Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.11.2016 08:19 - Вижте разказа на Джамила, застанала с гърдите си пред българките в Харманли
Автор: elianna Категория: Лични дневници   
Прочетен: 954 Коментари: 1 Гласове:
0

Последна промяна: 27.11.2016 08:25

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 image   Джамила, жената, която застана пред служителките на лагера в Харманли по време на бунта, разказва, че наистина е било страшно. Тя бе една от тези, които опитаха да предпазят българките от своите и ги закри с тялото си.

"Те нямаха никаква вина, бяха невинни жени насред бунта, не можехме да не ги защитим. Мислехме, че ще умрем там", казва Джамила пред Нова телевизия.
 
Тя има своя теория за бунта:
 
"Афганистанците не харесваха храната, затова се стигна до боя, полицаите си вършеха работата, а афганистанците поискаха в един момент да се отворят вратите, за да излязат от лагера."

Гасан Насър за погрома в Харманли: Вътре в лагера има такива, които насъскват останалите: Дайте да се бунтуваме! Може да ударят и София...
Размириците с мигранти от предната нощ в Харманли разбудиха общественото мнение. Няколко полицаи бяха ранени, а премиерът в оставка Бойко Борисов отиде на място в града, а по-късно отмени и визитата си в Унгария, за да се търси решение на проблема. Потърсихме журналиста Гасан Насър, за да коментира бежанската криза, обстановката в Харманли и как България се справя със ситуацията.

- Г-н Насър, да поговорим за бежанците и сблъсъците в Харманли.
- Това не са бежанци. Това са икономически мигранти. В момента те нямат статут и е нормално да са в затворен комплекс. Да ви кажа какво искат те. Нещата са колкото прости, толкова и сложни. Тези емигранти, настоявам да ги наричам така, идват от Афганистан и района. За тях България не е цел, те искат да преминават през България. След като стегнаха границите и няма възможност каналджиите да ги прекарат, тяхната съдба е България. Но те искат просто да бъдат свободни, всеки да намира начин как да продължи към Запада. Явно доста време стоят затворени, те не са всички образовани, някои от тях не могат да пишат, да не забравяме, че и някои от тези хора са наркотрафиканти, някои участват в терористични организации, някои са измъчен от живота. Естествено, много лесно се организира това нещо, като бунта. Има данни, че вътре в лагера, един от 2 - 3-ма, на които по им трака, казват: „Дайте да се бунтуваме” и първата цел е да се отвори лагерът. Естествено, не е само това причината да бъде затворен лагерът, а и заради заразите.

- Смятате ли, че може да се получи ефектът на доминото и след Харманли, да се разбунтуват и в София, например?
- Не е изключено това нещо да се повтаря, защото те ще продължават с опитите. Проблемът е голям. Тук трябва и Европа, не само България, да работи. Ние нямаме голям опит в миграционната политика, не сме богата държава. При тези хора трябва да отиде някой представител на държавата. Ако трябва да яде на земята, както те ядат, да им говори на прост език: „Ей, момчета, преди имаше възможност да отидете в дестинация, която търсите в Западна Европа, сега не може. Съдбата ви е в България и да стоите, и чакате тук, и да знаете, че не всички от вас ще получат статут, защото не всички сте бежанци". Ако искат да се върнат – най-добре. Някой трябва да им го каже. Пътят от Афганистан до Европа стига някъде до 10 000 евро. Знаете ли, в Афганистан в момента с тези пари ще живеят като царе.

- В сутрешните блокове на телевизиите се спомена, че всички афганистанци ще бъдат екстрадирани?
- Колко? 50 от 3000. Колко ще поеме Турция? Освен това те лъжат – нямат документи. Днес съм Ахмед, утре Мохамед... След като ги задържат или трябва да ги върнат, или да им вземат отпечатъци и снимки и няма мърдане. И след това, ако правят проблем, да бъдат осъдени по българския закон. И тогава ще почне да се предава информацията по канала как е в България. Така ще се намали и потокът.

- Появиха се снимки на бити чужденци от полицаи. Във фейсбук една жена публикува фотоси и коментира, че полицаите са влезли в лагера и са били всички хора от мъжки пол. Не се ли нагнетява напрежението повече и не се ли получава политизиране на проблема, защото те сега ще се изкарат жертви?
- Винаги ще се политизира проблемът. Да не забравяме, че мрежата на ИДИЛ е голяма и наблюдава всички събития и може и тя да се възползва от това. Това е опасното, а не, че някоя българска партия ще се възползва от това.

- Още вчера се лансира идеята, че има външни хора, които искат да „дърпат конците”.
- Аз не мога да обвинявам българските полицаи в нищо, те не могат да стоят и да гледат. Те действат както трябва. В Афганистан техните полицаи знаете ли как действат в тяхната „демокрация”? Там наистина се яде бой. Не може да стоят и да го бият и той да не прави нищо. Тогава не е полицай. 

- Трябва ли да се разпръснат мигрантите из цялата страна, или трябва да се концентрират в лагери от затворен тип?
България няма тези възможности. Не може да се разпръснат по 5 души, 100 души и да им е комфортно, това не е СПА център.

- Опасението е, че са събрани много хора на едно място.
- Да, това е факт. В Швейцария две жени живеят сами на едно място, но там стандартът е друг. България не е богата държава, ние не се срамуваме, но тук е нужно европейското сътрудничество. България в момента защитава цяла Европа. България е жертва. Меркел казва "Елате!", но другите страни затварят границите си. Тези държави, които казаха "Елате", а затвориха границите си, трябва да помогнат на малкия брат България, ако не помогнат – не знам...
Има проблем и с международните хуманитарни организации. Те понякога прекаляват с някакви случки - кой е измъчен, кой не си е получил правата. Но в крайна сметка, той е неканен гост, пристига и си търси правата. Какви права търсиш, като не си гражданин?

- Опасно е да не би да има екстремисти сред тях...
- Екстремисти, мога да ви гарантирам 100%, че има. Защото, ако се замислим малко, кой беден човек, който бяга, има 10 000. Има ислямистки организации, те какво правят - Взимат едно семейство с мъж, жена и няколко деца, казват ние ще ви финансираме да избягате в Европа, но с вас ще дойдат още 2 - 3-ма младежи. И естествено тези момчета, които ги вкарват, са техни терористи, които ще ги използват по-късно.

- Добре, ако се унищожи ИДИЛ в Сирия и Ирак, как ще се неутрализират ислямистките клетки в Европа?
- Това е вече работа на службите.

- А според вас, България заплашена ли е от атентати?
- Засега няма, но не е изключено. Както виждате натискът сега е да се отворят лагерите, но той може да е друг вид натиск – терористичен. Дано не, но е възможно. Трябват бързи действия, не само от българските власти, но трябва Европа незабавно да се включи и не само с парична помощ, но ако трябва и с техни полицаи. Не може само българският полицай да страда и после да е обвинен, че си е свършил работата.

Източник: Блиц , Автор Цанка ДОНКОВА

image




Гласувай:
0



1. elianna - !
27.11.2016 09:07
В сутрешните блокове на телевизиите се спомена, че всички афганистанци ще бъдат екстрадирани?
- Колко? 50 от 3000. Колко ще поеме Турция? Освен това те лъжат – нямат документи. Днес съм Ахмед, утре Мохамед... След като ги задържат или трябва да ги върнат, или да им вземат отпечатъци и снимки и няма мърдане. И след това, ако правят проблем, да бъдат осъдени по българския закон. И тогава ще почне да се предава информацията по канала как е в България. Така ще се намали и потокът.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: elianna
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1184005
Постинги: 1302
Коментари: 1089
Гласове: 610
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930