км от Бургас няколко пъти седмично? И храна за всички ?

5. Нямаше ли аз да ходя събота вечер на дискотека... Аз съм на 30 години, вместо да се връщам утрепан от път, ходен и катерене, издран от клони, нахапан от оси и всякакви насекоми. Не е ли по-добре за мен да обличам костюми вместо камуфлажи и бронежилетки. Не е ли по-интересно в центъра на Бургас, отколкото на граничната бразда...Аз не получавам пари за това... Дал съм много досега...

Да останеш неразбран и на мушката на властта

Низамов:

Обижда ме лъжата на медиите, че сме искали да ги грабим. Ако приемем, че сме 10 човека, изхарчили сме 6000 за джип, по 100 лв на ходен за гориво (в гората джипа харчи тройно), храна за 60-70 лв за 4-ма и т.н. Колко според вас пари биха носили незаконни мигранти минаващи през България, където от 2014 г е всеизвестно, че граничните обират всеки мигрант.

Абсолютно неренатбилно би било това занимание и не бих му отделил повече внимание да го оборвам като твърдение, защото всеки трезвомислещ човек вижда на какво съм подложен и знае, че в България такива, търсещи пари не са подлагани на това, а само противниците на властта, какъвото съм аз.

Нападателят вика дръжте нападателя...

Низамов:

Според съдия Пламен Дойков от РС Малко Търново - "твърдението на защитата ,че Низамов е бил нападнат от афганистанците и при това нападение му е било нанесено телесно увреждане, не е подкрепено с доказателства.".

В съдебно заседание аз представих снимка на окото ми преди и след 10.04.2016г. , медицински преглед при очен лекар и декларация при задържането ми, които безспорно доказват увреждането на дясното ми око на 10.04.2016 г, след удар в него от единия от показаните на клипа незаконни мигранти.

Представено беше на съда доказателство, че на 12.04 аз съм публикува снимков материал на профила ми във фейсбук със заглавие - "Ето, че трети ден след задържането на "дружелюбните" нелегани мигранти в гората аз все още не мога да виждам светлина добре без очила. Сигурно сам съм се наранил , нали?".

image

 

image

Двоен стандарт...

Низамов:

Тази публикация, обаче не представлява интерес за следствието и съда, защото е оправдателна за мен. Иначе заглавието към клипа е основен мотив за оставянето ми в ареста и дори пред съда е по-силен мотив и от свидетелски показания на ключови свидетели, поели от мен мигрантите.

На следващо място, мотив за оставянето ми под арест е това, че съм можел да окажа влияние на свидетелите! Срещу мен има свидетелски показания на тримата афганистанци, които не могат да оборят тезата, че не сме ги предали на полицията, защото няма как да го знаят - какво сме се разбрали на български. Те са разпитани пред съдия и показнията им могат да се ползват в съда. Също доколкото знам те са ОСЪДЕНИ НА 100 ЛЕВА ГЛОБА !!! ЗА НЕЗАКОННОТО СИ ПРЕМИНАВАНЕ НА ГРАНИЦАТА - а "чл. 279 от НК - Който влезе или излезе през границата на страната без разрешение на надлежните органи на властта или макар с разрешение, но не през определените за това места, се наказва с лишаване от свобода до пет години и с глоба от сто до триста лева." и са изпратени да си живеят живота в Австрия!

Услуга за услуга...

Низамов:

Все пак те направиха услуга на властта, като дадоха показания срещу мен и властта им е отвърнала със същото... Те не казват ,че са обирани. Казват , че са били вързани, но излъгаха, като казват, че аз лично съм ги вързал, а както се вижда на клипа, аз снимам, а не вързвам.

После срещу всички процесуални правила, афганистанците бяха разпитани, без да им е снета самоличността. Те си измислиха имената: 1.Абдулах Исхаки 2.Джаулид Дауд Доосд 3. Саудмухамад Тазмир Саадад, не казаха рождените си дати, а съдът прие това с мотива, че представете си, те в Афганистан не си били празнували рождените дни, и това е мотив за липса на данни за свидетел в протокол за разпит...

Оооо, право! Или как се извършват репресиите в наши дни... отгоре

Низамов:

В момента срещу смейството ми се извършва огромна репресия. Семейният бизнес е подложен на истински терор от НОИ, НАП, Икономическа полиция, Митници и всички институции. Идват на проверки всяка седмица, притесняват работниците. Вчера, докато бях на делото в Малко Търново - Икономическа полиция и Митниците са присъствали на товаренето на един камион и дори казали, че всеки път щяли да идват така да респектират работниците и семесйтвото ни.

Беше ни написан акт за 30 000 лева! Без причина. Служителят си признава, че не го иска, но това е заповедта отгоре! Така казват всички проверяващи...казват, че няма причина за проверка, нито за наказания, но отгоре така са казали да тормозят фирмата ни.

Очакваме още репресивани действия поради причината, че аз не съм се поддал на натиск и те евентуално са обещали да го увеличат рязко...

Чешкия парламент подписа петиция, с която показва подкрепата си към арестувания в България Петър Низамов - Перата.

Докато на родна почва, доброволците да пазят границите ни от нелегални мигранти са очевидно преследвани и тормозени, чехите подписаха петиция в подкрепа на Низамов от Бургас с думите:

„Подкрепяме го заради изпълнението на патриотичния му дълг да залавя незаконно влизащи насилници в България – през външната граница на Европейския Съюз.

Сега той е обвинен заради станалия прочут клип със „свински опашки”, в който той залавя нелегални мигранти. Ние настояваме той да бъде освободен от наложената мярка „домашен арест”. Смятаме, че нито е извършил престъпление, нито ще извърши такова. Ето защо никакво ограничение на свободното му прдивижване не бива да бъде налагано...”, пишат още народните представители от чехския парламент.

Чехия: Да защитиш границата от нелегалните е патриотичен дълг!  


image

 image




Гласувай:
0



1. elianna - Чехия: Да защитиш границата от нелегалните е патриотичен дълг!
08.06.2016 21:55
Чехия подкрепя гражданските арести „със свински опашки” и нашите доброволци!
Чешкия парламент подписа петиция, с която показва подкрепата си към арестувания в България Петър Низамов - Перата.

Докато на родна почва, доброволците да пазят границите ни от нелегални мигранти са очевидно преследвани и тормозени, чехите подписаха петиция в подкрепа на Низамов от Бургас с думите:

„Подкрепяме го заради изпълнението на патриотичния му дълг да залавя незаконно влизащи насилници в България – през външната граница на Европейския Съюз.

Сега той е обвинен заради станалия прочут клип със „свински опашки”, в който той залавя нелегални мигранти. Ние настояваме той да бъде освободен от наложената мярка „домашен арест”. Смятаме, че нито е извършил престъпление, нито ще извърши такова. Ето защо никакво ограничение на свободното му прдивижване не бива да бъде налагано...”, пишат още народните представители от чехския парламент.

цитирай
Търсене

За този блог
Автор: elianna
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1173075
Постинги: 1302
Коментари: 1089
Гласове: 610
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031