Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.04.2017 10:19 - ЗА ПОКЛОНИТЕ, КОЛЕНОПРЕКЛОНЕНИЕТО И МОЛИТВАТА КЪМ СВ.ДУХ ОТ ВЪЗКРЕСЕНИЕ ХРИСТОВО ДО ПЕТДЕСЕТНИЦА
Автор: elianna Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1732 Коментари: 2 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image
МОЛИТВА КЪМ СВ.ДУХ
"Царю небесни, Утешителю,
Душе на Истината,
Който си навсякъде и всичко изпълваш,
Съкровище на благата и Подателю на живота,
дойди и се всели в нас
и ни очисти от всяка сквернота
и спаси, Благий, нашите души.

СЕ ЗАМЕНЯ С:

"Христос възкръсна от мъртвите, като със смърт смъртта потъпка
и на тия, които са в гробовете, дарува живот. (Тропар на Пасха)

От Възнесение до Св. Троица молитвата на Св. Дух се пропуска.

В неделните дни, в дните от Рождество Христово до Богоявление, от Пасха до вечерта на Петдесятница, в дните Преображение Господне и Въдвижение на честия кръст, светите апостоли са забранили да прекланяме колене и да правим земни поклони, както свидетелства за това св. Василий Велики в посланието си до блажения Амфилохий. Същото са утвърдили І и ІV Вселенски Събори, защото възкресните дни и другите Господски празници носят в себе си спомена за примирението с Бога. По думите на апостола: "не си вече роб, а син" (Гал. 4:7), а на синовете не подобава да извършват робско поклонение.

Когато в църквата осеняват народа със св. Кръст или св. Евангелие, с икона или със св. Чаша, всички се прекръстват, прекланяйки глава, а когато осеняват със свещи, благославят с ръка или кадят предстоящите, православните християни не трябва да се прекръстват, а само да наведат глави. Единствено през Светлата седмица след Пасха, когато свещеникът кади с кръста в ръка, всички се прекръстват и казват: "Воистино воскресе". Така различаваме поклонението пред светинята от тази пред човеците, макар и в свещен сан.

Приемайки благословение от свещеник или епископ, християните целуват десницата му, но не се прекръстват преди това. Не бива да целуваме лявата ръка на духовните лица, защото това е присъщо само при юдеите, а дясната, чрез която се преподава благословението

ЗА ПОКЛОНИТЕ

Външно молитвеното чувство се изразява в осеняване себе си с крастния знак, в коленопреклонение и поклони. Ако поклона е съчетан с кръстно знамение, поклона винаги се изпълнява след като се прекръстим (никога преди).

Малък (поясен) поклон - поклона се изпълнява, като се пречупваме в кръста. Дясната ръка докосва десния крак - между подколяното и пода - според възможностите. Добре е при изпълнението му колената леко да се преклонят.

Голям (земен) поклон - според обяснението на светите отци, покланянето си с лице до земята, се изобразява нашето падение, а със ставането от земята - нашето изкупление. ( Слово на св. Теолит. Добротопюбие, ч.2)

Коленопреклонението, т.е. стоенето на колене, става в храма през време, когато се четат особени коленопреклонни молитви.

ЗЕМНИ ПОКЛОНИ НЕ СЕ ПРАВЯТ:

- В неделните дни;

- В дните от Рождество Христово до Богоявление;

- От Пасха до Петдесятница;

- В дните Преображение Господне и Въздвижение (в този ден се полагат три земни поклона на Кръста).-
Поклоните се прекратяват от вечерния вход срещу празника до "Сподоби, Господи" на вечернята в самия ден на празника.
                 



Гласувай:
2



1. elianna - ВНИМАВАЙ ДА НЕ ОСЪЖДАШ НИТО ЕДНА ДУША, ЗАЩОТО БОГ ОТСТЪПВА ОТ ОНЗИ, КОЙТО ОСЪЖДА БЛИЖНИЯ СИ, И ТОЙ ПАДА В ГРЯХ, ЗА ДА РАЗБЕРЕ , ЧЕ ТРЯБВА ДА БЪДЕ МИЛОСТИВ КЪМ С
17.04.2017 10:21

"Трябва да изтръгнем от сърцето плановете и
желанията.
Само тогава ще можем, с Божията помощ да възлюбим искрено и своя ближен.
Иначе нашата земна любов се прилепва за един
час към едно, за втори към друго, всичко това е непостоянно и нищо не остава от него.
Тази наша непостоянност ни разбива, постоянно
ни разрушава.
Не приемаме живота с разсъждение, а повърхностно.
Всичко, което планираме да направим, трябва да бъде с единствената мисъл и желание, че Господ иска това. Тогава ще бъдем в единомислие.
Молим се на Господ за това, да бъдем едно.
А ние постоянно се раздвояваме, даже и в семейния си кръг се разединяваме.
Не е добре, човек да иска да се върши неговата воля.
Когато се случи така, че в дома на атеист Господ призове към вярата някой член от семейството, тази душа, която Бог е призовал, трябва да действа мъдро;
в никакъв случай да не воюва мислено с главата на семейството, иначе няма да има напредък.
Защото тогава и той става разбойник, убиващ своите най-близки с мислите и желанията си.
Друго дело е, ако ние се предадем на Господа, а родителят каже: „Отречи се!".
Тогава не си ми родител и не си ми ближен. Аз не мога да се отрека от Господа, сърцето ми е съединено с Него, аз му принадлежа и Неговият божествен живот е в мене.
Аз не мога да се отрека от Бога, а ти - както искаш. Но отново не трябва да помисляме нищо вредно в сърцето, защото и най-малката такава мисъл руши нашия мир. Състоянието ни се влошава и отношенията ни се изострят. Затова и най-малката мисъл, която не е основа¬на на любовта, разорява всичко добро."
"Нашият Бог е дошъл тук, меджу нас, за да ни доведе отново в първоначалното състояние, в което ни е сътворил.
Той е направил всичко, за да може човек да го разбере.
Бог е можел да спаси човешкия род и по друг начин, но падналия човек сам е разрушилсвоя вътрешен умствен апарат и станал неспособен за добро. Озовал се под властта на духовете на злобата, доброволно се предал в тяхна власт и робство.
цитирай
2. elianna - ЧЕ ТРЯБВА ДА БЪДЕ МИЛОСТИВ КЪМ СЪГРЕШИЛИЯ БРАТ"!
17.04.2017 10:23
Злото, което съществува не е създадено от Бога.
Злото е от умните, мислени духове, които са отпаднали от Божията любов и са се обърнали против самите себе си и са останали непокорни; те започнали да умуват със собствен разум. Но всяка умна сила, която не е съединена с Извора на живота , и да се труди да извърши или да каже нещо добро, всички привидно добри неща, които тя прави, са отровени с адска смрад, защото единствено Бог е извор на мира и радостта, любовтра, правдата и добротата.

Всички сътворени същества са ограничени, а това, което е ограничено не е съвършено, но трябва да се усъвършенства.
Какво прави завистта ?
Адският дух на завистта непрестанно воюва против правдата, против Бога. Господ целия е любов, а завистта не търпи на ближния да му се прави добро. Когато Христос изцелил жената, боледуваща от 18 години, злото веднага показало своето лице и се разбунтувало, защото завистта не търпи доброто. Тя завижда на всички във всичко.
Старецът Тадей
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: elianna
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1172301
Постинги: 1302
Коментари: 1089
Гласове: 610
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031