Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.04.2018 16:13 - Проповед на Протоиерей Ивайло Вутов на Разпети Петък
Автор: elianna Категория: Лични дневници   
Прочетен: 449 Коментари: 1 Гласове:
0

Последна промяна: 06.04.2018 16:15

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Днес виси на дърво Този, Който надвеси земята над водите; с венец от тръни се увенчава Този, Който е цар на ангелите; в лъжлива багреница се облича Този, Който облича небето с облаци, плесница прие Този, Който в река Йордан освободи Адам; с гвоздеи се приковава Младоженецът на Църквата; с копие се прободе Синът на Дева. Покланяме се, Христе, на Твоите страдания. Покланяме се, Христе, на Твоите страдания. Покланяме се, Христе, на Твоите страдания. Покажи ни и славното Твое Възкресение!
 
Днес сме 6 април, „Великият петък“- Денят, в който цялото Човечество,(чрез събраните римляни, елини, араби, евреи и всякакви народности и племена в Йерусалим), завърши бесовското си дело към нашият Господ Иисус Христос, Когото предаде, осъди, похули, оплю, подигра Му се, бичува и Го разпъна на Голгота изричайки най-страшното човешко проклятие, (чрез устата на евреите): Кръвта Му, да бъде на нас и на чадата ни ! (Ев. от св. ап. Матея 27: 25). В днешният черен ден, пред Разпятието Христово, ние хората живите и мъртвите, неродените и родените станахме виновни в най-страшното човешко Престъпление ! Небето потъмня, земята се разтресе до Ада, храмовата завеса се раздра на две и мъртвите Възкръсвайки, излязоха от своите гробове поемайки към бунтовния Йерусалим. А, над него, Ангелите, Демоните и Бесовете, молеха, искаха и чакаха от Бога знак, за да предадат на смърт и разорение целият ни, жалък свят! Но, Бог не разруши, а Спаси нашия свят, чрез Своята вечна Кръв ! И оттогава, ние човеците изгубихме правото, да осъждаме Делата Господни, да казваме Богу, харесвам и не харесвам, вярвам и не вярвам, искам и не искам, защо Го направи и защо не Го направи! Единственото наше право е, да искаме Божията Воля, да се смиряваме пред Божията Воля, да Благодарим на Бога за всичко, да Хвалим Бога за всичко и да се молим на Бога помнейки, непрестанно, че ние сме каещи се ГРЕШНИЦИ, молещи се ГРЕШНИЦИ, раждащи се ГРЕШНИЦИ, живеещи ГРЕШНИЦИ, простени и непростени от Бога, ГРЕШНИЦИ, умиращи ГРЕШНИЦИ, Спасени от Бога, ГРЕШНИЦИ ! Ние, вече нямаме нищо, ние сме нищо, без Бога на този свят! И затова, ние православните християни винаги завършваме и ще завършваме нашите християнски молитви с двете фундаментални изречения: - Да бъде Твоята воля, Боже! и : - Боже бъди милостив, към мене ГРЕШНИКА! Амин.;; Кондак 1 Поборниче Воеводо и Господи на Небето и земята, като гледаше Тебе, безсмъртния Цар, да висиш на Кръста, цялото творение се измени, небето се ужаси, основите на земята се потресоха. А ние, недостойните, като принасяме благодарствено поклонение на Твоето страдание за нас, с разбойника Ти зовем: Иисусе, Сине Божий, помени ни, когато дойдеш в Твоето царство. Амин.

Протоиерей Ивайло Вутов   image



Гласувай:
0



1. elianna - !
06.04.2018 16:28
Христовият Кръст, осветен заради целия свят чрез Кръвта и благодатта на нашия Господ Иисус Христос, ни е даден за оръжие срещу всички наши видими и невидими грехове. В името на Отца и Сина и Святаго Духа! Амин!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: elianna
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1185309
Постинги: 1302
Коментари: 1089
Гласове: 610
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930