Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.07.2016 08:05 - ГОРТИНСКИЯТ МИТРОПОЛИТ ЙЕРЕМИЯ: КЪДЕ И КОГА СВЕТИТЕ ОТЦИ СА НАРИЧАЛИ ЕРЕСИТЕ И РАЗКОЛИТЕ "ЦЪРКВА"?
Автор: elianna Категория: Лични дневници   
Прочетен: 455 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 12.07.2016 08:16

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 „Как може, светият и велик събор на Крит да нарече инославните еретически общини Църкви – попита Гортинският митрополит Йеремия – те казаха, написаха и подписаха термина инославни християнски Църкви. Какво следва оттук нататък: и еретиците станаха „Църква“? Тогава за каква ЕДНА Църква говорим в Символа на вярата.“

Митрополит Йеремия напомни, че делегацията на Еладската Църква на събора е нарушила своето обещание да отстоява единогласно приетата позиция от Св. Синод и предложената поправка „християнски изповедания и общини“.

„Най страшното – по мнението на митрополита – се заключава в това, че наричайки инославните Църква, те придадоха на това наименование тежест, като представиха нещата сякаш тази позиция има историческо обоснование... Какво значи „историческо наименование“? Кога и къде Светите Отци са наричали ересите и разколите „Църкви“? Никъде и никога?“

Владиката нарече най-печален факта на подписването на това „погрешно от догматическа и еклизиологическа гледна точка предложение“.

Митрополит Йеремия благодари на Навпактския митрополит Йеротей и другите архиереи, които отказаха да подпишат текста „Отношенията на Православната Църква с останалия християнски свят“. Той сравни тяхната позиция с поведението на св. Марк Ефески – единственият, отказал да подпише унията с папистите на Фераро-Флорентинския събор.

Митрополит Йеремия заяви, че като епископ се присъединява към тези, които са се отказали да подпишат „погрешния от догматическа гледна точка“ документ.

„Ние, Гортинската и Мегалуполската епархия, поддържаме тези епископи, тъй като не признаваме ересите и разколите за „църкви“.

източник: aktines.blogspot.ru


МИТРОПОЛИТ ЙЕРОТЕЙ ВЛАХОС: ЛИЧНО АЗ БЯХ ПОДЛОЖЕН НА 
СЕРИОЗЕН НАТИСК И ОСКЪРБИТЕЛНО ОТНОШЕНИЕ... 
ПОСЛЕДНИЯТКРИТЕРИЙ ЗА ИСТИНА НА СЪБОРА БЕШЕ 
ЙОАН (ЗИЗИУЛАС).
 

На известният портал за църковни новини Romfea е публикувано заявлението на Навпактския митрополит Йеротей (Влахос), осветляващо събитията, случили се в хода на събора на Крит.

Владика Йеротей потвърждава, че „по богословски мотиви“ не е подписал текстът „Отношенията на Православната Църква с останалия християнски свят“, а документът „Мисията на Православната Църква в съвременния свят“ и „Тайнството брак и препятствията за него“ са подписани от него с уговорки.

Митрополитът съобщава, че според него на Критския събор са били фактически отхвърлени всички поправки, предложени от делегацията на Еладската Православна Църква.

Документът „Отношенията на Православната Църква с останалия християнски свят“ от самото начало е предизвиквал безпокойство у митрополит Йеротей, но той до края се е надявал, че той ще бъде коригиран благодарение на поправките на Еладската и другите Поместни Църкви.

Но на събора последният критерий за истина се е оказал Пергамският митрополит Йоан Зизиулас: „Той отхвърляше поправките, изменяше ги или ги приемаше“.

В резултат, по мнението на владика Йеротей „се получи незрял текст“, в който до самия последен момент (дори на етап превод на руски, френски и английски език) се внасяха изменения.

Владиката смята, че текстът „Отношенията на Православната Църква с останалия християнски свят“ изцяло е трябвало да бъде снет от обсъждане. Сам той не е подписал този документ, тъй като той противоречи на учението на Отците на Църквата.

Митрополит Йеротей съобщи също за това, че на събора е била отхвърлена поправката на Еладската Църква в документа „Отношенията на Православната Църква с останалия християнски свят“, която в шестия параграф е предлагала „християнски църкви и конфесии“ да се замени на „християнски конфесии и общини“.

В петък, когато се е обсъждал документът „Отношенията на Православната Църква с останалия християнски свят“, дискусията е влязла в задънена улица. Румънската църква е оттеглила своята поправка „конфесии и инославни общини“ към шестия параграф , като е останало да се избира между вариантите „инославни Църкви“ на Кипърската Църква и „християнски конфесии и общини“ на Еладската Църква.

През деня на извънредно съвещание делегацията на Еладската Църква е приела решение до край да устоява позицията на Свещения Синод на Еладската Църква и да предложи редица алтернативни варианти: „Православната Църква знае за съществуването на инославни“ или „други християни“ или „неправославни християни“.

Тъй като всички тези варианти са били отхвърлени, Константинополският патриарх на вечерно заседание публично е предложил да се проведе среща между Пергамският митрополит Йоан (Зизиулас) и Навпактския митрополит Йеротей (Влахос), за да се изработи решение.

Пергамският митрополит е посрещнал инициативата хладно, а владика Йеротей е заявил, „че това не е личен проблем, а въпрос на цялата делегация на Еладската Църква“.

Тогава Вселенският патриарх е казал на Атинския архиепископ, че обезателно трябва да се стигне до някакво решение.

Събота сутринта е било проведено съвещание на делегацията на Еладската Църква, на което е било прието решението да се предложи вариантът „Православната Църква признава историческото название на други, не намиращи се в общение с нея инославни християнски църкви и конфесии“.

След което митрополит Йеротей е заявил, че няма да подпише текст с такава формулировка.

Митрополит Йеротей съобщава също, че на събора е имало рязка критика към свещеноначалието на Еладската Църква за неговата последователна позиция. Вероятно този психологически натиск е допринесъл да се стигне и до окончателния вариант за поправка, която е била утвърдена. „Лично аз се натъкнах на сериозен натиск и оскърбително отношение от страна на йерарсите. По моя информация, на натиск са били подложени и други членове на Еладскатлиа Църква“ – съобщава митрополит Йеротей.

събор на вълци с овчици ... вълци преоблечени в овчи кожи .... Е вече съмнява ли се някой че това си беше Вълчи събор или по скоро вълчо сборилище...







Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: elianna
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1188029
Постинги: 1302
Коментари: 1089
Гласове: 610
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930