Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.09.2018 15:40 - Джамбазки: Долу ръцете от Унгария!
Автор: elianna Категория: Лични дневници   
Прочетен: 730 Коментари: 2 Гласове:
0

Последна промяна: 12.09.2018 15:43

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Ангел Джамбазки, евродепутат от управляващата ВМРО и член на групата на Европейските консерватори и реформисти (ЕКР) в Европейския парламент, днес се обяви в защита на унгарския министър-председател Виктор Орбан, чиито спорни политики ще бъдат поставени на изпитание в Европейския парламент тази вечер и утре.

Един призрак броди из Европа - призракът на розовия либерализъм. Всички сили на нова Европа са се съюзили за свещена хайка срещу този призрак: ЛГБТ либералите от запад, зелените терористи от север и необолшевишките комунисти от юг.

За пръв и последен път ще ме видите да заимствам каквото и да е било от Карл Маркс и Фридрих Енгелс, в случая моята своеобразна перифраза на първия абзац от Манифест на комунистическата партия. Смятам, обаче, че в този случай подобна алегория е подходяща. Причината за това е отношението на институциите на ЕС към инакомислещите.

Това заявява евродепутатът и заместник-председател на ВМРО Ангел Джамбазки в своя позиция. Ето какво посочва още той:

В края на миналата година Европейската комисия започна наказателна процедура срещу Полша по чл. 7 от Договора за Европейския съюз. Конкретният повод за това бяха редица конституционни промени, проведени от полското правителство. Причината, обаче, е далеч по-дълбока. От години ЕК се опитва да накаже страни като Полша поради простата причина, че страната води независима вътрешна политика и държи на своите традиционни ценности. Впоследствие, за мое съжаление, представителите в Европейския парламент подкрепиха ЕК. Днес е ред на Унгария.

За тези от Вас, които не са запознати с витиеватата брюкселска терминология, бих искал да направя няколко пояснения. Член 7 от Договора за Европейския съюз осигурява нормативната база за това определена страна-членка да бъде наказана за неизпълнение на определени свои задължения. Точната формулировка е следната: "очевиден риск от тежко нарушение от държава-членка на ценностите, посочени в член 2". Член 2 от своя страна посочва ценностите, на които се основава ЕС. Такива ценности са човешкото достойнство, на свободата, демокрацията, равенството, правовата държава и правата на малцинствата. Проблемът е там, че когато си позволяваш да санкционираш някого на базата на субективни преценки, се отваря вратичка за фрапиращ двоен стандарт.

Така е и в този случай с разликата, че сега инициативата се подема от Комисията по граждански въпроси, правосъдие и вътрешни работи. Ултралибералните кръгове в ЕС, в това число и хора от върхушката, си позволяват да определят кое е европейска ценност и кое не. Да вземем например председателя на групата на либералите в Европейския парламент - Ги Ферховстад. Той нееднократно си позволява в пленарната зала (а и извън нея) да твърди, че единствените ценности, които Европа може да има, са крайно либералните левичарски - тези, свързани с неконтролирана миграция, еднополови бракове, промяна на сексуалната ориентация и прочее.

Ние, представителите на истинските, непреходни ценности на стара Европа никога няма да се съгласим с подобна формулировка. И ако това беше само реторика, то бихме могли да го определим като колоритна част от дебата ни с представителите на лявата част от политическия спектър. Проблемът е, че това монополизиране на ценностите от страна на либералите и бюрократите води до спекулации с използването на клаузата, заложена в чл. 7 от Договора за Европейския съюз. От тук идват и сравненията на ЕС със Съветския съюз. Всяка проява на различно (от правилното) мнение се наказва.

 

От идването му на власт политическите противници на Виктор Орбан го нападат по всеки възможен начин. Още през 2010 г., първата година на неговото управление, ЕК започна редица правни възражения срещу банковата реформа, която той въведе. През 2011 г. левичарските сили в Европейския парламент разкритикуваха новия медиен закон в Унгария. А опитите да се действа чрез активиране на чл. 7 по т. нар. "унгарски въпрос" датират още от 2013 година, когато Руи Таварес, представител на зелените в Европейския парламент, подготви доклад за Комисията по граждански свободи към ЕП, в който предложи Унгария да бъде наказана. През 2014 г. пък ЕС разкритикува Унгария заради това, че отказва да приеме мулти-култи модела, фаворизиран от европейските либерално-болшевишки елити. От тогава насам датират и критиките относно твърдата политика на Орбан срещу приемането на нелегални мигранти на територията на Унгария.

Всички тези атаки имат нещо общо помежду си. Те не са мотивирани от юридическа необходимост, каквато Договора за ЕС предвижда. Напротив - те са политически мотивирани от противниците на Виктор Орбан и "Фидес". Очевидно е, че това е единственият начин да се противодейства на един политик, който е твърдо решен да запази ценностите на народа си и който има достатъчно електорална подкрепа, за да води независима политика. Когато не могат да го победят на избори, НПО-та и противници от Унгария и Европа действат нагло и подмолно, завоалирайки политически мотивираните си действия като нарушение на юридическия фундамент на ЕС.

Твърдо съм убеден че няма да успеят. Дори докладът на колегата Саргентини (да, познахте, от Зелената партия) и Комисията по граждански свободи към ЕП да бъде приет, крайната дума има Съветът на ЕС. Там тези номера няма да минат. И това е доста показателно. Това трябва да показва посоката, към която ЕС трябва да насочи реформите си. Защото властта, взимането на решения, а и политическата отговорност трябва да принадлежи на правителствата на суверенните страни-членки. Не на брюкселските бюрократи и розовите либерало-болшевики.

 


Депутатите в Страсбург обсъждат дали Унгария нарушава системно основни принципи и ценности на Европейския съюз и дали трябва срещу нея да бъде започната процедура за налагане на най-суровото наказание в ЕС, лишаване от право на глас съгласно член 7 на Лисабонския договор.

"Долу ръцете от Унгария! Бъдещето на ЕС е да се превърне в Европейски съюз на суверенните отечества", написа в блога си Джамбазки часове преди дебата.

Гласуването на резолюция от него е предвидено за сряда.

Унгарският министър-председател Виктор Орбан и неговата партия "Фидес", чиято евроскептична реторика и политика от години е в кресчендо, принадлежат към проевропейската дясноцентристка Европейска народна партия (ЕНП). Нейните евродепутати са разделени за това дали да покрепят призивите за задействане на член 7.

Британските консерватори, които са гръбнакът на групата на ЕКР, съобщиха, че ще гласуват в полза на Орбан. Същото се очаква да направят поляците от управляващата консервативна и евроскептична "Право и справедливост", които също са част от ЕКР.

Българските евродепутати Андрей Ковачев и Светослав Малинов, които са от групата на ЕНП, казаха вчера пред Клуб Z, че няма да се поколебаят да подкрепят прилагането на член 7, когато става дума за нарушаване на основни европейски принципи и ценности. 

  image Евродепутатите ни с различен подход към санкции срещу Унгария

 



Гласувай:
1



1. elianna - -
12.09.2018 15:44
Същото обяви, че ще направят евродепутатите му и австрийският канцлер Себастиан Курц, който е един от съюзниците на Орбан в сблъсъка му с Брюксел по въпросите на миграцията.
Най-острите критици на Орбан са европейските либерали и зелени, наред със социалдемократите, които Джамбазки определя като "ЛГБТ либералите от запад, зелените терористи от север и необолшевишките комунисти от юг".

"Ултралибералните кръгове в ЕС, в това число и хора от върхушката, си позволяват да определят кое е европейска ценност и кое не", пише в блог-поста си Джамбазки. "Да вземем например председателя на групата на либералите в Европейския парламент - Ги Ферховстад (пише се Верхофстадт -б.р.). Той нееднократно си позволява в пленарната зала (а и извън нея) да твърди, че единствените ценности, които Европа може да има, са крайно либералните левичарски – тези, свързани с неконтролирана миграция, еднополови бракове, промяна на сексуалната ориентация и прочее".

По думите му традиционният европейски елит е нарочил Унгария за процедура по член 7 след Полша, срещу която такава процедура започна миналата година по инициатива на Европейската комисия.

"От години ЕК (Европейската комисия - б.р.) се опитва да накаже страни като Полша поради простата причина, че страната води независима вътрешна политика и държи на своите традиционни ценности", пише евродепутатът. "Впоследствие, за мое съжаление, представителите в Европейския парламент подкрепиха ЕК. Днес е ред на Унгария".

Джамбазки припомня, че Унгария беше обект на серия процедури за нарушение в различни области от независимостта на централната банка, през пенсионната възраст на съдиите до свободата на медиите и изпълнението на квотите за преразпределение на мигранти. Главните обвинения бяха в нарушаване на принципа на разделение на властите и неизпълнение на решения на Съвета на ЕС.

"Всички тези атаки имат нещо общо помежду си. Те не са мотивирани от юридическа необходимост, каквато Договорът за ЕС предвижда" пише Джамбазки. "Напротив - те с
цитирай
2. elianna - -
12.09.2018 15:44
"Всички тези атаки имат нещо общо помежду си. Те не са мотивирани от юридическа необходимост, каквато Договорът за ЕС предвижда" пише Джамбазки. "Напротив - те са политически мотивирани от противниците на Виктор Орбан и „Фидес“. Очевидно е, че това е единственият начин да се противодейства на един политик, който е твърдо решен да запази ценностите на народа си и който има достатъчно електорална подкрепа, за да води независима политика".
България и Унгария съвпадат в позициите си за по-силна охрана на общите европейски граници и връщане на нелегалните мигранти. За разлика от по-стари европейски столици, София досега дипломатично избягва да заяви позиция по критиките срещу Орбан, що се отнася до европейските ценности.

По време на Българското председателство на Съвета на ЕС министър-председателят Бойко Борисов каза, че страната ни не иска да се стига до гласуване от държавите-членки за това дали Полша е извършила нарушения на общностното право, които предполагат задействането на член 7 от Лисабонския договор.

Мнозина лидери се опасяват, че такъв ход може да взриви ЕС отвътре, като изостри до крайност и без това сериозните противоречия между страните му.

цитирай
Търсене

За този блог
Автор: elianna
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1171768
Постинги: 1302
Коментари: 1089
Гласове: 610
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031