Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.08.2018 01:39 - След срива на Търговския регистър въпросите остават...Симеон Славчев: Държавата е на автопилот, не се знае кой и как управлява
Автор: elianna Категория: Лични дневници   
Прочетен: 866 Коментари: 2 Гласове:
2

Последна промяна: 21.08.2018 02:38

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Седмица след спирането на Търговския регистър (ТР) въпросите стават все повече. Ето някои, които очакват отговор от институциите: - Защо бяха сезирани ДАНС и МВР, ако става дума за 4 изгорели диска? - Възможно ли е "стабилността" в държавата да се крепи на 4 хард диска за по стотина лева всеки?

Иво Мирчев, Фейсбук:

Седмица след спирането на Търговския регистър (ТР) въпросите стават все повече. Ето някои, които очакват отговор от институциите:

- Защо бяха сезирани ДАНС и МВР, ако става дума за 4 изгорели диска?

- Възможно ли е "стабилността" в държавата да се крепи на 4 хард диска за по стотина лева всеки?

- Защо архивът на ТР е бил на същото място, където и самият ТР? Това обезсмисля предназначението на самия архив.

- Защо едни и същи IT фирми печелят държавните поръчки за софтуер и хардуер?

- Неколкократно инженерните екипи, които са обслужвали системата на ТР са сигнализирали, че тя се нуждае от обновяване, но мерки не са взети. Защо, след като това е толкова важен елемент на националната сигурност?

- Защо седмица след срива на ТР никой не е поел отговорност?

- Няма никакви гаранции, че ще бъде възстановена цялата информация от ТР. Кой ще поеме отговорност за правния хаос, който ще настъпи в резултат на това?

- По никакъв начин в момента отговорните институции не могат да докажат, че това не е умишлен саботаж. А проследявайки целия случай аргументите са в посока не толкова технически проблеми, колкото саботаж.

- Ако приемем, че това не е саботаж, защо 7 дни не може да бъде възстановен архива на ТР, който в подобна ситуация трябва да се възстановява за часове?

- Колко често е правен бекъп на системата на ТР?

- Знаете ли колко са 25 терабайта? Това е обемът с информация, с който оперира средна българска компания. Надеждното съхраняване на подобен обем информация в специализирана компания струва няколко хиляди на година. Българската държава отделя в стотици пъти повече и не се справя със съхранението.

- По каква причина след срива на сървъра на ТР функциите му не са поети от огледалния, който трябва да го покрие напълно функционално?

- Колко държавни поръчки (вкл. тези, които са засекретени) през последните 10 г. е спечелила фирма Лирекс и на каква обща стойност?

- Считате ли за нормално непълното функциониране на ТР да продължава над 2 седмици?

- Къде , как и от кого са съхранявани новите данни през последната седмица, на какви носители? По какъв законов ред и процедура ще бъдат обратно въвеждани в регистъра и от кой?

- Шефката на АВ твърди: "Искам да успокоя всички - манипулация и изчезване на данни не са възможни". Реалността е точно обратната. При толкова дълго нефункциониране на системата на ТР възможностите за манипулация и загуба на данни са съвсем реални.

 


  image

 

 

Симеон Славчев: Държавата е на автопилот, не се знае кой и как управлява Държавата е на автопилот, т.е. не се знае кой и как управлява. Това подчерта в интервю за БНР Симеон Славчев от ”Мрежа за инициативи и решения”.

"Проблемите започнаха да се натрупват с голяма сила в държавата и виждаме, че правителството е в постоянна криза. То постоянно запушва някакви дупки, но основните проблеми стоят нерешени. От тази гледна точка ние, като гражданска организация, която неслучайно се е кръстила "Мрежа за инициативи и решения", предлагаме конкретни решения на проблемите и заявихме своето желание да се включим с нашата експертиза, с цялостната ни мрежа за решаването на проблема с Търговския регистър, който никак не е маловажен.

 

Министър Цачева ни увери, че тази седмица ще бъде свикана тази работна група, дори пое ангажимент пред нас, че ще състави цялостен план за действие за справянето с кризата с Търговския регистър. Ние също заявихме своето желание, насреща сме.

Активизирахме абсолютно целия ни експертен потенциал, но силно сме притеснени, че не се знае кой ще даде гаранция, че данните в Търговския регистър няма да бъдат манипулирани. Кой дава тази гаранция и по какъв начин се гарантира това пред обществото? Правителството дължи тези отговори".

   



Гласувай:
2



1. bojinkata - Няма пилот, няма и автопилот. Има ...
21.08.2018 09:43
Няма пилот, няма и автопилот. Има диктатор, който управлява държавата като мафиотска структура.
цитирай
2. truthful - Търговския регистър ли?
21.08.2018 13:28
Търговския регистър, ах търговския регистър! Всеки има роднини и познати с фирми и може чрез страницата му да види тяхното положение. Какво ще види човек при такова посещение? Фирмата препродавана десетки пъти за 10 лева, от един на друг, после на трети, после пак и те така. Регистърът отчита и взема такси. Там могат да се видят регистрирани фирми само с ... президент/председател, без дейност, без работници, без нищо. Там могат да се видят фирми, които са фалирали. Там могат да се видят фирми, чиито президенти нямат право да имат фирми заради фалит но те имат, че даже са и участници в други т.н.
Използвам могат, но като че ли формата трябва да е можеха. Едва ли по-горното ще бъде изчистено, но други по-така информации като нищо изчезва. Няма я, изчезна по време на срива и не можем да я възстановим!? После наново и на чисто регистрация. На пръв поглед нищо, но на второ четене нещата са съвсем други. Няма и виновен да има. Кой къде бил, защо бил всичко може да изчезне щом е в електронен вариант. Те на хартия изчезват документи, камо ли на дискове. И къде е това? Как къде? В България off course!
Това трябва да е показателно за много хора - нещата с компютрите не са много на добре, както ни се налага да вярваме и мислим че е така, особено за електронно гласуване. То за това се мъчат и да го въведат, щото и там ще изчезват гласуванията и манипулациите ще бъдат налице. Който искаме него ще изберем, а вие - гласувайте за когото си искате.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: elianna
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1171761
Постинги: 1302
Коментари: 1089
Гласове: 610
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031