Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.09.2018 15:57 - Проповед на Протоиерей Ивайло Вутов за Рождество Богородично
Автор: elianna Категория: Лични дневници   
Прочетен: 247 Коментари: 0 Гласове:
0



  Всеки ден явно или тайно по-целият свят стават безброй Чудеса, дело на Божията Милост и Любов към нас грешните и отчаяните Негови деца. Внезапно пробуждане след 10 годишна кома, безследно изчезване на рак последен стадий, завръщането на отдавна изчезналия син или дъщеря, появата на милостив дарител можем безкрайно дълго да изброяваме проявите на необхватната Милост Божия над нас, които вярваме или не вярваме в Бога. Но, най-великото Чудо е Раждането на едно Дете на този свят, неговия първи плач, вик във вселената и всяка минута някъде по света започват родилните болки на незнайни за нас майки, а Божиите Ангели радостно слизат от Небето, за да защитят новороденото бебе на този свят по Волята на нашия Бог. Но, на тази земя сред милиардите родени деца през вековете има едно Раждане, което надминава по-значимост дори нашата собствена поява на този свят и това е раждането на Пресветата, Пречиста, Преблагословена, Приснодева Мария! И днес на 8.09 цялата ни, света Църква радостно ще прослави Раждането на нашата Застъпница, Ходатайка, Закрилница, Майка на нашия Господ Иисус Христос, пресветата Дева Мария, а Тя, Многомилостивата отново ще излее своята Милост над нас грешните, чрез светите си Икони, чрез своя чудотворен церителен извор в нейния манастир „ Рождество Богородично“ край Кабиле, чрез Нейната пряка намеса в нашия живот! Затова, православни християни в съботния почивен ден оставете вашите безкрайно важни човешки дела, облечете своите празнични дрехи и влезте отново в нашите храмове и манастири, за да благодарите на Божията Майка за всичко, което е направила за вас, да благодарите на нашия Всемогъщ Бог за Неговата безкрайна Милост дарила ни преди векове Раждането на пресветата Богородица, без Която нямаше да се Роди нашия Господ и да се спасят нашите грешни Души ! Амин. 
-Твоето рождение, Богородице Дево, радост възвести на цялата вселена, защото от тебе възсия Слънцето на правдата, Христос, нашият Бог и, разрушил клетвата, даде благословение и, обезсилил смъртта, дарува нам живот вечен. 
-Достойно е, наистина, да Те облажаваме, Богородице,
винаги блажена и пренепорочна и Майка на нашия Бог.
По-чтима от херувимите
и несравнено по-славна от серафимите,
нетленно родила Бог Слово,
същинска Богородица, Те величаем.
О, пресвета Дево, Владичице Богородице! Ти си по-горе от всички ангели и архангели и по-драгоценна от всички твари. Ти си помощница на обидените, надежда на безнадеждните, застъпница на бедните, утеха на наскърбените, кърмителка на гладните, одежда на голите, изцеление на болните, спасение на грешните, помощ и защита на всички християни О, всемилостива Дево Богородице и Владичице! С твоята милост спаси и помилуй благочестивия и христолюбив наш народ. Спаси, Богородице, и помилуй твоите раби: светия наш Синод, преосвещените митрополити и епископи и целия свещенически и иночески чин; правителството, военачалниците, градоначалниците и христолюбивото войнство и всички православни християни защити чрез твоя честен покров. Измоли, Владичице, въплотилия се безсеменно от тебе Христос Бог наш да ни препаше със Своята сила отгоре против невидимите и видими наши врагове. О, всемилостива Владичице Богородице, дигни ни от дълбочината на греха и ни избави от глад, мор, земетръс и наводнение, от огън и меч, от нашествие на другородци и от междуособици, от внезапна смърт, от вражеско нападение, от вредоносни ветрове, от смъртоносна язва и от всяко зло. Дай, Владичице, мир и здраве на твоите раби, на всички православни християни, и просвети техния ум и сърдечните им очи, за да се спасят. Удостой нас, твоите грешни раби, с царството на Твоя Син, нашия Христос Бог. Защото е благословена и препрославена Неговата сила заедно с безначалния Негов Отец и с пресветия, благия и животворящ Негов Дух, сега и всякога, и во веки-веков. Амин.
image



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: elianna
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1172446
Постинги: 1302
Коментари: 1089
Гласове: 610
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031