Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.07.2018 17:09 - България умира в буквалния смисъл и причина е загубата на суверенитет
Автор: elianna Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1411 Коментари: 4 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Автор: Ирина Алекснис, РИА "Новости"


Процъфтяващата до неотдавна в аграрно и промишлено отношение България беше буквално оглозгана, благодарение на политиката на ЕС с нейните квоти, субсидии и строги регламенти. Всичко това доведе до унищожаването на практически всички конкурентноспособни предприятия в България и пълен крах на икономиката, което, от своя страна, повлия фатално върху демографските процеси: масова емиграция на работоспособното население, спад на раждаемостта и т.н.

Населението на България е вече под 7 милиона души, сочат данните на Департамента по икономически и социални въпроси към ООН. Акад. Петър Иванов, шеф на демографския институт към БАН, коментира така новината: "България е в клинична демографска смърт, тя умира...ние сме най-бързо изчезващата нация в света!".

Забележително е, че според преброяване на населението от 1946 г. в страната тогава е имало 7 029 349 души, а през 1985 г. числото им нараства на 8 948 649 души. Оказва се, че за последните три десетилетия населението на България се е стопило с два милиона души – демографски показатели, по-лоши и от периода след Втората световна война.

 

Тази новина е в състояние да провокира ожесточени дискусии по ключови въпроси на съвремения световен порядък.

 

От една страна, причините за тежкото, да не кажем катастрофално, обезлюдяване на България са съвсем очевидни – и имат директно връзка с Европейския съюз, доколкото този процес е пряко следствие от „европейския избор“ на страната.

 

Процъфтяващата до неотдавна в аграрно и промишлено отношение България беше буквално оглозгана, благодарение на политиката на ЕС с нейните квоти, субсидии и строги регламенти. Всичко това доведе до унищожаването на практически всички конкурентноспособни предприятия в България и пълен крах на икономиката, което, от своя страна, повлия фатално върху демографските процеси: масова емиграция на работоспособното население, спад на раждаемостта и т.н.

 

С подобни проблеми се сблъскват почти всички страни от периферията на ЕС и дори желаещите да се присъединят. Особено осезаем е този процес в постсъветското пространство: От Прибалтика до Украйна.

 

Сигурно някой би възразил, че не точно Русия е в правото си да сочи с пръст проблемите на България и да се възмушава от Европа, при положение, че тя самата има сериозни демографски проблеми. Нещо повече, тази година се очаква влошаване на демографските показатели и интересът към българските проблеми е като да сочиш сламката в чуждото око.

 

Трябва да признаем, че този „някой“ е до голяма степен прав. Макар Русия да не е загубила, като България, една четвърт от населението си – демографските й проблеми са добре известни. В Башкортостан, например, в периода от януари до май тази година са се родили със 759 бебета по-малко, в сравнение със същия период на миналата година, а в Удмуртия броят на новородените е намалял с 525. Русия наистина се плъзга към прогнозирания демографски срив, породен от катастрофално ниската раждаемост през 90-те години – поколението, което сега навлиза в детеродна възраст. Текущите социално-икономически проблеми, разбира се, също оказват влияние върху демографското поведение на гражданите.

 

Трябва да кажем, че всякакви коментари за влошената демография в България (или Русия), без да се държи сметка за световните тенденции, са несериозни, тъй като целият развит (и голяма част от недотам развитият) свят се сблъсква с крайно сложни проблеми в тази област, свързани със застаряването на населението, спад на раждаемостта и т.н. Така че проблемите на Латвия, Япония, България, Франция, Русия и десетки други страни имат общи основания. Просто в разните държави местната специфика налага своя отпечатък, който води до различни резултати. Така например, целенасочената мащабна политика за внос на мигранти в Европа цели да реши проблема със застаряването на населението и съкращаването на работната сила в страните от Запада, в резултат на което демографската статистика демонстрира доста по-добри показатели в "стара" Европа, отколкото в страните от източната периферия на ЕС.

 

Подобна гледна точка също е обяснима. Кризата действително е от глобален мащаб и във всяка страна се проявяват различните й вариации.

 

Но има една принципно важна тънкост: съществува непосредствена връзка между дълбочината на кризата и степента на суверенитет на отделните страни.

 

Така например, страните, които са напълно подчинени на висшестоящи структури (като България или Литва спрямо ЕС или Япония спрямо Щатите) се сблъскват с много по-сложни  демографски проблеми, отколкото тези, които се опитват да водят самостоятелна политика.

 

Причините са очевидни. Дъговидните илюзии от периода на разцвет на либералния глобализъм повехнаха и стана ясно, че зад тях се крият неоколониални практики, с които доминиращите държави източват ресурси от подчинените страни, както природни и икономически, така и човешки. Впрочем, България е най-яркият пример в това отношение: с разорена икономика и бягащо на запад население, като така помага на „стара“ Европа да си реши демографските проблеми.

 

Може да се спори доколко удачно и правилно беше решението за приемането в ЕС на огромни маси мигранти от Африка и Близкия Изток, но не можем да отречем, че ръководството на Съюза действаше напълно съзнателно, опитвайки се да реши стоящите пред него проблеми с числеността на населението, влагайки политическа воля и ресурси за провеждането на тази кампания.

 

Подобно е положението и с Русия, която стои най-добре в това отношение измежду европейските постсъветски страни (изключение правят само държавите от Средна Азия). Мерките, които предприемат руските управляващи за решаването на този проблем също са широко известни – от привличане на мигранти до стимулиране на раждаемостта.

 

Но най-важното е, че Москва разполага с необходимата степен на суверенитет, за да реализира тези мерки, което постепенно започва да дава резултат, независимо от всички трудности и негативни фактори.

 

Впрочем за България (както и за останалите страни, преживяващи тежка демографска криза) има рецепта, чрез която тя може да пречупи ситуацията и да спре процеса на собственото си „умиране“. Трябва "чисто и просто" да си възвърне националния суверенитет.

 

Но имат ли управляващите в страната такова желание, и което е по-важно - възможност да го направят, остава открит въпрос.

 

Превод: "Гласове"

 

Източник:РИА "Новости"

 

Кому са нужни подобни текстове, за да се убедят русофобите, колко ни мрази Русия или за да се зарадват русофилите, казвайки си - ето, предадохме братска Русия и тя справедливо ни обижда? Не носи ли същата тази Русия, и като наследничка на СССР, отговорността, че първо прекъсна нормалния път на развитие на България, после отказвайки се сама от комунизма, отказа и стоките, които произвеждахме за нея по нейно нареждане? Нима не е по-редно самата Русия, която не успя да се модернизира като някога изостаналия Китай, та се издържа от природни изкопаеми, дървен материал и зърно, да се замисли за себе си? Доста си приличаме всъщност. И в грабителската приватизация, и в корупцията на най-високо ниво, и в липсата на социална справедливост.
Тези текстове са необходими на онези, които раборят за разделението на народа на леви, десни или русофили-русофоби и пр. Както този путински сайт - той се финансира директно от Москва и главната му задача е да всява разделение и омраза. Той единствен пуска текстове за Станишев примерно - един суек, изцяло в ролята на кремълски таран за всяване на разделение в Европа и България.

Ачо ЦИГАНИНА на 02.07.2018 в 13:10 Колко сте ми изпростяли вие двамата които пишете против ТЕКСТА... Пак ли Путин ви е виновен простаци недни? Защо ви зомбираха и дрогираха така наречените "демократи" които в буквалния смисъл на думата са си едни обикновени крадци на които вие простакешите се възхищавате....Ние циганите ще ви оправим след десетина години най много. Ще сме болшинство в красивата някога ваша България....   Cicero на 02.07.2018 в 13:12 Като не ви харесва сайта ходете си в Дневник на хранилката на американските колонизатори.   Текста ли на 02.07.2018 в 13:31 Който умее да чете и разбира написаното, може да каже Браво! , че тази Жена интелегентно и точно сочи какво стана след 1989 г. у нас. От вашата "борба" за национален суверенитет сме на това дереже. Браво!!!   Перо на 02.07.2018 в 13:46 Бившият СССР също "помогна" за срива на българската индустрия и селско стопанство, отказвайки се от нашия износ. Но - новите ни партньори вместо да влязат с инвестиции в производствената сфера, както направиха в Чехия, Полша, Славакия и Унгария (а напоследък и в Румъния) се настаниха в печеливши и разработени от години сектори като търговията на едро и дребно, банките, енергетиката, водния сектор, телекомуникациите и добивната промишленост. Такава икономическа инвазия у нас не е имало и след двете национални катастрофи. Не си спомням и при соц-а в България да са функционирали съветски фирми за търговия на едро и дребно или съветски банки, енерго и комуникационни компании. Сега получаваме (ако изпълним определени условия) от бюджета на общността 1-1,5 милиарда евро годишно, даваме безусловно по 500 милиона, теглим чертата и твърдим, че сме на печалба. Забравяме какво губим от това, че милиарди изтичат изброените по-горе сектори, вместо да бъдат инвестирани в страната (четете какво пише Атанас Буров за ролята на българския капитал). Светъл пример е "Лукойл", който с благословията на управляващите ни е все на загуба и не плаща данъци. Но не е само той. Енергоразпределителните дружества отчитат годишно десетки милиони разходи за консултантски услуги и така избягват плащането на данъци. Отделно годишният "износ" по 500 лекари и 1000 медицински сестри. Отделно загубените стотици милиони от това, че 2-2,5 милиона българи "пълнят" не български, а западни социални и здравни фондове.   ШИВА на 02.07.2018 в 14:03 Да се смее ли човек да се ядосва ли.Тези не си гледат пропадналата държава ,ами и съвети дават. Не че сме цъфнали ,ама все пак,нямат никакво чувство за реалност тези, айде да не конкретизирам.   Горда на 02.07.2018 в 14:06 В ЕС не можем да имаме СУВЕРЕНИТЕТ.Само бавно и болезнено за мислещите залязване и "контролирано" самоубиване на етноса и оцеляване на биологично ниво на отделни биологични свободни единици./Свободни от род , родина и други социалистически догми... хм..   такива работи на 02.07.2018 в 14:29 Излизаме значи от ЕС, а най-паче от НАТО, влизаме в Митническия съюз и процъфтяваме като Армения, Таджикистан и Туркменистан. С Азербайджан и Казахстан, които сега са по-бедни от нас, няма да се сравняваме, защото те имат нефт и газ, а също така и много овце.   Дайте ми страната и за три години ще я направя цвете ви казвам на 02.07.2018 в 14:30 Ще започна като натиря всички НПО та, ще спра помощите на мангалите, ако искат да работят - хубаво, ако ли не пальто и друм... после ще пусна един референдум за оставане в ЕС и за всичко ще пускам референдум, хората трябва да се чуват!   Христо Кагебисто на 02.07.2018 в 14:48 Поредният руско-тролски бълвоч с претенции за "висока" публицистика, реално -пореден опит за пропагандна геополитическа манипулация. Това, което авторката описва, се случи не след влизането в ЕС, а още от първите години на прехода, когато влизането в ЕС изобщо беше на дневен ред. Тогава се вихреха мутренските групировки под благосклонните погледи на ченгетата Беров, Жан Виденов и Доган, а комунистите перяха мръсните си пари във впоследствие фалиралите първи частни банки. Още тогава всичко беше разграбено, разпарчетосано, преразпределено. Никога няма да забравя рекламните клипове за Виденовата масова приватизация с боновите книжки, когато от средно 100 представяни предпрития, 3 или 4 имаха печалба за годината. Костов, когото всички плюят едва ли не като архитекта-първостратег на всичките тези крупни далавери, се вихреше върху вече заварено и добре отработено статукво. Така че - аре у лево с тия руски политически внушения! ЕС ни бил виновен, глупости! Виновни сме си само ние, и същите тия, дето покровителстват драскачи като другарката Алкснис!   Севт на 02.07.2018 в 14:55 У нас има не демографска криза, а демографска катастрофа и единствените, които се правят, че не я забелязват, са ГЕРБ и правителството. Само за сведение на руската журналистка, както и на много български, т.нар. "академик" Петър Иванов не е от БАН, а от БАНИ, едно дружество с нестопанска цел, на което не знам кой е дал право да раздава академични титли.   уточнение на 02.07.2018 в 15:07 Единствената неточност в статията е, че цитираният "академик Петър Иванов" не е академик, и не е директор на никакъв институт на БАН. https://bg.wikipedia.org/wiki/Петър_Иванов_(психолог)   факт на 02.07.2018 в 15:11 Авторката е напълно права и с паралела с демографската ситуация в Русия. През 90-те елцинова Русия не беше суверенна държава, а управлявана от колониална администрация, със стотици американски съветници по министерствата. И сега ( за разлика, например, от Китай) е само частично суверенна.   Бат"Ваню на 02.07.2018 в 16:41 Твърди се, че руснаците не са чак толкова тъпи, че да си избират Путин за 4ти път или да четат толкова нелепи статии. Лично аз познавам такива руснаци, част от тях живеещи в България    



Гласувай:
3



1. apostapostoloff - Поредната руска мръсотийка,
02.07.2018 18:34
която звучи много, ама много глупаво и наивно. В наши дни всеки средно интелигентен човек може да провери в Гугъл подметнатите гнусотии.

И ще узнае, че през 2016 година от износ на селскостопанска продукция сме спечелили цели 30 МИЛИАРДА евро. При БВП от 47 милиарда...

България днес има фанатастично селско стопанство и бележи успех след успех.

А демографската криза НЕ Е НИКАКЪВ ПРОБЛЕМ! След Първата световна война само с 4 милиона население ние ставаме осмата по старндарт и качество на живота страна.
цитирай
2. elahikari - с четири милиона по мургави събратя добре ще си живееш апостапостолоф в катуна...
02.07.2018 20:07
apostapostoloff написа:
която звучи много, ама много глупаво и наивно. В наши дни всеки средно интелигентен човек може да провери в Гугъл подметнатите гнусотии.

И ще узнае, че през 2016 година от износ на селскостопанска продукция сме спечелили цели 30 МИЛИАРДА евро. При БВП от 47 милиарда...


България днес има фанатастично селско стопанство и бележи успех след успех.

А демографската криза НЕ Е НИКАКЪВ ПРОБЛЕМ! След Първата световна война само с 4 милиона население ние ставаме осмата по старндарт и качество на живота страна.


и без друго си с мисловна дейност клоняща към нула....

цитирай
3. planinitenabulgaria - Господиин Апостолов не прави разлика между дигитус и фалос,
02.07.2018 21:43
затова така мисли. Путин всяка седмица прави нова ракета и я прозвежда серийно, на конвейр, както колбаси. Затова трябва да напуснем ЕС и НАТО и да се присъединим към ОНД. Говорим ОНД, понимаем Путина. Говоорим Путин, понимаем ОНД.
Само че с тези мисли, г/жо Ласа вероятността някой да Ви предложи е нищожна, а някой да се навие да Ви тресне - никаква. През прогарама на Центъра прокарах постинга Ви, тя даде хомонално равновесие при Вас 50% естроген и 50% тестостерон. Колкото на всяка лейдибой. В такъв случай най-големият познавач на жените в Блог. бг, Венцивалери дава ударна доза циклопрогинова, по 4 таблетки, вместо една.
Мисля си обаче, ако Путин влиза в блога Ви, статията Ви че му ареше...
цитирай
4. vellia - откровено болен шизофреник дъртак само за ебане мисли
04.07.2018 08:00
planinitenabulgaria написа:
затова така мисли. Путин всяка седмица прави нова ракета и я прозвежда серийно, на конвейр, както колбаси. Затова трябва да напуснем ЕС и НАТО и да се присъединим към ОНД. Говорим ОНД, понимаем Путина. Говоорим Путин, понимаем ОНД.
Само че с тези мисли, г/жо Ласа вероятността някой да Ви предложи е нищожна, а някой да се навие да Ви тресне - никаква. През прогарама на Центъра прокарах постинга Ви, тя даде хомонално равновесие при Вас 50% естроген и 50% тестостерон. Колкото на всяка лейдибой. В такъв случай най-големият познавач на жените в Блог. бг, Венцивалери дава ударна доза циклопрогинова, по 4 таблетки, вместо една.
Мисля си обаче, ако Путин влиза в блога Ви, статията Ви че му ареше...



толкова сте жалък че си мисля че дори нямате полов орган. Обикновено тези дето говорят най-много за секс са най-зле. Преди да свършете в някоя тоалетна отидете на психиатър или сексолог имате сериозен проблем.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: elianna
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1171706
Постинги: 1302
Коментари: 1089
Гласове: 610
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031