Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.02.2018 14:04 - Патриархът: Бог да приеме душата на дядо Добри в селенията на праведните
Автор: elianna Категория: Лични дневници   
Прочетен: 364 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 По човешки скърбим за края на земния път на новопреставилия се дядо Добри (Добре Добрев) и се молим Бог да приеме душата му в селенията на праведните. Това се казва в обръщение на патриарх Неофит по повод кончината на Добре Добрев. Десетки хора изпратиха дядо Добри в последния му път. Той почина на 13 февруари на 103-годишна възраст. Днес той беше погребан в родното му село Байлово, където вчера цял ден хора се покланяха пред него. Приживе той беше наричан Светеца от Байлово и беше един от най-знаковите дарители на Църквата през последните почти 20 години.

 image

Дядо Добри Снимка: АФП, архив

 

"Там е мястото, което Бог е приготвил за всички, които Го обичат, а знаем, че той обичаше най-много от всичко Господ Иисус Христос и Му служеше с чисто сърце. Чистите по сърце са блажени, защото те ще видят Бога. Затова вярваме, че Христос ще го приеме пред лицето си като истински безсребърник, който за последните 30 години дари всичко, което притежаваше и което събираше пред храмовете в страната. Помним го като най-големия дарител на Патриаршеската ни катедрала "Св. Александър Невски", както и на няколко други храмове и манастири", се казва в обръщението на патриарх Неофит.

 

Народът го наричаше "светеца от Байлово" не само заради безкористното му служение и даряване, а и заради чистото изповедание и живеене на праотеческата ни българска православна вяра, продължава патриархът. "Верността му към Църквата и нейните повели беше вярност на праведник, а Успоменът за праведника ще пребъде благословен. Така и ще го помним и ще се молим за душата му - праведният безсребърник, който изпълни Божиите повели, без да промени или изкриви дори една буква от Светото Писание и Светото Предание, верен на Църквата и Отечеството си и неуморен в добрината си".

 

Патриарх Неофит призовава споменът за дядо Добри да носи не скръб и тъга, а радост и надежда, че в България светостта и добротворството не са изчезнали, но Бог по молитвите на Св. Богородица и всички светии ще ни дарява и за в бъдеще с благодатните си дарове.

 

image 

Снимка: АФП, архив

 




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: elianna
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1172715
Постинги: 1302
Коментари: 1089
Гласове: 610
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031