Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.01.2017 22:03 - Събор на свети Иоан, Предтеча и Кръстител Господен
Автор: elianna Категория: Лични дневници   
Прочетен: 583 Коментари: 0 Гласове:
1



image 

7 ЯНУАРИ
На следващия ден, след празника на свето Богоявление, Църквата още от най-първите си времена извършва 
празника на събора на честния и славния пророк Иоан, Предтечата и Кръстителя на Господа.
И напълно подобаващо е да се почете със специален празник този, който послужил на тайнството на Божественото кръщение, като възложи ръката си върху главата на Владиката на всички. 
И така, след празника на Кръщението Господне, съборно се почита и се прославя с песнопения Кръстителят. 
А самата дума “събор” означава, че народът се събира в църквата, за да извърши богослужение в чест и за похвала на сега прославяния велик Предтеча и Кръстител Иоан. Макар, че такъв събор се е извършвал и се извършва във всички храмове по вселената, но с особена тържественост се извършва в храмовете, които са посветени на името на Кръстителя, както това било преди в неговия храм до Иордан, на мястото, на което той кръстил Христа; и - в Севастия[1] , където той бил погребан, след като Ирод го убил[2]; и - в Антиохия, където най-напред била донесена дясната му ръка от свети евангелист Лука[3]; а също - и в Цариград, където впоследствие тази ръка била пренесена от Антиохия и където с особена тържественост се празнувал съборът на Кръстителя, тъй като неговата ръка била донесена в самото навечерие на светото Богоявление, когато става освещаването на водата: сякаш тогава сам Кръстителят дошъл невидимо на освещението на водите и голяма радост и ликуване изпълнили царя и целия народ. Затова тогава на следващия ден, след Богоявление Господне, с голяма тържественост бил отпразнуван съборът на Кръстителя и продължил да се празнува така. И ние с духовна радост празнуваме събора на великия Предтеча и Кръстител Иоан, като го молим да умолява за нас Владиката Христа, да ни събере Той в тържествуващата църква, във вечния неръкотворен храм на небето, където да чуваме гласа на празнуващите и да извършим празненство в чест на вечното явяване на Бога. И там да се насищаме с Христа чрез съзерцанието на Божието лице, което Той явно показва на Своите светии, и да славим с всички небесни ликове Отца и Сина и Светия Дух, во веки, амин!
.................
[1] Севастия - главният град на Самария.
[2] Това бил Ирод Антипа, синът на Ирод Велики, който управлявал Галилея и Перея с титлата “тетрарх”, тоест - четвъртовластник, владетел на над една четвърт част от Палестина. Той имал законна жена, дъщеря на Арабския цар Арета, но я отхвърлил и отнел жената на брат си Филип - Иродиада. Светият Господен Предтеча Иоан изобличавал Ирод заради този беззаконен брак. Затова Ирод го затворил в крепостта Махерус, която се намирала близо до Мъртво море, на границата с Арабия. Тук злобната Иродиада, като се възползвала от удобния случай, който ѝ се представил по време на един пир, чрез своята дъщеря Саломия измолила от Ирод главата на Иоан Кръстител и по време на пира беззаконният цар заповядал да отсекат главата на свети Иоан Предтеча. Главата на Кръстителя била занесена на Иродиада, която в злобната си радост изтръгнала езика на Предтечата. А тялото било захвърлено извън стените на крепостта и намерено от учениците на Кръстителя, които го отнесли в Севастия и го погребали.
[3] Апостол и евангелист Лука бил родом от Антиохия. Затова и той се погрижил да пренесе в своя роден град честната ръка на Предтечата. Паметта на свети Лука се празнува в 18-ия ден на месец октомври.

image




Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: elianna
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1172611
Постинги: 1302
Коментари: 1089
Гласове: 610
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031