Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.04.2018 08:32 - САЩ, Франция и Великобритания започнаха въздушни удари срещу Сирия
Автор: elianna Категория: Лични дневници   
Прочетен: 337 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 САЩ, Великобритания и Франция бомбардираха правителствени цели в Сирия в операция, започнала рано сутринта и насочена срещу обекти с химически оръжия. ОЩЕ ПО ТЕМАТА image13/04/2018 Лавров: Имаме неопровержими доказателства, че химическата атака в Сирия е постановка (обновена) image12/04/2018 Германия няма да участва във военна операция в Сирия, обяви Меркел image11/04/2018 Великобритания е готова за военни действия срещу Сирия, Мей няма да иска одобрението на парламента

Ударите са в отговор на предполагаемото нападение с химическо оръжие в Сирия миналата седмица.

"Обединената операция на въоръжените сили на Франция и Великобритания е в ход", обяви американският президент Доналд Тръмп в обръщение към нацията.

Британският министър-председател Тереза Мей също обяви предстоящата операция.

Изявлението ѝ бе направено минути след обръщението на Тръмп, в ранните сутрешни часове, след последен телефонен разговор с френския президент Еманюел Макрон. В него Мей заяви, че британските въоръжени сили ще проведат „координирани и целенасочени удари“.

 

„Това е първият път, в който аз, като министър-председател, трябва да взема решение нашите военни сили да участват в битка – не взех лесно това решение“, каза тя.

„Направих го, защото прецених, че това действие е от национален интерес за Великобритания. Не можем да позволим употребата на химически оръжия да стане нещо нормално – в Сирия, по улиците на Великобритания или където и да било в нашия свят.

Бихме предпочели алтернативен път. Но в този случай няма такъв.“

Операцията

Призори експлозии се чуваха близо до сирийската столица Дамаск, съобщиха Ройтерс и Би Би Си.

По-късно, на брифинг в Пентагона, началникът на генералния щаб на американската армия ген. Джоузеф Дънфорд обяви, че са били поразени три цели: научно-изследователският център край Дамаск, база за съхранение на химически оръжия и още една база за химически оръжия и команден център. Базите са разположени край Хомс.

Операцията е продължила малко повече от час и вече е приключила. Изстреляни са 120 ракети, вероятно ракети „Томахоук“. Противовъздушната охрана на Сирия е свалила най-малко 10 от тях, съобщи сирийската държавна телевизия.

Реакция

Москва обяви, че това няма да остане без последствия и че ударите са "обида" за президента Путин.

Statement by the Ambassador Antonov on the strikes on#Syria:
A pre-designed scenario is being implemented. Again, we are being threatened. We warned that such actions will not be left without consequences.
All responsibility for them rests with Washington, London and Paris. pic.twitter.com/QEmWEffUzx

— Russia in USA

„Изпълнява се предварително разработеният сценарий. Отново сме заплашени. Предупредихме, че такива действия няма да бъдат оставени без последствия. Цялата отговорност за тях е на Вашингтон, Лондон и Париж“, се казва в изявление на руския посланик в САЩ Анатолий Антонов.

Генералният секретар на НАТО обяви, че подкрепя действията, насочени към цели, свързани с производството и съхранението на химически оръжия. Изявлението му, разпространено от пресслужбата, е от негово лично име, а не официалната позиция на НАТО.

Това – допълва Йенс Столтенберг - е начинът да бъдат ограничени по-нататъшни опити да бъдат използвани химически оръжия срещу сирийските граждани.

Досега няма официална реакция на европейските институции.

 

 

 





Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: elianna
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1187509
Постинги: 1302
Коментари: 1089
Гласове: 610
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930