Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.02.2018 01:38 - Президентът Румен Радев: Европа трябва да е не само рационална, но и духовна
Автор: elianna Категория: Лични дневници   
Прочетен: 298 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Преди спектакъла в Центъра за изящни изкуства BOZAR.

„Европа трябва да бъде разбираема, ако иска да й вярват и да я подкрепят“, призова президентът Радев

 

 

Нашият общ дом Европа не е само пясък, камък, бетон и стъкло, тя е дух и тъкмо той е най-солидната основа на дома ни.

 

Това заяви президентът Румен Радев в началото на тържествения концерт, с който в Брюксел се отбелязва официално откриването на Българското председателство на Съвета на ЕС, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

 

Спектакълът се състоя в Центъра за изящни изкуства BOZAR.

 

В изказването си държавният глава припомни как е създадена уникалната сграда на BOZAR, като отбеляза, че историята й е “урок по Европа“: След Първата световна война архитектурната забележителност е изградена със спомоществования от ценители на изкуството след отказа на правителството да финансира проекта на белгийския архитект Виктор Орта.

 

„Може би тогава, повече от всякога, европейците са съзнавали, че изкуството е лек за раните от войните. Днес, когато бизнес-сградите в Брюксел се множат, това пространство се превръща в оазис. Защото тъкмо BOZAR ни напомня, че Европа трябва да е не само рационална, но и духовна“, заяви президентът Румен Радев.

 

Държавният глава изтъкна, че обединена Европа е гарант за мира и прогреса, а културното наследство прави континента уникален. „Европа трябва да бъде разбираема, ако иска да й вярват и да я подкрепят“, призова президентът Радев, като даде пример с друг момент от историята на BOZAR, когато е решено името на комплекса да се изписва с пет букви вместо първоначалното наименование на френски език с девет букви и един знак.

 

Приветствия в началото на концерта отправиха също министър-председателят Бойко Борисов и генералният директор на BOZAR Пол Дюжарден.

 

Сред гостите на спектакъла са вицепрезидентът Илияна Йотова, министрите за българското председателство и на културата - Лиляна Павлова и Боил Банов, представители на дипломатическия корпус и на водещите институции в Брюксел, чуждестранни и български културни дейци.

 

Програмата на концерта включва емблематични произведения от българската класика и фолклор и от европейската музика, представени от Софийската филхармония с диригент Найден Тодоров, хор "Ваня Монева" с диригент Ваня Монева и със специалното участие на сопраното Соня Йончева и пианиста Людмил Ангелов.




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: elianna
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1180818
Постинги: 1302
Коментари: 1089
Гласове: 610
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930