Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.08.2018 17:03 - Избитите животни в Странджа: Убийство без акредитация
Автор: elianna Категория: Лични дневници   
Прочетен: 596 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Остава основният въпрос – имаше ли заразени с чума животни?

Българската лаборатория, която подаде данните, станали основание за избиване на над четири хиляди животни, няма акредитация за изследвания на африканска чума по дребни преживни животни

Асен Велев 

Българската лаборатория, която подаде данните, станали основание за избиване на над четири хиляди животни в Странджа, няма акредитация за изследвания на африканска чума по дребни преживни животни – това установи проверка в регистъра на изпълнителна агенция „Българска служба за акредитация“. Според регистъра, „Изпитвателна лаборатория екзотични и особено опасни инфекции" при Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) има валиден сертификат, но в неговия обхват не е включена акредитация за изследване това заболяване. 

От същата лаборатория се очакват и „вторите проби“ които, ако са отрицателни, ще се отчетат сега като „добре свършена работа“ за овладяване на „кризата“. 

Остава основният въпрос – имаше ли заразени с чума животни? Въпрос на който не може да има категоричен отговор, щом пробите не са изследвани по стандартизирана методика, което се удостоверява именно с акредитация каквато няма. Няма умрели животни (освен избитите), няма дори клинична картина на заболяване - вече 61 дни след първите данни, което е двойно по-дълъг инкубационен период съгласно Директива 92/119 на ЕС. 

В началото на юли, от инициативен комитет, с подписка и петиция поискахме оставката на директора на БАБХ д-р Илиев, заради избиването на здрави животни. Писмата бяха официално изпратени до министър председателя г-н Бойко Борисов, до министъра на земеделието г-н- Порожанов, до директора на БАБХ д-р Илиев, но от тяхна страна останаха без никаква реакция. 

Прокуратурата пък прецени, че не са налице основания за предприемане на действия по реда на надзора за законност и пропусна да прочете чл.22 от Закона за ветеринарно медицинската дейност, който изисква тези изследвания да бъдат извършени в акредитирани лаборатории. Пропусна и Регламент (ЕО) No 882/2004 на Европейския парламент и на Съвета от 29 април 2004 година, относно официалния контрол, провеждан с цел осигуряване на проверка на съответствието със законодателството в областта на фуражите и храните и правилата за опазване здравето на животните и хуманното отношение към животните.

 image

И тея ли имат регистър, как така досега не е думнал, направо съм учуден, но има време Путин ще го парсне и него.

Иван Иванов



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: elianna
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1181687
Постинги: 1302
Коментари: 1089
Гласове: 610
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930