Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.03.2017 03:55 - 10 мита за Православието
Автор: elianna Категория: Лични дневници   
Прочетен: 4719 Коментари: 12 Гласове:
6


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Заблудите за Православната църква датират от самото й начало преди повече от 2000 години. Събранията на древните християни в Римската империя били нещо неразбираемо за враждебно настроената власт и народ. Така например, тайнството на светата Евхаристия било за римляните някакъв извратен акт на канибализъм, при който – както били убедени те – се яде човешка плът и се пие човешка кръв. Днес не бива да ни изненадва, че все още битуват всякакви стереотипи за Православната църква, но нека се опитаме да опровергаем още веднъж някои от най-разпространените…

1. Иконите са идоли, на които православните се покланят
image

Това мнение идва най-често от протестантските среди. Трябва да се каже, че ние, православните, не служим на иконите, а ги почитаме. Когато се покланяме и ги целуваме, когато се молим пред тях, ние не се обръщаме към материалното им естество – дърво, метал, злато, боя и т.н. – а към изобразената личност: Христос, Св. Богородица, някой светец… Всъщност иконата е молитва в образ. Важно е да се подчертае, че иконата например на Христос Вседържител е тъкмо Негов свят образ, а не Сам Христос. Изображението Му ни помага и предразполага да се обърнем към Него, но можем да се молим и без това изображение.

2. Православните обожествяват светците

imageРазновидност на горния мит, в известен смисъл, е погрешната постановка, че православните се молят на светците вместо на Бога. Когато се молим на св. Йоан Предтеча или на св. Николай Чудотворец (и на всеки друг светец), ние всъщност се молим те да измолятот Бога милост за нас. Молим им се да ни помогнат и те помагат, но само чрез Божията благодат, която е превърнала и тях самите в светии.

 

 

3. Православните духовници са ченгета, пияници, печалбари и хомосексуални

За жалост, медии и публика се хранят с прецеденти, които генерализират като обща картина. Нещо, което еimage категорично погрешно. Мнозинството от православните духовници, включително и родните, са достойни проповедници на вярата. Въпреки това, обществото има абсурдното очакване от тях да бъдат поне светци, ако не дори и ангели небесни.

Тяхната отговорност е наистина огромна. На тях “… много е дадено, много и ще се иска …” (за сравнение – Лука 12:48). Те обаче са грешни хора като всички нас. Хора, които се каят за греховете си. Грехът пребивава и в Църквата сред духовниците, но за радост “… и портите адови няма да й надделеят” (Мат. 16:18). Казват, че дяволските изкушения особено към монашестващите, избрали тесния път на спасението, са изключително силни. Заради всичко това ние уважаваме усилията на духовниците. Ползваме се от техните молитви, но и се молим на свой ред за тях, защото воюващата срещу сатаната земнаЦърква не е сонм на светии, а преди всичко болница за грешници.

image4. Православните са хомофоби

Обикновено дебатът се завихря около ежегодния гей парад. Няма как обаче да очакваме от Църквата да не заклейми тази публичност на греха. Няма как наистина – хомосексуализмът е грях, установен за такъв и в Библията. Това е Божието слово. Харесва ли ни или не – това е положението. Можем да приложим немалко цитати в тази връзка, но нека се спрем само на два: “Не лягай с мъж като с жена: това е мръсотия.” (Лев. 18:22) и “Или не знаете, че неправедници няма да наследят царството Божие? Не се лъжете: нито блудници, ни идолослужители, ни прелюбодейци, нито малакийци, ни мъжеложници” (1 Кор 6:9). Впрочем, грях е и хетеросексуалният разврат. И тук идва важният момент: православието учи да отхвърляме хомосексуализма, както всеки друг грях, но да не мразим, а дори напротив – да обичаме грешника. Това е и смисълът на Боговъплъщението. Христос казва: “Здравите нямат нужда от лекар, а болните; идете и се научете, що значи: “милост искам, а не жертва”. Защото не съм дошъл да призова праведници, а грешници към покаяние” (Мат. 9:12-13).

image5. “А какво ще кажете за насилието на Църквата – инквизицията, Джордано Бруно, кръстоносните походи…”

Ще кажем, че в почти всяка полемика за православието обикновено се стига до този момент, в който става ясно, че отсрещната страна знае малко или нищо за същността и историята на Църквата. Например, че православие и римокатолицизъм не е едно и също; че между двете има значителни различия; че с “братовчедите” католици не сме в евхаристийно общение от близо 1000 години и има защо да е така. Тук, разбира се, няма да правим разбор на Филиокве-то и други догматически различия на Рим. Ще отбележим обаче, че Православната църква никога не е имала декрет за неоправдана употреба на сила, която да вмени на държава или империя, помнейки апостолските думи: “Оръжията на нашето воюване не са плътски…” (1 Кор. 10:4).

6. Православните твърдят, че са богоизбрани, а всички други ще горят в ада

Ние наистина вярваме, че сме Едната Свята, Съборна и Апостолска Църква (това казваме и в Символа на imageВярата) – Тяло Христово – Църквата, която Сам Господ Иисус Христос създаде и в която е Светият Дух. Ние вярваме, че право славим и служим на Бога. Ние вярваме, че тъкмо православието носи спасителната истина за човешкия род. И заради всичко това, то е осъзнало отговорността да се моли за целия свят, за всички хора, които до един са Божии чеда. Ние вярваме, че сме солта на земята, която не трябва да изгубва сила (за сравнение – Мат. 5:13). Но ние не можем да предполагаме кой ще бъде спасен от Бога. Простичко казано, това си е Негова работа. Можем да съучастваме в собственото си спасение, но не можем да го заслужим. То се случва само по Божията милост. Може да се молим и се молим – за православните и за неправославните – да пребъдват или да намерят Истината. Вярваме, че Божията любов е за всички хора; че Бог иска всички ние да се спасим.

image7. Православието е руска пропаганда

В епохата на пост-истината, хибридната война и геополитическото противопоставяне, но най-вече заради проблемната ни историческа памет по отношение на Русия (Освобождение и комунизъм), мнозина в нашата страна изпадат в подобно странно опростяване на вярата. Е, не всичко, що е православно, е руско. Руската православна църква е просто една от поместните църкви в Тялото Христово. Вярно, най-многобройната – от близо 250 милиона православни в света повече от 100 милиона са руснаци (друг е въпросът колко са действително въцърковените). Това обаче са само количествени показатели. Всъщност Русия приема християнството повече от век по-късно след като България вече е направила това. Днес руското православие има своите специфики на отношението между църква и държава, но последното, което трябва да правим, е да се срамуваме, че с руснаците сме братя и сестри в Христа Бога. Има и хора, които свързват православието някак приоритетно с Гърция. Но в духа на християнството национализмът е нещо незначително. Както утвърждава и Светото Писание, в Църквата “няма вече юдеин, ни елин …” (Гал 3:28). В нея всички сме преди всичко Христови, а сетне – българи, руснаци, гърци, танзанийци, всякакви.

8. Православието потиска жените

Съвременният свят, който преживява себе си като “еманципиран” и “феминизиран”, е почти убеден в горното.image Нямаше да е така, ако повече хора вникваха в живата реалност на библейския разказ. От него става ясно, че християнството отрежда на Жената специално място. Дева Мария става достойна по Божията и своята воля да роди Христос. Православната църква почита Пресвета Богородица като по-висшестояща дори от ангелите в небесната йерархия. Тя измолва от своя Син и наш Бог милост и спасение за всички нас. Нещо повече – когато Христос е заловен и предаден на съд, повечето апостоли се разбягват и се скриват, т.е. те Го предават. При разпването Му на Кръста край Него остават именно жените. Впоследствие отново те първи посещават гроба Му и разбират за Неговото Възкресение. Това са жените-мироносици, а една от тях – св Мария Магдалена (която е наречена равноапостолна), е удостоена да види първа Възкръсналия Господ.

Всеизвестно е, че в реда на светиите са просияли немалко жени: св. Петка, св. Неделя, св. Нина (просветителка на цяла Грузия) и много, много други. В любовта си към човека Бог не прави разлика между мъжа и жената. Той ги обича еднакво. В светото тайнство Брак те стават една плът.

Вече посочихме евангелския цитат, че в Църквата “няма вече юдеин, ни елин …“, но същият завършва така: “ … няма мъжки пол, ни женски; защото всички вие едно сте в Христа Иисуса.” (Гал 3:28).

image9. Православието е за депресари

Нищо такова. Покаянието не е емоционален срив. Покайните сълзи са пречистващ дар, а не страдание. В сърдечното съкрушение за греховете неизменно присъства надеждата, че Бог ще ни прости абсолютно всичко. Без надежда – има отчаяние, което е голям грях.

Унинието няма нищо общо с християнството. Юда предаде Христос, осъзна вината си, върна 30-те сребърника, но се отчая и се самоуби. Той не поиска прошка. Петър също Го предаде, но не изгуби надежда за опрощение и беше опростен. Вместо да посегне на живота си, той отиде и проповядва Словото по света. Той стана камъкът, на който Христос съгради Църквата Си. Св. ап. Петър изглежда не е бил депресар. Св. Ап. Павел пък казва: “Винаги се радвайте. Непрестанно се молете. За всичко благодарете…“ (1 Сол. 5:16-18). Призовани сме да се радваме и да благодарим винаги и за всичко – дори когато понасяме скърби, каквито така или иначе са ни обещани: “ … В света скърби ще имате; но дерзайте: Аз победих света. (Йоан 16:33). Тъкмо в победата на Христос над света и смъртта е заложена истинската радост. Възкресната радост, присъща на християнина. Къде тук тогава е отчаянието?

image10. Православието е отживелица, религия на бабичките

Много хора виждат шепнещите стари забрадени жени в храмовете и решават, че православието е някакъв анахронизъм. Посланията на Църквата някак не им звучат модерно и адекватно на днешния ден и това ги кара да не я припознават като авторитет. В случая обаче се пропуска нещо много важно. След като е създадена от Христос, Църквата няма давност, а всякога проповядва Неговите думи за вечен живот, които са отправени към абсолютно всички без значение от възраст, социален статус и т.н. Тя е в света, но не е от света. Нейна функция е да проповядва и служи разбираемо и да стига до повече хора, използвайки всякакви удачни модерни методи, но без да посяга на догматите си. Защото “Един е Господ, една е вярата, едно е кръщението“ (Еф. 4:5). Впрочем, постепенно повече млади хора намират пътя към храма, включително и в България.


 

АНГЕЛ ИВАНОВ



Гласувай:
6



1. debeloto - много добре написано.
31.03.2017 19:13
много добре написано.
цитирай
2. dartanjan - Какво казва Господ по въпроса за ...
31.03.2017 20:11
Какво казва Господ по въпроса за иконите и идолите:

Изход глава 20

"3 Да нямаш други богове освен Мене.
4 Не си прави кумир, или какво да било подобие на нещо, което е на небето горе, или което е на земята долу, или което е във водата под земята;
5 да не им се кланяш нито да им служиш, защото Аз Господ, твоят Бог, съм Бог ревнив, Който въздавам беззаконието на бащите върху чадата до третото и четвъртото поколение на ония, които Ме мразят,
6 а показвам милости към хиляда поколения на ония, които Ме любят и пазят Моите заповеди."

Философските разсъждения по темата са празна суета.

Нашата православна църква отдавна е паднала и е станала департамент на римокатлическата езическа църква покланяща се на слънцето символл на луцифер. И като такъва се занимава повече с мътвите, отколко с живите. С езичеки ритуали и традици вместо с чистото спасително Божие слово записано в Библията. Варосана гробница.
цитирай
3. elianna - лайтсабер,
31.03.2017 20:14
ти сигурен ли си че си прочел статията? Или си я чел но не си я разбрал. Статията оборва митовете в главите на атеистите и друговерците не ги потвърждава!
цитирай
4. elianna - МОЛИТВА В ОБРАЗ!
31.03.2017 20:16
Трябва да се каже, че ние, православните, не служим на иконите, а ги почитаме. Когато се покланяме и ги целуваме, когато се молим пред тях, ние не се обръщаме към материалното им естество – дърво, метал, злато, боя и т.н. – а към изобразената личност: Христос, Св. Богородица, някой светец… Всъщност иконата е молитва в образ. Важно е да се подчертае, че иконата например на Христос Вседържител е тъкмо Негов свят образ, а не Сам Христос. Изображението Му ни помага и предразполага да се обърнем към Него, но можем да се молим и без това изображение.
цитирай
5. elianna - благодаря ти debeloto
31.03.2017 20:19
и на мен много ми хареса краткия и убедителен изказ на автора. Дано Бог да открие истината за православието на много хора чрез тази статия! Амин!
цитирай
6. dartanjan - Господ казава да не се почитат ни...
31.03.2017 21:29
Господ казава да не се почитат никакви идоли. Няма нужда от това, понеже всеки може да се обръша дирекно към Него по всяко време и на всяко място. Не са необходими посредници за да общува човек с Бога. Другото е езичество облечно в християнски одежди за да е по-убедителна измамата за тези които не четат спасителното Божие слово поради мързел, безразличие към истината или безотговорност към себе си.

Еклесиаст глава 9

"3 Това е злото между всичко, което става под слънцето, Че една е участта на всичките, И най-вече, че сърцето на човешките чада е пълно със зло, И лудост е в сърцето им, докато са живи, И че после слизат при мъртвите.
4 Защото за онзи, който се съобщава с всички живи, има надежда; Понеже живо куче струва повече от мъртъв лъв.
5 Защото живите поне знаят, че ще умрат; Но мъртвите не знаят нищо, нито вече придобиват, Понеже споменът за тях е забравен;
6 Още и любовта им, и омразата им, и завистта им са вече изгубени, Нито ще имат вече някога дял в нещо що става под слънцето.
7 Иди, яж хляба си с радост, и пий виното си с весело сърце, Защото Бог вече има благоволение в делата ти.
8 Дрехите ти нека бъдат винаги бели, И миро да не липсва от главата ти.
9 Радвай се на живота с жената, която си възлюбил, През всичките дни на суетния си живот, Които ти са дадени под слънцето, - През всичките дни на твоята суета; Защото това ти е делът в живота И в труда ти, в който се трудиш под слънцето.
10 Всичко що намери ръката ти да прави според силата ти, направи го; Защото няма ни работа, ни замисъл, ни знание, ни мъдрост в гроба гдето отиваш.
11 Обърнах се, и видях под слънцето Че надтичването не е на леките, нито боят на силните, Нито хлябът на мъдрите, нито богатството на разумните, Нито благоволението на изкусните; Но на всичките се случва според времето и случая.
12 Защото и човек не знае времето си Както рибите, които се улавят в жестока мрежа, И както птиците, които се улавят в примка, Така се улавят човешките чада в лошо време, Когато то внезапно ги връхлети."
цитирай
7. elianna - !
01.04.2017 01:28
Чудотворната икона на Божията Майка - нар. Златна Ябълка се пази в храма в кв. Горни Воден на гр. Асеновград и води началото си от XVII в.
Тя е много почитана от вярващите и най-вече сред бездетните съпрузи. Във връзка с това било установено да се чества тъй наречения празник "Златна ябълка". Ето какво пише за това един синаксар от Ананий Клинис: " В петата събота на Великия пост, православните отдават акатистна похвала на Пресветата, Пречиста, Преблагословена Владичица наша Богородица и Присно Дева Мария. Чрез тая свята и чудотворна икона Пресветата Майка, изпросвайки от Христа, ни дарява безбройни, благодатни изцеления на телесни и душевни недъзи. Възпоминание на чудото с неплодната жена , която като беше закъсняла за празника на благодатната Богородица Дева Мария, поради дългия път, не можа да получи благословен хляб и като счете това за лош знак, ридаеше и се окайваше за своята неплодност. Йереят като чу плача и риданията на жената много се натъжи и като не намери и троха, останала от благословения хляб, разбирайки причината за мъката на жената, смут обхвана душата му. И видя (йереят) една ябълка, оставена в дар пред светата чудотворна икона, взе я и я даде на жената като благословение, а тя като прие ябълката с гореща вяра се успокои. И не след много време жената се оказа трудна. Като се роди рожбата й, от вяра и благодарност към Божията майка, тя употреби много средства и богато украси светата икона, като даде да изковат една златна ябълка и я дари за спомен на Великата благодат."
цитирай
8. dartanjan - Няма чудотворни икони. Това е ез...
01.04.2017 07:22
Няма чудотворни икони. Това е езическо безумие. Аз лично не мога да си обясня защо човек ще се моли на бездушни идоли вместо на Бога. В подобно поведение не виждам нищо рационално. Култа към девата с младенеца е древно езически и привнесен в християнството от римокатолчиестката църква, която воюва против Бога, Божият народ и слово, и е разпространител на мерзостите които докарват запустение.

Бог е много прецизен в изисванията си към нас. Винаги ясен, конкретен и категоричен. Спасителният път е направен възможен само чрез святата саможертва на Божият Син - Агнецът, който сам без вина и грях в мисли и дела, стана доброволна жертва за изкупуването на старите грехове на света, и посочи тясната пътека на искрено покаяние и освещение чрез Господа Исуса и Светият Дух. За да не погине ни един който вярва в Него, но да има вечен живот. Няма друг ходотай пред Бога освен Божият Син. Той е тясната врата, през която ще преминат светиите на Господа.

А Божият майка е смъртен човек и като такава не може да помогне на никой. Преди тя да се роди Божият Син е основал Земята. Тя няма никакъв принос за Неговите качества и спасително дело. За него има принос само Отца, защото Отца пребъдва в Сина и Сина в Отца. И всичко което говореше и вършеше Исус Христос беше от пребъдващият в Него Отец. Затова се отвърнете от езичеството и следвайте Бога. И залагайте на разума, а не измамни чуствата, понеже измамникът атакува тях. И четете словото Божие, а не човешки "мъдрости", ако искате да живеете с Божията истината.
цитирай
9. dartanjan - Може ли да спаделите с мен къде в Б...
01.04.2017 09:25
Може ли да спаделите с мен къде в Библията пише нещо за велики пости, понеже аз досега не съм попадал на такова изискване от Бога. Може би съм пропуснал и затова ще се радвам ако ми посочите мястото, ако има такова.
цитирай
10. debeloto - Може ли да спаделите с мен къде в Б...
01.04.2017 11:32
dartanjan написа:
Може ли да спаделите с мен къде в Библията пише нещо за велики пости, понеже аз досега не съм попадал на такова изискване от Бога. Може би съм пропуснал и затова ще се радвам ако ми посочите мястото, ако има такова.

Писането ти е изпълнено със заядливост, подигравка, чувство за превъзходство и осъдителност. На това ли са те научили там, където ходиш?
цитирай
11. dartanjan - Къде точно видяхте в това което съм ...
01.04.2017 14:01
Аз не мога да съдя никой защото съм грешник като всички останали хора. Но мога да изобличавам лъжите и да призовавам тези които публикуват лъжи да се откажат от това и да имат милост към ближните, за не да ги въвеждат в гибелно заблуждение. Ако се съмняват в нещо да четат Библията. Ако някой се е почуствал засегнат от последният ми коментар, ще му се извиня лично.

Но наистина недоумявам защо изобщо много от хората представящи се за християни публикуват езичество облечено в християнки одежди в този сайт? Трудно ми е да бъда равнодушен към това. Какво трябва да прави един християнин, който вярва Бога и иска да следва неговата воля, Господ е обяснил ясно и категорично. Божието слово призовава към любов (духовна) и разум, а не към чувства.
цитирай
12. debeloto - Аз не мога да съдя никой защото съм ...
01.04.2017 14:57
dartanjan написа:
Аз не мога да съдя никой защото съм грешник като всички останали хора. Но мога да изобличавам лъжите и да призовавам тези които публикуват лъжи да се откажат от това и да имат милост към ближните, за не да ги въвеждат в гибелно заблуждение. Ако се съмняват в нещо да четат Библията. Ако някой се е почуствал засегнат от последният ми коментар, ще му се извиня лично.

Но наистина недоумявам защо изобщо много от хората представящи се за християни публикуват езичество облечено в християнки одежди в този сайт? Трудно ми е да бъда равнодушен към това. Какво трябва да прави един християнин, който вярва Бога и иска да следва неговата воля, Господ е обяснил ясно и категорично. Божието слово призовава към любов (духовна) и разум, а не към чувства.

Този, който е загрижен за падналите и заблудени братя, ако ги смята за такива, се стреми да ги изправи или помогне с увещание и любов. Сам се замисли дали така подхождаш, но виж - присъди, хули и обиди за неща, които не разбираш и не искаш да чуеш - колкото щеш - тая църква била паднала, оная била крива. ти, като си ревнител за съботата, спазваш ли това, което се изисква за спазването й, пръв ли взимаш камък да хвърлиш срещу ближния си, когато не спазва съботата? да ни просветлиш малко за лъжливите пророчества за Второто пришествие? Защо не се сбъднаха? Защо е тази омраза към останалите вярващи, които не споделят вижданията ти?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: elianna
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1172841
Постинги: 1302
Коментари: 1089
Гласове: 610
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031