Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.04.2017 09:36 - ИМА ЛИ КОЙ…? ТРИКОВЕ В КИНОТО Скорсезе „Мълчание“
Автор: elianna Категория: Лични дневници   
Прочетен: 552 Коментари: 1 Гласове:
1

Последна промяна: 12.04.2017 10:10

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 ОТЕЦ ВЛАДИМИР ДОЙЧЕВ

Казват ми: „Не се заяждай с хората, защото пак ще те нарекат ненормален.“ Добре, няма да се заяждам. „Особено лошо е да противоречиш на умниците от този свят през Страстната седмица.“ Това се казва истински грях! Обещавам да внимавам и да не влизам в територии, запазени само за „културния елит“, в които простолюдни свещеници като мен не трябва да престъпват.

Когато ме плюят лично, никога не съм се обаждал – все едно дали е пост или не. Когато ме тъпчат – също. Но ако някоя лелка възпее колко трогателно е да бъде тъпкан и плют Христос – отново ли трябва да трая, понеже е Страстната седмица?! Разбирате ли какво питам? Вижте тук. Извинявам се, че пускам линк към imageтова богохулство точно през тази седмица, но и не смятам, че трябва да бъде скрито. Доста е показателно, не само за авторката си, но и за храбрите й колеги и застъпници на творчеството й. Гордостта винаги започва оттам да хулиш ближния си, после хулиш клира и накрая казваш, че си по-умен от всички, а кулминацията е хулата срещу Самия Бог.

В цитирания текст се разказва за филм на Скорсезе за католически свещеници, които се отричат от Христос и стъпкват иконата му, за да спасят от смърт едни измъчвани хора. До края на живота си някои от въпросните бивши свещеници остават езически жреци. Съжалявам, неспособен съм да преразказвам изводите, които са направени по-нататък в текста от авторката му. Те са ода, възхваляваща „хуманизма“ на отпадането. Някой би казал: „А ти не би ли отпаднал?“ Аз не ставам за нищо, но не съм критерий. Не съм меродавен. Светиите обаче са! Мъчениците са! И когато отпадащите са се каели, именно изповедниците на вярата са били тези, които са ставали критерий за завръщането обратно в Църквата.

imageМислех да противопоставя на филмовите герои образа на майката света София, която насърчава децата си да отидат на мъки, но не и да се отрекат от Господа. На светицата, която гледа как убиват рожбите й една по една по особено жесток начин. Точно така, както гледа онзи католически свещеник от филма как измъчват отрекли се от Бога селяни. Света София умира на гроба на децата си от мъка и радост. Филмовите герои продължават да живеят като шинтоисти. Това са два крайни образа, между които и дете би различило кое е любов към Господа и кое не. Или и на света София авторката на текста ще напише: „Може ли да се опази вярата, ако се предаде човека? Христос би ли приел такава вяра?“ Би ли приел Христос майката, която предава децата си на смърт заради Него? Отговорът е: Не просто би приел, но е и прославил!

И ако следваме логиката на Теодора Димова, знаете ли колко животи биха били спасени в Ирак, Сирия, Египет…, ако християните бяха предали вярата си и приели това, което им предлага ДАЕШ? Дори и главорезите от Ислямска държава дават тази опция – вяра срещу живот. Свещениците можеха да станат ходжи, а не да ги взривяват в храмовете им, заедно с енориашите. Можеха да живеят добре според шериата до края на дните си и да твърдят, че носят Христос в сърцето си. Даже съвестта им щеше да е спокойна, защото ще са спасили мнозина. Звучи малко зловещо, ако разменим разсъжденията за филма с реалността, нали?

imageНо тук има нещо много по-голямо. Нещо много по-страшно. Докато четях текста на „съвестта на нацията“, си спомних иконата, която се изнася по време на Последованието на Жениха. Иконата на страдащия Христос. И си помислих: Кой ще заплаче за Теб, Пресладки Иисусе? Кой ще Те съжали? Днешните Ти ученици ли? Онзи, някогашният, поне Те предаде с целувка. Сегашните възпяват тези, които Те тъпчат с крака. Превръщат поруганието в „голямо изкуство“. Не бих прочел текста на Димова въобще, ако той не беше скандализирал доста хора около мен, които ме помолиха да го коментирам като свещеник.

Господ казва в Евангелието: „И тъй, всеки, който Мене признае пред човеците, ще призная и Аз него пред Моя Отец Небесен; а който се отрече от Мене пред човеците, и Аз ще се отрека от него пред Моя Отец Небесен“ (Мат. 10:32-33). А на друго място: „първа от всички заповеди е: „слушай, Израилю! Господ, Бог наш, е един Господ, и възлюби Господа, Бога твоего, от всичкото си сърце, и от всичката си душа, и с всичкия си разум, и с всичката си сила“. Тази е първа заповед. Втора, подобна ней, е: „възлюби ближния си като себе си“ (Марк 12:29-31). Опитът да се наруши първата заповед, за да се изпълни втората, не е нищо повече от човешко мъдруване на хуманисти, но не и на християни!

Страстната седмица е. Сега Христос пред очите ни отива на Кръста. Послушайте гласа на „интелектуалния елит“, който задава мисловните линии на деня. Грабвайте пуканки. Вземете си Coca-Cola Zero (без калории), сложете си розовите 3D очила и сядайте да гледате. Филмът не е за изпускане. Коментарите на Теодора Димова – също. Не се възмущавайте. Радвайте се, защото тя е изтъкната наша… и т.н. И никога при никакви обстоятелства не й казвайте, че има тежък духовен проблем. Важен е човекът. А Христос все ще се оправи някак си, нали е Бог… Нали така пише тя: „Аз дойдох на този свят, за да ме тъпчете, затова понесох кръста – за да облекча болката ви.“

imageМълчанието ни, когато някой богохулства, когато възпява хуманизма на крака, който тъпче Христос, е много по-оглушително от всички думи, които бихме могли да изприказваме…

Има ли кой да заплаче за Тебе, Пресладки Иисусе?

ТРИКОВЕ В КИНОТО НИКОЛАЙ ФЕНЕРСКИ

Коварен филм. Вярвам, Господи, помогни на неверието ми. Щом може един подобен филм да ме вкара в неприлични размисли, значи вярата ми е слаба ракия. „Шофьор на Такси“, „Разяреният Бик“, „Нос Страх“, „Добри момчета“ са шедьоврите на Скорсезе. А последната му творба „Мълчание“ е неговият творчески крах в очите на милиони православни християни по света. Другият католик сред режисьорите Мел Гибсън е доста по-честен от него и „Страстите Христови“ са по-добър филм, въпреки непреодолимата си ерес. Дайте да ги сравним с филма за свети Лука.

Онзи ден един светогорски послушник по телефона ми каза нещо, което много пъти повтаряме, но онези, които ни щамповат като зилоти, псевдописатели и псевдохристияни, все не искат да го чуят от нас, затова и ще цитирам – нямам нищо против католиците. Нищо против човеците. Имам против католицизма. Проблемът на гадния филм „Мълчание“ е именно това зрънце на ереста католишка, което е разкрито в пълния му блясък, и сега се сещам, че филмът всъщност изпълнява и една непредвидена, но много полезна функция днес – разкрива безнадеждността на изпадналите от вярата. Опитва се да зарази с това изпадане от вярата и зрителите.

Ако успее, ако влее скептицизъм, съмнения, неверие, отчаяние в нечия душа, това ще си тежи на съвестта на авторите му. Не е трябвало изобщо да се захващат с тази работа. Защото изкривяват изначално и из дъно всичко онова, което е Христос. Преобръщат го йезуитски на 180 градуса. Отец Ферейра, по-възрастният католишки бивш свещенослужител, е прав в едно – те като проповедници и мисионери не са могли да обяснят на японците нищо. Резултатът от мисионерството им е бил ерес плюс езичество в сътношение 20 към 80.

Те проповядват на английски във филма, а исторически може би на португалски, испански – най-малкото. И чакат другите, онези хора от далечната страна, да се нагодят към тях. Така не се проповядва. Проповед е да говориш на езика на хората. Не да ги учиш на своя. Свети Кирил точно в това е убедил онези големи и важни умове във Венеция. С насилие нищо не се получава.

Свети Николай Архиепископ Японски – само това написвам и повече няма нужда да продължавам с кинокритиката. И няма да има нито арт хитрини, нито опити за обяснение на необяснимото с еретически напъни, след като прочетете как той е проповядвал в тази страна.

Мъченичеството не е за всеки. Човешката изобретателност в причиняването на болка е неизчерпаема. Без Божията подкрепа никой човек не би могъл да издържи нищо от тези изтезания. Но нали се сещате, че зрителят се идентифицира с героите от творбата – и се пита дали той на тяхно място би издържал. И, естествено, си отговаря – не. Ето това е коварството. Оттук трябва да почне неверието. И да стигне до онази тишина от заглавието – Бог дали изобщо съществува, след като така мълчи?

Само че не е познал Скорсезе. Да си гледа там католишката упорита и твърдоглава история, да прави филми за конкистадори, за Борджия, за лова на вещици, за кръстоносните мародерски походи от историческа гледна точка и хич да не трови душите на хората с такива евтини трикове – това му препоръчвам аз на него най-безотговорно.

Скорсезе „Мълчание“

 




Гласувай:
1



1. elianna - Elka Vasileva-Filcheva
12.04.2017 10:00
Отпаднали са нещастниците. И най-жалкото е, че са отпаднали още преди да са потъпкали иконата битувайки в ереста, която е католицизма. Филмът е доказателство за безпътицата пред човешката душа без Божията благодат. Но по Божие допущение тази безпътица продължава, включително и за творци като Скорсезе и за съжаление - на много мъдруващи по света. Спомнете си за нашата Злата Мъгленска - какви мъчения с месеци претърпява и как отблъсква съветите на семейството си /което също е заплашвано и от страх и човешка немощ я моли да се откаже от Христа/! Света Злата се отрича от света но остава вярна на Господ Иисус Христос. Затова сияе на небето в сонма на светиите ни! Състраданието към хората не е достатъчно за да се спаси човешката душа. То нямаше да има нужда от Спасител - Божият син, ако хората с добри постъпки можеха да си се спасяват сами от сатаната. Изпитанията на Вярата, Надеждата и Любовта са реални не само за отците във филма но и за зрителите, които високоумстват. А колко е просто да се смириш пред волята на Бога и ако тя е да бъдеш жертвен агнец за вярата - да бъдеш. Как се става светилник за вярата? С високоумие ли? Да беше Скорсезе направил филм за хората от Близкия изток, които сега, в реално време не се отричат от вярата и са палени, клани, взривявани и те, и техните семейства но не предават вярата си. Но... къде ти Скорсезе и православие. Димова - изповядайте се в някой манастир и спрете да високоумствате. Душата ви е в сериозна опасност - не всичко на този свят е изкуство а и не всичко е този свят.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: elianna
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1187693
Постинги: 1302
Коментари: 1089
Гласове: 610
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930