Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.03.2018 06:53 - ГОВОРЕНЕТО НА МРЪСНИ ДУМИ И ОБИДИ Е ПАТОЛОГИЯ
Автор: elianna Категория: Лични дневници   
Прочетен: 2935 Коментари: 6 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Без да посочвам конкретен човек, за който би могло да става дума, по принцип ще кажа, че по външния вид (плагиоцефалия – деформиран череп, акутна алопеция – плешивост, физиогномични особености, антропология, телесна конституция, начин на обличане и др.) на една персона, както и по нейния говор (логопедични дефекти) осанка, жестикулации и миманс, а така също и по разсъжденията и мисловната продукция, предлагани в различен контекст – лично общуване и публични изяви, включително и по национални телевизии, – може да се разбере съвсем ясно и точно, дали не става въпрос за остра психопатология на сексуална и дегенеративна основа.

Един от характерните признаци за психични отклонения е говоренето на обиди, брутални квалификации, цинизми, на неприлични, непристойни, мръсни неща някому, особено, когато става въпрос за широка публика.
Колкото по-голяма е тази публика, например, митинг, радиослушатели, телевизионни зрители и др., особено и ако включва деца, юноши, жени и девойки, толкова по-сериозни се оказват психичните отклонения на говорещия.
Заболяването се нарича скатолалия (от гръцкото σκατος – лайно, мръсотия), или копролалия. Бива директна и анонимна (скрита), първична и вторична.
Първичната, произхождаща от генетична предразположеност, тя е наследена, а вторичната е придобита и е свързана с хомосексуалност. Поражда се от страховете и задръжките спрямо хетеросексуалните контакти, които се заместват от далеч по-лесните връзки и взаимоотношения на хомосексуалиста с хора от същия пол, чийто символен контрагент са цинизмите и обидите.
Същинската директна скатолалия е опасна, тя е свързана с воайорството и със сексуалния садизъм, доколкото предполага унижаване на жертвата по най-брутален начин. В същото време пациентът, който по правило е мъж, обикновено мустакат и брадясал, демонстрира маскулинност и сексуални възможности, които обикновено по някакви причини му липсват или са значително по-малки, отколкото той би желал да са.
Болният от скатолалия не осъзнава страданието си и никога не се извинява за нанесените обиди и за вулгарността.

Обикновено са нужни изолация и прилагане на психотерапия.

акад. Петър Иванов

Има блогери като апостапостолоф и планинитенабългария, които спокойно могат да се припознаят в типажа, описан от академик Иванов. Ако можеха да се засрамят!

елиана



Гласувай:
1



1. elianna - ПРОСТАК Е ДИАГНОЗА, КОЯТО ИЗИСКВА ЛЕЧЕНИЕ
11.03.2018 07:18
Четох, видях и чух как някой, не го знам кой е, какъв е, казва по Националната телевизия за руския патриарх следното:
“Къв е тоа?… Това не е източноправославен духовник. Това е агент Михайлов от съветското КГБ. Второразрядно съветско ченге да ми казва кое е истина, кое не е, извинявайте, няма да стане.”
По повод на чутото и видяното искам да споделя, че в това само речево изявление се виждат следните социални и психопатологични факти:

1.) Ярък логопедичен дефект (сигматизъм) при изговарянето на някои съгласни;
2.) Въпиюща правоговорна (речева) неграмотност. Казва “Къв е тоа?”, израз, характерен за циганския етнос и за стила на речта на най-долните пластове на ямболския ъндърграунд;
2.) Неграмотност при ползване на частите на речта. Например, в първото изречение показателното местоимение “този”, деформирано като “тоа” (тоя), става в следващото изречение “това”;
3.) Неуместен стил на речево поведение на събеседник, и въобще на нормален човек пред публика на национална медия;
4.) Особена патологична фиксация срещу комунистическите агенти на репресивните органи – КГБ, ДС;
5.) Абсурдно съчетание на непримирима омраза към тайните служби и техните агенти с коалиране и най-близка дружба с нашенски агенти на ДС и “ченгета”, по израз на човека, например, агент Иван;
6.) Неуместно ярко осъждане, гарнирано с омраза, ирония, запенен гняв, жестове, убийствени погледи, страховит лицев миманс, епитети, вторачване в камерата, свъсени вежди, викане и др. “Простаците винаги критикуват, осъждат и навикват някого” – казва Кант.
7.) Липса на всякакво уважение – към събеседника в студиото, към аудиторията на БНТ, голяма част от която са християни, пък и много сме тези, дето обичаме Русия, като Иван Вазов и П. Р. Славейков (“Кат Русия няма втора, тъй велика на света…”, с извинение, какво са се прави. “Простакът не уважава нищо и никого” – казва Хегел.
8.) Простаците по принцип винаги и навсякъде се мислят за „Голямата работа“ и са напълно убедени, че те са хората, които са над всички,
цитирай
2. elianna - -
11.03.2018 07:19
и че те само могат и трябва да дават оценки. Те не признават никого, говорят за Президента на Русия, за Руския патриарх, за всекиго, сякаш са баджанаци с него или съкварталци в кръчмата. Подобна ситуация виждаме по БНТ. “Дай на простака власт, и му гледа сеира” – казва Айнщайн.
9.) Илюстрация на истината, че простаците приемат това, което не разбират като лична обида, и съответно реагират бурно, глупаво и смешно, с глуповата, многословна и ненужна екзалтация, която би могла да бъде и симптом на определен психичен проблем или разстройство, изискващи спешно лечение;
10.) Ярко изразено недоволство, сякаш някой се чувства прецакан от… руския патриарх. “Простаците винаги са сякаш прецакани и недоволни” – казва Хендел.

Петър Иванов
https://www.facebook/petar.ivanov.5895834
цитирай
3. radostinalassa - Мога да посоча още двама
11.03.2018 17:24
Алхимик1 и колевн38. Мислех, че е от сенилната дебилност.
цитирай
4. kolevn38 - Единственото, което можеш да посочиш е собствената си глупост, бульо:)
12.03.2018 05:58
Правиш го ежедневно и със завидна упоритост.
цитирай
5. radostinalassa - А жена ти буля ли е?
15.03.2018 15:31
А ти какъв си? Селяк, който рони царевица? Или им хвърляш трева?
В кое село живееш, че си представяш как ние храним кокошки.Наистина си умник от руска класа.
Много се надявам да ми посочиш някоя глупост, която съм написала. А аз въобще не те чета.
цитирай
6. radostinalassa - За kolevn38 - Поканих те най - учтиво да ми посочиш глупост.
15.03.2018 20:33
Друг път си по - отзивчив да бърбориш врели некипели.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: elianna
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1171927
Постинги: 1302
Коментари: 1089
Гласове: 610
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031