Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.07.2017 00:10 - Династията Дуло
Автор: laval Категория: Лични дневници   
Прочетен: 2133 Коментари: 2 Гласове:
6

Последна промяна: 26.07.2017 14:31

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

За българския династически род Дуло знаем от Именника на българските владетели. Началото на династията е поставено в 165 от легендарния Авитохол, който според същия Именник живял 300 години, а неговият наследник, вероятно син, Ирник – 150 години. Следващият поред не е от рода Дуло, а от Ерми, наречен наместникът Гостун. Следват Курт (Кубрат) и Безмер. За тези първи петима князе е ясно посочено, че са управлявали от другата страна на Дунава 515 години с остригани глави. Това позволява лесно да се пресметне, че началото на българската държава в Европа е 165 година от новата ера. По-нататък идват Исперих (Аспарух), Тервел, неизвестен княз, вероятно Кормесий и най-накрая последният владетел от рода Дуло е Севар. Тук следва да бъдат добавени като владетели и другите синове на Кубрат: Батбаян, Котраг, Кубер и Алцек. Намирам на много места в Интернет обяснение, че символът IYI бил знака на рода Дуло. Други пък смятат, че IYI символизирал бога Тангра, какъвто бог никога не е съществувал. Според мен и двете тези не са верни. Този знак фигурира на розетата от Плиска, на която са изброени 7 небесни тела и най-вероятно ипсилонът с двете хасти символизира Слънцето. Символ на Дуло по-скоро е тризъбеца, изобразяван по различни начини. Един от тях, символът балтавар днес е герб на Украйна. Нищо чудно, тъй като Киевска Рус, чиято наследница е днешна Украйна, е възникнала от Стара Велика България. И така, родът Дуло е управлявал Европейска България от 165 до 753 или общо 588 години. Това е цяла епоха. Дори само този факт е достатъчен, за да бъдат насочени точно тук усилията на българските историци в проучването на цялата история на династията Дуло. Още повече, че от същата династия произлиза братът на Кубрат, Шамбат Кий, който е основател на Киев, а вероятно и владетелят на маджарите Арпад. Досега съм попадал на какви ли не хипотези за българската династия Дуло. Мисля, че имаме това право и затова е крайно време да научим липсващата важна част от историята ни.

image
image
image



Гласувай:
6


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. barin - Здравей, laval. Има хипотеза, к...
21.07.2017 06:41
Здравей, laval. Има хипотеза, която среща сериозна подкрепа у хората, че при кан Крум родът Дуло се завръща на власт. Аз мисля, че това е възможно, а ако е така- всички до братята Борис II и Роман са от рода Дуло. правилно си писал за унгарските владетели- Арпад и следващите го Алмъш и др. Ако не си виждал моята тема за рода Дуло, защото е от по-старите: barin.blog/history/2015/03/17/rodyt-dulo.1346755. Освен посочените не мисля, че има други от рода Дуло, но тези са достатъчни, за да бъден славен род.
Поздрави!
цитирай
2. laval - Здравей, barin!
21.07.2017 07:53
След като публикувах поста си, видях, че и ти си писал за Дуло. Възможно е тази хипотеза да е вярна, но аз пиша само за неща, за които знам, че има източници.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: laval
Категория: История
Прочетен: 4100652
Постинги: 1370
Коментари: 2757
Гласове: 21962