Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.04.2017 00:44 - Велика събота
Автор: elianna Категория: Лични дневници   
Прочетен: 484 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
  Възпоменава се погребението на Христос Спасителя и слизането Му в ада. Умрял на кръста, от прободените Му ребра изтекло кръв и вода. Иосиф Ариматейски и Никодим, като изпросили разрешение от Пилат, снели Го от кръста, помазали с аромати, обвили в нова плащаница и Го положили в нов гроб, изсечен в скала в Гетсиманската градина. При полагането Му в гроба присъствували жените мироносици, сред които, обляна в сълзи с прободеното си от мъка сърце, била и майка Му св. Богородица. Църквата пее:

"В гроба с тялото Си и в ада с душата Си като Бог, 
в рая с разбойника и на престола с Отца и Духа Си бил, Христе, 
Който изпълваш всичко".

Иудеите запечатали гроба и поставили стража.

Велика тайна! "Да замълчи човешкото създание!" - пее Църквата вместо Херувимската песен на Велика събота. Господарят на живота е в гроб, но скоро ще се прослави с чудото на възкресението.

Събота сутринта след литургията на някои места има обичай свещеникът да раздава цветя на вярващите като израз на радостно предчувствие за Възкресението.

Виж също:

Събота на Великата седмица - Слизането на Христа в ада

СЛОВО НА ВЕЛИКА СЪБОТА     Автор:    Митрополит Меркурий (Иванов)

Всечестни отци, братя и сестри, приветствам всички вас с деня на Велика събота, която се нарича Събота Преблагословена. В нея Господ, заспал, ще възкръсне тридневен. Този ден е светъл, празничен, изпълнен с очаквания на пасхалния възглас за Възкресение Христово. Този ден, като никой друг, ни тласка към вътрешно сърдечно съсредоточаване на всички наши чувства и помисли, та нищо земно да не ни отвлича от присъствието при Живоносния Гроб на Спасителя.

 

Стоейки при запечатания Гроб, да не бъдем стража, която го охранява от някакво лъжовно попълзновение, предложено от юдеите на Пилат. Но да бъдем хора, които очакват явяването на Ангелите, очакват чудото и думите на вечната пасхална радост. Нека нищо не ни отвлича от това очакване, нека сърцето ни бъде готово да чуе думите на голямата пасхална радост. Нека тези думи, които произнесем ние днес през нощта, както лъчите на пролетното слънце оживяват земята, така да оживят и възкресят нашите души.

 

Нека стоим пред Гроба на Спасителя, очаквайки великото чудо на спасението, защото именно от Гроба на Христос е възсияла за нас светлината на нашето общо спасения. Нека устата ни бъдат в този ден по-малко велеречиви, очите ни да не блуждаят, нека суетата на този свят да не смогне да ни застави да се отвлечем от това трепетно и голямо очакване. Тогава нашата пасхална радост ще бъде пълна в съединение с Христос, Възкръсналия наш Господ.

 

Превод: Иконом Йоан Карамихалев

 






Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: elianna
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1188203
Постинги: 1302
Коментари: 1089
Гласове: 610
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930