Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.10.2016 05:37 - Арестуваха афганистанец за посегателство над жена в София
Автор: elianna Категория: Лични дневници   
Прочетен: 446 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 15.10.2016 05:40

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 image Сред незаконно влизащите в България има много афганистанци Столичната полиция задържа афганистанец, опитал да целуне жена, съобщи електронното издание на "Труд". Всекидевникът се позовава на пресцентъра на МВР.

На 4 октомври 21-годишна жена подала сигнал, че в района на Централна автогара непознат мъж е направил опит да я целуне. По думите й той бил чужд гражданин.

При предприетите издирвателни действия е установен и задържан 17-годишен младеж от Афганистан със статут на временно пребиваващ на територията на страната, съобщават от МВР.

В Софийската районна прокуратура на младия афганистанец е повдигнато обвинение за принуда. Афганистанец нападна охранител в дома във ”Военна рампа”
image При инцидента във „Военна рампа“ е пострадал 46-годишен охранител Полицията в София задържа 22-годишен афганистанец, който нападна охраната в дома за бежанци в квартал „Военна рампа“. При инцидента във „Военна рампа“ е пострадал 46-годишен охранител. Афганистанският гражданин е ударил мъжа в лицето, а пристигналият патрул от СДВР го е задържал, предаде БНР. По случая тече разследване. 

Само преди ден от полицията огласиха и друг инцидент - пак с участието на мигрант от Афганистан. При него 17-годишен е опитал да целуне 21-годишна българка в района на гарата. Той е задържан и му е повдигнато обвинение в принуда. 

Днес сутринта полицията реагира и на сигнал за лежащ гол мъж на влаковите релси. Сигналът е подаден около 8 часа. Пристигналият патрул е задържал човека, легнал на релсите под моста "Чавдар". Случаят се изяснява. image
  Засилва се трафикът на хора заради органи или фиктивен брак Икономическата криза и положението в Близкия изток подтикват към преселение все по-големи групи от хора Все още най-разпространените форми на трафик на хора са за сексуална и трудова експлоатация. Има и 2 други причини - продажба на органи и принудителен брак. Това съобщи на дискусия, организирана от Националната комисия за борба с трафика на хора, вицепремиерът и председател на комисията Меглена Кунева.

Кунева допълни, че след икономическата криза, и при ситуацията в Близкия изток, все повече хора са готови на всичко, за да осигурят благосъстоянието си, предаде БТА.

Тя посочи, че този нов контекст поражда нови схеми на експлоатация и прибавя нови уязвими групи. 

По думите й сключването на фиктивен брак с гражданин на европейска страна е един от начините, по които нередовните мигранти се опитват да легализират своя статут. От фиктивния брак по сметка, до трафика с цел сключване на принудителен брак съществува една стъпка - тази на принудата, каза вицепремиерът. 

Кунева заяви, че проблемът става разпознаваем и у нас и допълни, че за първите шест месеца на годината в администрацията на комисията са постъпили 14 сигнала, касаещи принудителен брак. Те представляват около 1/5 от всички сигнали в комисията и засягат хора между 20 и 25 - годишна възраст от райони с високи нива на безработица и бедност. 

В някои случаи жертвите са подлъгани с фиктивни обещания за щедро заплащане, а в други - измамени с цел пътуването им в чужбина, посочи Меглена Кунева

Установените случаи на мигранти, които пристигат на брега на Европа с отнети органиалармират, че Европа трябва да е с отворени очи към този вид престъпление, коментира вицепремиерът. 

Кунева добави, че според данни на Световната здравна организация този "черен бизнес" носи проходи от 600 млн. до 1,6 млрд. годишно в глобален мащаб. 

Въпреки че преобладаващата част от жертвите на трафик на хора са сексуално експлоатирани и са жени, Меглена Кунева отбеляза, че не трябва да се пренебрегва и проблемът с мъжете, които стават жертва на този вид престъпления. 

Тя допълни, че темата у нас все още е табу, а сексуално експлоатираните мъже са около 5 процента от всички жертви и прокуратурата регистрира около 10 подобни случая годишно. 

Комисията полага специални усилия за да може и тази част от борбата с трафика на хора да бъде адресирана правилно и проблемът да се изкорени, заяви Меглена Кунева.



Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: elianna
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1181263
Постинги: 1302
Коментари: 1089
Гласове: 610
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930