Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.04.2018 17:24 - Проф. Иво Христов в Русе: Населението на България реално е между 4,5 и 5 милиона души!
Автор: elianna Категория: Лични дневници   
Прочетен: 385 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Българите не се възпроизвеждат, защото не виждат смисъл, смята анализаторът

Депутатът от "БСП за България" представи книгата си „Пред пепелището на нестаналото българско общество”

Депутатът от левицата проф. Иво Христов отчете във фейсбук представянето на книгата си „Пред пепелището на нестаналото българско общество” в Русе.

Камерната зала на ДТ „Сава Огнянов“ в града едва побра желаещите да чуят какво мисли професорът за настоящето и бъдещето на България.

“Не съм очаквал, но съм приятно изненадан, че хората искат да четат и такива книги”, коментира той пред препълнената зала.

 

Нашият преход започна с ликвидация, а съдържанието му се илюстрира с филмовото заглавие „Вземи парите и бягай”, припомни началото на промените проф. Иво Христов по време на премиерата на книгата си в дунавския град.

Той гостува в Русе по покана на местната структура на социалистите и с домакинството на колегата му в парламента Крум Зарков.

Близо три часа продължи разговорът за причините и факторите, довели българското общество до настоящото състояние.


„Населението на България реално е между 4,5 и 5 милиона души. Българите не се възпроизвеждат, защото не виждат смисъл”, посочи той и заключи, че „човек е готов на жертви, само когато вижда, че животът има смисъл, когато има цел”.

По думите му деструктивните процеси, които продължават да текат, ако не бъдат спрени, в следващите 5-10 години ще станат причина за изчезването на вековен народ като българския. Това, че децата ни – нашето утре не е тук, а някъде там, е сурова и ясна присъда, която тегне върху нас, смята проф. Иво Христов.


Нямаме идея за България. Страхуваме се от истината за нас самите. Смятаме за най-голям враг огледалото, което ни показва такива каквито сме”, каза той, като уточни, че това поведение не е отсега.

Според него колко струват народите се вижда, когато са поставени в екстремни ситуации.

За проф. Христов оцеляването не може да бъде цел на един народ, а да си „пластичен” или „адаптивен” всъщност означава, че нямаш гръбнак и собствена социална физиономия.


Драмата на българската политика в 2018 година е, че тя изтече в канала в буквалния и физическия смисъл на думата”, посочи народният представител от гражданската квота на „БСП за България”.

 

Проф. Христов не приема репликата „Вие политизирате проблема” в българския парламент за лоша. Той подчерта, че именно парламентът е естественото място за политика, защото правенето на закони е висша политика, борба на идеи.

Къде са политическият, интелектуалният и идейният сблъсък?, попита проф. Христов и отговори – Там е работата, че няма такъв, освен един наличен интерес – ожесточена борба за място на върха на хранителната верига”.

 

Той предупреди аудиторията да не вярва на „оперетни” обещания за бързо излизане от кризата. „Ако някой ви каже, че има рецепта, значи ви лъже”, поясни депутатът.

По думите му адекватната картина за света изключва носенето на розови очила, а драмата може да бъде мотив за спасение.

 

„Истината ще ни направи свободни! Да си вземем страната в ръце, защото други по-млади и витални народи около нас няма да ни чакат още дълго”, каза проф. Христов.

 

 




Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: elianna
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1180469
Постинги: 1302
Коментари: 1089
Гласове: 610
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930