Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.03.2018 09:06 - Светкавична реакция на руските медии: България отказа да гони руски дипломати (ОБЗОР)
Автор: elianna Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1195 Коментари: 5 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 София иска да запази каналите си за комуникация с Москва, подчертават те

Посланикът на България в Русия Бойко Коцев ще се завърне в Москва след една седмица, веднага след Великденските празници, пишат в Русия

Решението на Съвета за национална сигурност на България да не предприема по-нататъшни мерки спрямо Русия по случая „Скрипал“ бе отразено светкавично от руските медии, предаде Агенция "Фокус". Те поставиха акцента в материалите си върху това, че, първо, България няма да гони нито руски дипломати, нито технически персонал, второ, че София иска да запази каналите си за комуникация с Москва и трето, че посланикът на България в Русия Бойко Коцев ще се завърне в Москва след една седмица, веднага след Великденските празници. 

Ето и първоначалната реакция на събитието в руските медии: 

ТАСС: Българският премиер заяви, че страната няма да предприема действия спрямо Русия по случая „Скрипал“ 

„България няма да въвежда допълнителни санкции срещу Русия във връзка със случая „Скрипал“. Това заяви в петък министър-председателят на страната Бойко Борисов след заседанието на Съвета за сигурност на правителството... Премиерът уточни, че посланикът на България Бойко Коцев ще се върне в Москва след една седмица, веднага след Великденските празници“, отбелязва авторитетната руска агенция, като в материала се споменава подробно за скандалите в българския парламент в петък, около обсъждането на случая „Скрипал“ и по-специално словесната престрелка между председателя на БСП Корнелия Нинова и председателя на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов. 

РИА Новости: Българският премиер заяви, че София няма да гони руски дипломати 

“Министър-председателят на България Бойко Борисов заяви, че от страната няма да бъдат гонени нито руски дипломати, нито технически персонал… Борисов добави, че посланикът на България в Русия Бойко Коцев, който бе отзован за консултации във вторник, ще бъде в София още една седмица, след което ще се върне в Москва”. 

Black Sea News: България няма да гони руски дипломати 

„Независимо от това, че няколко пъти ние заявявахме своята позиция и обяснихме какво ще правим, реших да отзова от Москва посланика Коцев, за да не изглежда така, все едно аз еднолично използвам Консултативния съвет за сигурност“, цитират българския премиер от Black Sea News, като се позовават на „Русская Болгария“. 

„Трябва да съхраним каналите за комуникация, както с Турция, така и с Русия“, продължава цитата на портала Black Sea News, в който се добавят и думите на Борисов, че България е в регион, в който напрежението ескалира, изброявайки огнищата в Косово, Африн, Егейско море и Кипър. 

Останалите публикации в руската преса се позовават на ТАСС и РИА, така че Агенция „Фокус“ представя заглавията на материалите: 

„Федеральное агентство новостей“: България отказа да гони руски дипломати 

“Независимая газета“: България се отказа да гони руски дипломати 

„Взгляд“: България се отказа да гони руски дипломати 

ANNA news: България чака от Великобритания доказателства за вината на Русия по случая „Скрипал“

 

По внимателно с оптимизма. Днес е така , как ще е утре не е ясно. Бг и южен поток щеше да строи. Сара

Daily Express: Разделението в ЕС се увеличава, след като България отказа да изгони руски дипломати

Според премиера Борисов са необходими повече доказателства, отбелязва изданието

София ще се присъедини към страните като Кипър, Португалия и Австрия, които загърбват координираните мерки на някои от най-големите и могъщи страни по света

България няма да изгони руски дипломати, докато ЕС продължава да ескалира ситуацията след нападението с невропаралитичен газ в Англия, за което британското правителство обвинява Москва. Министър-председателят Бойко Борисов заяви, че страната му, която в момента е ротационен председател на Съвета на ЕС трябва да запази диалога с Русия на фона на засилващото се противопоставяне между Запада и Москва, пише Daily Express, цитиран от Агенция "Фокус". 

България изрази солидарност с ЕС и НАТО, привиквайки за консултации посланика си от Москва за консултации и той ще се върне на 8 април. Според Борисов са необходими повече доказателства, за да може в бъдеще да бъдат предприети действия. 

След като участва на Съвета за национална сигурност на страната си заради нападението, по време на който посланикът бе изслушан, Борисов заяви, че „като председатели на Съвета на ЕС трябва да запазим открит канала за комуникации, както сме правили във времена на напрежение в региона“. „Трябва да направим същото и с Русия. За момента не мислим да гоним руски дипломати и официални лица“, допълни той. 

България ще се присъедини към страните като Кипър, Португалия и Австрия, които загърбват координираните мерки на някои от най-големите и могъщи страни по света. 

Призивите към България да изгони дипломатите бяха посрещнати със съпротива и от правителството на страната и от другите политически партии в парламента, които искат страната да има здрави връзки с Русия. 

България е почти напълно зависима от руските газови доставки, военно оборудване и печалби от туризма, а много българи усещат силни културни връзки с Русия, с която споделят азбука и православие.

 

 



Гласувай:
4



1. reader - humcho
31.03.2018 09:09
Нека се разберем: Новичок го има в газообразна, течна и прахообразна форма. Престанете с тези глупости с газообразна форма. Та атентаторът не е решил и нямал намерение да трови цял квартал! На него му трябва да трови баща и дъщеря Скрипал. Значи говорим за течна или прахообразна форма. НП БОВ не е стабилно с времето. Нека сега онези от Англия да отговорят как този, който е нацапал според тях бравата на входната врата с отровата, е работил на публично място със защитно облекло и как е предвидил кога собствениците на жилището ще излезат. И как Скрипал са оцелели цели 40 минути преди да ги намерят полицаите. Новичок убива през първите 5 минути.
цитирай
2. reader - Visitor
31.03.2018 09:11
Онзи ден четох, че 80те руснаците създали няколко абсолютно достоверно изглеждащи, НО напълно невярни истории, с цел да установят евентуални утечки на класифицирана информация към Запада! Една от тези дезинформации била, че е създаден нов невропаралитичен газов комплекс, наречен "Новичок"... Така че, въпросите както на колегата Humcho, така и на мнозина други имат своя резон.
цитирай
3. reader - ^
31.03.2018 09:12
Адски просташко е да караш насила хората да те подкрепят!
Сара
цитирай
4. haralanov - Мдаа...
31.03.2018 12:21
България ще бъде запомнена, че по време на европредседателството и, е подкрепила Русия, а не Европа!
цитирай
5. krumbelosvet - хараланов,
31.03.2018 20:22
Защо трябваше Русия да бъде обвинявана НЕЗАКОННО и глупаво на това отгоре? Хитлер се оказа по-демократ от днешните ЕЗДАЧИ на Запада. Той оргонизира Лайпцигски процес, а сега "откриха", че може изпълнителната власт да обвини, осъди и накаже. В КАКЪВ СВЯТ ЖИВЕЕМ? Мирише на Тонкински залив и Саддамово оръжие, ако помните тия ЛЪЖЛИВИ ПОВОДИ ЗА ВОЙНА.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: elianna
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1172638
Постинги: 1302
Коментари: 1089
Гласове: 610
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031