Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.06.2018 20:59 - „Институтът за модерна политика“ пред КС: Истанбулската конвенция противоречи на Конституцията
Автор: elianna Категория: Лични дневници   
Прочетен: 296 Коментари: 0 Гласове:
0



 Правните норми трябва да са недвусмислени, за да могат гражданите да предвиждат техните правни последици

Неизясненото съдържание на термините „джендър“ и „джендърна идентичност“ нарушава принципа на правна сигурност, който е съществен елемент на правовата държава

Институтът за модерна политика (ИМП) изпрати подробно становище до Конституционния съд, в което аргументира, че Истанбулската конвенция противоречи на Конституцията. ИМП беше поканен от КС да представи становище още при образуването, а през последните няколко години е участвал в повече от 30 конституционни дела.

 

„Очакваме, че КС ще вземе предвид аргументите и ще обяви противоконституционността на Истанбулската конвенция“, заяви Борислав Цеков, доктор по конституционно право и основател на ИМП.

 

По съдържанието на термините „джендър“ и „джендърна идентичност“ няма научен консенсус, то не е ясно, точно и недвусмислено. Различните държави ги интерпретират различно – било като неразривно свръзани с биологичния пол, било като независими от него. Това води до различни закони и политики в зависимост от това кой възглед получи политическо представителство. Неизясненото съдържание на тези термини нарушава принципа на правна сигурност, който е съществен елемент на правовата държава и повелява, че правните норми трябва да са недвусмислени, за да могат гражданите да предвиждат техните правни последици. Неясното им съдържание създава предпоставки органът по Истанбулската конвенция – GREVIO, да ги тълкува по свое усмотрение и така да заобикаля суверенната роля на държавите.

 

ИМП обосновава също, че чл. 12 и чл. 14 от Истанбулската конвенция противоречат на конституционните норми, които гаранитират неприкосновеността на личния живот, достойнството на личността и правата и отговорностите на родителите за възпитанието на децата. Според конституционните експерти, конвенцията се намесва по недопустим начин в личния живот на гражданите, като задължава държавите да изкореняват „стереотипни роли за жените и мъжете“, дори когато те не водят до насилие, дискриминация и други противоправни посегателства. В становището се изтъква, че милиарди семейства и двойки по света живеят в сговор, любов и съгласие, следвайки основния стереотип за жената, която се грижи за децата, и за мъжа, който осигурява прехраната, без това да води или да се основава на насилие. Така повелява тяхната ценностна система и това е техен свободен избор как да уреждат своя личен живот.

 

В същото време Истанбулската конвенция на общо основание задължава държавите да „изкореняват“ този начин на живот. Същите възражения буди и текстът, който насърчава включването в учебните програми на “нестереотипни роли на пола”. От ИМП са категорични, че се нарушават правата и отговорностите на родителите да осигуряват възпитанието на децата, които държавата може да подпомага, но не и да изземва.

 

ИМП се застъпва и за преодоляване на едностранчивия подход към противоправното явление „насилие срещу интимния партньор“, който сега се основава на разбирането, че само жените са жертва, а мъжете са стигматизирани по правило като насилници. Това според експертите противоречи на принципа на равенството и равното третиране на жените и мъжете.

 



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: elianna
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1180871
Постинги: 1302
Коментари: 1089
Гласове: 610
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930