Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.08.2018 09:57 - „Бежанците“ не са панацея, а тежко бреме за икономиките на страните от ЕС
Автор: elianna Категория: Лични дневници   
Прочетен: 292 Коментари: 0 Гласове:
1



 Както много от обявяваните за „ксенофоби“ и „расисти“ експерти предричаха, вече може да се счита за доказано, че само една малка част от мигрантите в Германия подлежат на някаква – дори и елементарна – професионална подготовка. Какво да се прави с останалите никой не знае. Но все пак те са на издръжката на данъкоплатците – европейци.

Въпреки че първоначално бяха приветствани и представяни от управляващите ни политици (национални и европейски) като „спасители на икономиката на страните от ЕС“ и маси от „опитни работници“, „професори, архитекти, инженери…“, сега се доказва, че истината е съвсем друга. И като цяло, величаните като „бежанци“ и „спасители“ на икономиките на страните от ЕС мигранти всъщност са бреме за данъкоплатците. Огромната част от тях не подлежат на професионална подготовка, а преподавателите по професионално обучение отказват да се занимават с тях.

След две години посещаване на интеграционни курсове, около 85% от младите мигранти от Близкия Изток, Африка и Азия в Бавария не са готови да продължат подготовката си в курсове (училища) за професионално обучение. Според изявление на Юрген Вундерлих, председател на Асоциацията на преподавателите в професионалните училища в Бавария, едва 15% от завършилите 2-годишните курсове по интеграция са годни да продължат с нови курсове – за да получат някаква професионална подготовка. Той знае за какво става въпрос – професионалните училища в Бавария са мястото, където се провеждат повечето интеграционните курсове – 1 050 в самата Бавария, вкл. 110 в Долна Франкония, пише „Mainpost“.

Подготовката в Бавария предвижда, младите мигранти да започнат с предимно уроци по немски език, които преобладават през първата година на интеграционните курсове. През втората година се обръща повече внимание на пред-професионалната подготовка. През това време им се осигурява и стаж в производството. Като правило, успешно завършилите получават „правото на диплома за средно образование“.

Следва да се има в предвид, че в рамките на цяла Германия, „успехите“ на Бавария се считат за „абсолютен пример“ за постигнати успехи – по думите на Уве Тучку, директор на професионалното училище „Franz Oberthьr“ във Вюрцбург. Според него, има промяна в състава на мигрантите, като повечето от новодошлите вече са „по-приземени“, а не са като „първите, които дойдоха преди три години“ и които са имали „преувеличената идея, че могат да станат доктори или архитекти“. Сегашните биха били „изцяло доволни, ако могат да станат чираци - бетонджии или автомобилни механици, или зъботехници“.

Според Тучку, основната причина е в езика. По правило, хората от всяка възраст се нуждаят от около седем години за да усвоят устно и писмено езика на ниво, достатъчно за професионално развитие. „И много (от тях) не могат да постигнат това за две години. Повечето хора могат да комуникират вербално след две години, но е проблематично, ако трябва да бъде разбрана и изпълнена техническа информация“, казва той.

Така или иначе, остава обаче един огромен по своята проблематичност въпрос – какво да се прави с тези 85%, които „не стават“, а по всичко изглежда, скоро няма и да стават за професионална подготовка. От една страна, те не са годни за пазара на труда, а от друга – все пак са на издръжката на местните данъкоплатци. И не – те не са „спасители на икономиката“, те са тежко бреме за нея.

 



Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: elianna
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1172096
Постинги: 1302
Коментари: 1089
Гласове: 610
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031