Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.09.2017 21:31 - За живите
Автор: elianna Категория: Лични дневници   
Прочетен: 434 Коментари: 0 Гласове:
0



image 

image

За живите

Поменик, който монахът или мирянинът трябва с голямо умиление да чете всеки ден след завършване на правилото си.

Помени, Господи Иисусе Христе, Боже наш, Твоите отвека милости и щедрости, поради които стана и човек, като благоволи да претърпиш разпятие и смърт за спасението на правовярващите в Тебе, и като възкръсна от мъртвите, възнесе се на небесата и седиш отдясно на Бога Отца и милостиво поглеждаш към смирените молби на ония, които Те призовават от все сърце; наклони ухото Си и чуй смирената молба на Твоя непотребен раб, която Ти принасям за всички люде, като приятно духовно благоухание. И най-напред помени, Господи, Твоята света, съборна и апостолска Църква, която придоби с Твоята драгоценна кръв. Утвърди, укрепи, разшири, уголеми, умири я и я запази навеки непобедима от адовите сили. Уталожи разделенията в Църквата, умири вълненията на народите, скоро разори и изкорени надигането на ересите и сектите, и ги унищожи чрез силата на Светия Твой Дух (поклон).
Спаси, Господи, и помилуй нашия благочестив и православен български народ, правителството и цялото ни христолюбиво войнство. Огради с мир държавата ни и покори под нозете им всеки враг и противник, и внуши им мирни и благи намерения в техните сърца за светата Църква и за целия ни народ, така че и ние да преживеем тих и спокоен живот в правоверие и в пълно благочестие и чистота (поклон).
Спаси, Господи, и помилуй Светейшия Български Патриарх (името), Светейшия Български Синод, Високопреосвещения наш митрополит (името), всички православни митрополити, архиепископи и епископи, свещениците, дяконите и всички църковнослужители, които си поставил да ръководят православните християни и по молитвите им, помилуй и спаси мене, грешния (поклон).
Спаси, Господи и помилуй нашият отец Игумен (името) и всички в Христа братя (нашата майка Игумения и всички в Христа сестри) и по техните молитви и мен, окаяния (окаяната), помилуй (поклон).
Спаси, Господи, и помилуй моя духовен отец (името) и по неговите свети молитви, прости съгрешенията ми (поклон).
Спаси, Господи, и помилуй моите родители, братя и сестри, сродниците ми по плът, всички близки от моя род и приятелите ми, и им дарувай всички земни и небесни Твои блага (поклон).
Спаси, Господи, и помилуй всички, които живеят в тази света обител, нашите братя (сестри) и всички мирски работници, които ни помагат, и всички християни (поклон).
Спаси, Господи, и помилуй всички, които се трудят правоверно и благочестно в Твое име и за Твоя слава, на всяко място на Твоето владичество. Дарувай им небесната Си помощ, избави ги от беди и им дай здраве и сила (поклон).
Спаси, Господи, и помилуй онези, които живеят в светогорските и в българските манастири, и във всички православни манастири наши отци, братя и сестри и по техните молитви помилуй и мен грешния (грешната) (поклон).
Спаси, Господи, и помилуй по голямата Си милост всички свещеномонаси, монаси и монахини, и всички, които живеят в девство, благоговение и постничество в манастири, пустини, пещери, планини, стълпове, затвори, земни пропасти, морски острови и на всяко място на Твоето владичество, живеят правоверно благочестно и Ти служат, и се молят на Теб; облекчи теготите им и ги утеши в скръбта им, дай им сила и твърдост в подвига им за Тебе и по техните свети молитви ми дарувай прошка на греховете (поклон).
Спаси, Господи, и помилуй стари и млади, сираци и вдовици, бедни, бездомни и гладни, болни и страдащи, воюващи на война и затворени в затвор, всички, които се намират в беди, скърби, грижи и опасности, и особено Твоите раби, гонени заради Тебе и православната вяра. Спомни си за тях, Господи, посети ги, укрепи ги, утеши ги в скоро време с Твоята милост и с Твоята сила дарувай им облекчение, свобода и избавление, за да пребъдват във вяра и благочестие (поклон).
Спаси, Господи, и помилуй тези, които ни благотворят, оказват ни милост и ни хранят, дават ни милостиня и очакват от нас, недостойните, да се молим за тях, които ни носят мир, бъди милостив към тях и им дарувай според техните молитви всичко, което е за спасение (на душите им) и за наследяване на вечните блага (поклон).
Спаси, Господи, и помилуй изпратените по служба и които пътуват наши отци, братя и сестри и всички православни християни (поклон).
Спаси, Господи, и помилуй тези, които аз с безумието си съблазних и отклоних от спасителния път и ги подтикнах към зли и неподобаващи дела; с Божествения Си Промисъл ги върни отново на пътя на спасението (поклон).
Спаси, Господи и помилуй тия, които ме мразят и обиждат, които ми правят зло, и не ги оставяй да погинат заради мене, грешния (поклон).
Отстъпилите от православната вяра и заслепените от гибелни ереси и секти просвети със светлината на Твоето познание, и ги присъедини към Твоята света, съборна и апостолска Църква (поклон).
Чуй ни, Боже, Спасителю наш, упование по всички земни краища и на ония, които са далеч по моретата, и милостив, милостив бъди, Владико, към нас, грешните, и ни помилуй. Защото си милостив и човеколюбив Бог, и затова на Тебе слава възнасяме, на Отца, и Сина, и Светия Дух, сега и винаги, и во веки веков. Амин.

 
image



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: elianna
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1181405
Постинги: 1302
Коментари: 1089
Гласове: 610
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930