Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.06.2016 18:32 - АВТОРЪТ НА МРЕЖАТА, В КОЯТО ТРЯБВАШЕ ДА СЕ УЛОВИ ЦЯЛАТА ЦЪРКВА, Е ЛОШ БОГОСЛОВ.
Автор: elianna Категория: Лични дневници   
Прочетен: 882 Коментари: 2 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Решението на Св. Синод на Българската Православна Църква да не участва в зле скроения Събор, наречен за юни 2016 г. на остров Крит, не е само човешко дело, а най-вече дело на Онзи, Който е казал: „силата Ми се в немощ напълно проявява.“ (2Кор. 12:9)

Защото привидно най-немощната от православните Патриаршии разтури козните на врага, който беше уплел в своите мрежи гордите (чрез гордостта им), силните (чрез силата им) и хитроумните (чрез хитроумието им). Подценената Българска Църква, с която хюбристичният Фенер си позволяваше всяко високомерие и безцеременност, отказа да участва в узаконяването на беззаконието (икуменизма), чиито мрежи от 93 години изкусно се плетят от светския дух чрез онези, които напоследък се обявиха за „първи без равни“.

Всички знаещи знаят, че Съборът има една главна цел – да легитимира икуменизма. Но ето: всички, които изригнаха срещу историческото Решение на Българската Църква (и така сами разобличиха себе си), съчиниха легион опорни точки, ала нито един не промълви мръсната дума: икуменизъм.

Защото днес, през юни 2016 г., след всичко, което се каза и написа, икуменизмът вече е мръсна дума в Православието и дори съкровените му подръжници вече не смеят да се цапат с него. Съборът вече се бе състоя – „предсъборно“ – и чрез най-добрите богослови на нашето време, както и чрез цели поместни Църкви (Българската, Грузинската, светогорските старци и пр.) заклейми икуменизма като еклисиологична ерес, отричаща самата православност на Православието.      

Авторът на мрежата, в която трябваше да се улови цялата Църква, е лош богослов. Той очевидно не знае, че не е възможно Църквата в нейната света Съборност да бъде съборно измамена. От две хилядолетия насам винаги, когато Църквата сякаш е била на път да стане „едно“ в неистината, да покаже „единство“ в неправославието, винаги са се намирали доблестни  люде, които да застанат против това „единство“. Св. Атанасий Велики – против „единството“ в полуарианството (сякаш „постигнато“ от Констанций ІІ в 360 г.), св. Максим Изповедник – против „единството“ в монотелитството, св. Марк Ефески – против „единството“ в униатството и т. н.  

За Църквата няма друго единство освен единството в Истината. Всяко друго „единство“ е от лукавия и срещу него трябва храбро и честно да се възправяме, колкото и да сме иначе малки и немощни. Защото този, който е с Истината, т. е. с Бога, в крайна сметка ще недделее над всички съзнателни или подлъгани верноподаници на княза на този свят.

Не е наша заслугата, че Православието е Истината. Но наше задължение като православни е да отстояваме тази дарувана ни Истина, т. е. да я браним от единство с всички разновидности на неистината, застлани с най-добри намерения.

Затова да се радваме, че този път именно чрез Българската Църква светото Православие отстоя себе си и да продължим да работим за разобличаването на светския дух, който се опитва да подмени съборното начало, да отмени каноните на Църквата, да проникне в църковната догматика.

автор: Георги Тодоров

image




Гласувай:
2



1. elianna - НАД 1 500 ДУХОВНИЦИ, БОГОСЛОВИ И МИРЯНИ ОТ МОЛДОВА: БЛАГОДАРИМ НА СВ. СИНОД НА БПЦ.
25.06.2016 18:35
Преди няколко дни участниците в международна богословска конференция на тема „Междурелигиозен синкретизъм“, която се проведе в началото на 2016 г. в гр. Кишинев, Молдова, са изпратили писмо до Негово Светейшество Българския Патриарх Неофит и членовете на Св. Синод на БПЦ по повод на предстоящия всеправославен събор. Ето и текстът на писмото:
***
Ваше Светейшество,
Ваши Високопреосвещенства,
С дълбоко смирение и уважение, ние, организаторите на международна богословска конференция на тема „Междурелигиозен синкретизъм“, състояла с в гр. Кишинев (Молдова) в началото на тази година, изразявайки мнението на повече от 1 500 участници в нея, желаем да изкажем своята благодарност към Българската Православна Църква за отказа да участва във „Всеправославния Събор“ поради неправославните идеи, съдържащи се в някои от предсъборните документи.
Ние, чеда на Руската Православна Цръква, след края на гореспоменатата конференция изпратихме на свещеноначалието на РПЦ МП писма и обръщания с молба да не участват в събора. Като не получихме отговор на молбата ни, все пак се утешихме с отговора на Българската църква, защото вие отговорихте не толкова на нас и на нашата молба, но най-вече спазихте светите заповеди на нашия Спасител Иисус Христос и учението на Неговите свети Апостоли: да бъдем предани на всяка истина и да се гнусим от всяка неправда. Вашето решение, което е достоен принос към решенията на изповедниците на Православната вяра, ни укрепва в нашето отстояване на Православната вяра. Като отбелязвате факта, че освен Едната Свята, Съборна и Апостолска Църква съществуват само ереси и разколи и като осъдихте всеереста на икуменизма, както я определя св. Юстин (Попович), вие напълнихте с радост сърцата на тези, които ревнуват за Господа.
Пожелаваме ви твърдо да стоите на камъка на изповядването на Вярата и да не се поколебаете от бурите, които, без съмнение, ни очакват занапред. Нека светият Евангелски глас да бъде ваш пътеводител, а вие, на свой ред, - достоен пример за подражание
цитирай
2. elianna - ---
25.06.2016 18:36
за всеки православен християнин. По този начин, без да се спираме на сред пътя, ние искрено се надяваме на съборно осъждане както на всеереста на икуменизма, така и на всички днешни нейни проявления. Всеправославният Събор, ако се проведе, трябва да бъде не място на тържеството на криворазбраната веротърпимост и така наречена „религиозна толерантност“ или синкретизъм, а в съответствие с неговото велико име – място на тържество на Православието и Православната вяра!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: elianna
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1172875
Постинги: 1302
Коментари: 1089
Гласове: 610
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031