Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.02.2017 08:07 - „В света скърби ще имате”
Автор: elianna Категория: Лични дневници   
Прочетен: 383 Коментари: 0 Гласове:
1



 „В света скърби ще имате”,предвъзвестил  Спасителят на Своите ученици,
„но дерзайте: Аз победих света” 
(Иоан 16:33). 
И ето! 
Това предсказание на Спасителя се сбъдва над всички 
Негови последователи в течение на хиляда осемстотин 
петдесет и две години и половина. Но скърбите, постигащи малкото Христово стадо през този отрязък от времето, 
са много различни. 
Отначало гонението срещу християните било явно. 
Всичките дванадесет апостоли Христови с изключение на Иоан Богослов, завършили земното си странстване с насилствена смърт.
Впоследствие това явно гонение се преобразило в по-тънко и незабележимо за всеки, но напълно ясно за очистените умове гонение. Гонителите започнали да изискват от християните не отречение от Христа, а приемането на ерес, нещо също толкова душепагубно, както и отречението, тоест те изисквали не открито нечестие, а злочестие.
След това гонението станало още по изтънчено. Хората били оставени да вярват в Христа, но се отхвърлял живота по заповедите Христови и се приемал живот противоположен на него, благодарение на което вярата не може да премине от начално в деятелно състояние, а още по-малко пък в жива, тоест духовна вяра. Вярата без дела, тоест вярата без изпълнение на заповедите Христови, е мъртва. 
Самите начални познания при нея остават за човека крайно тъмни и неразбираеми, бидейки необяснени нему чрез действието на Светия Дух.
В това състояние на неразбираемост и тъмнина ние виждаме, че днес се намират мнозина, които считат себе си за християни и даже за учители на Христовата Църква. От тях едни не вярват в Христовите чудеса, за които пише в Евангелието, други вярват само на една част от Христовото учение, а друга отхвърлят; друг не вярва в съществуването на демоните, друг, не умеейки да различи делата на вярата от делата на естеството мисли, че всички ще се спасят заради добрите си дела и т.н и т.н.
По тази причина от човешките уста много рядко може да се чуе истинното Слово Божие, макар твърде често да може да се чуе фалшиво такова. Гладът за слушането на Словото Божие е бедствие несравнимо по-тежко от всички бедствия, които са били допускани някога за християните. Но и това е Божие допущение, което трябва да се понесе с преданост към Божията воля.
----------
Избранные письма, «Письма к мирянам», п.269.
святителя Игнатия Брянчанинова
                image  



Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: elianna
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1183318
Постинги: 1302
Коментари: 1089
Гласове: 610
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930