Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.10.2018 11:16 - Путин за ”Южен поток”: България прояви неспособност да защити националните си интереси!
Автор: elianna Категория: Лични дневници   
Прочетен: 3172 Коментари: 6 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 България вече съжалява за спирането на "Южен поток", подчерта стопанинът на Кремъл

България под натиск отвън се отказа от "Южен поток", сега те съжаляват, сега говорят за това да получат наш газ вече през "Турски поток", отбеляза руският президент

Поредна тежка критика към България отправи президентът на Русия Владимир Путин. Той предупреди ЕС да не проявява слабост при решаването на газовите въпроси, както е направила преди време България, която под натиск отвън не е могла да защити националните си интереси, предаде ТАСС, цитирана от БТА. 


"Не ми се иска Европа да прояви слабост и да не може да защити своето участие в проекта "Северен поток 2", както някога България в "Южен поток", каза Путин на съвместна пресконференция в Санкт Петербург с австрийския канцлер Себастиан Курц, чиято страна е ротационен председател на Съвета на ЕС след председателството на България. 

"България под натиск отвън се отказа от този проект, сега те съжаляват, сега говорят за това да получат наш газ вече през "Турски поток", отбеляза руският президент. 

"Много ми се иска цяла Европа да не изглежда като България, която прояви такава слабост и неспособност да защити своите национални интереси", добави Путин.

 

"Българските колеги ни уверяваха, че каквото и да става, ще се борят за "Южен поток" до край, тъй като той съответства на националните им интереси. Той щеше да засили техния геополитически статут като транзитна страна за газа към Европа, до 400 милиона евро годишно, просто така, само защото има тръба на тяхната територия", заяви още президентът на Русия.

Путин добави, че българската страна се е надявала да създаде няколко хиляди работни места.
 Руският лидер подчерта, че оценява обема на доставките на природен газ от Русия за Европа през 2018 г. на 200 милиарда кубически метра и че собствените добиви на европейските страни намаляват, така че вносът е неизбежен. 

 

"Има други възможности, но те са по-скъпи и ще намалят цялостната конкурентоспособност на европейската икономика", подчерта Путин.

"И какво, Европа ще купува газ с 30% по-скъп, включително и от САЩ? Може наистина, но това е глупост, разбирате ли?"

Путин посъветва европейските лидери да не тръгват по пътя на "Южен поток" и посочи, че проектът не е бил реализиран заради България, пише още БГНЕС.

 

Руският президент подчерта, че е говорил подробно по въпроса на енергиен форум в Москва. "Искам да ви уверя, че Русия е била, е и, безусловно, винаги ще бъде надежден доставчик, в това число и защото тази тръбопроводна система идва направо от първоизточника, направо от Ямал, от Сибир", каза той.

Путин постави акцент върху факта, че тази газотранспортна система е лишена от транзитни рискове.

 

 

Приветствам позицията на Австрия в подкрепа на изграждането на газопровода "Северен поток 2", каза руският президент.

 

Австрийският канцлер даде да се разбере, че европейските партньори на проекта са заинтересовани от неговата реализация. "Искам да ви уверя, че европейските страни, участващи в този проект, го подкрепят. Те гледат на него положително и искат да (го) реализират съвместно", заяви Курц.

 

Припомняме, че на 1 декември 2014 г. по време на своето посещение в Анкара руският президент заяви, че Москва се отказва от проекта "Южен поток" и вместо него ще построи "Турски поток", който ще свързва Русия и Турция по дъното на Черно море.

 

В началото на май 2017 г. Русия започна изграждането на "Турски поток". В момента се изграждат паралелно 2 отсечки, всяка една от тях е с капацитет по 15.75 милиарда кубически метра газ. Едната от тръбите ще снабдява Турция със синьо гориво, а капацитът на другата е предназначен за страните от Балканите и Южна Европа.  За момента руската страна все още не е решила накъде ще поеме втората тръба. Единият вариант е през Гърция за Италия, а вторият, който е по-вероятен, е през България за Сърбия и Унгария.




Гласувай:
3



1. elianna - ВВП възвиши България до една самостоятелна силна държава, която може да спира големи проекти!!!
04.10.2018 11:17
Думите на Путин са само потвърждение на това, че политиката е сложна наука и практика, за умни и подготвени хора. У нас се разбира като художествена самодейност и се ограничава в прегръдки, козируване и лъжи.

цитирай
2. elianna - !
04.10.2018 11:19
Бъчварова: "Нека да не забравяме, че Борисов е премиер, който спря три големи енергийни проекти на газопровод, нефтопровод и ядрен проект". ЖАЛКИ ПОДЛОГИ И ПРОДАЖНИЦИ

Че защо само социоложката? Той сам си се похвали. Рапортува пред българо американския бизнес форум за добре свършена работа! И се нацупи, защо не го погалиха по главата!

Вярно е. Но до половината. Много бързо забрави как брюкселските едикаквиси натискаха яко да се спре! Не е почтено да си затваря очите пред ролята, която изигра ес за спирането! А че си беше позор, позор си беше. Но и че путин остарява, и това е вярно!

цитирай
3. elianna - "... че Папи са го галили по главичката ."____Де да имаше главичка. С нея щеше да мисли, а то сал една КРАТУНА на раменете.
04.10.2018 11:19
Дали Путин не греши? Не може един голям мъж , един голям български политик , един истински балкански лидер , един политик от европейска класа , който е личен приятел и си говори на ти и се прегръща и целува с най големите в Европа и който се ръкува с господаря на света Тръмп , да е допуснал грешки . Още повече че сам се хвалеше как е спрял проектите свързани с Руско участие. Е , после беше малко гузен , но това е бял кахър при неговото его. Сигурно така се е чувствал и в Ню Йорк след всичките срамни и уникални изцепки по смяната на Бокова с Кристалина . Ама то няма значение срамът е за България . Него кой го знае. Пука му. Важното е да може да се хвали на внуците си ,че дядо им е бил тук и там,с този и с онзи. Апропо, по горе изпуснах ,че Папи са го галили по главичката . Залудо ! Не стана по умен.

цитирай
4. elianna - !
04.10.2018 11:20
Никога,дори и по времето на бай Тошо ,България не ебила в такова унизително положение в каквото ни постави управлението на Борисов.Утрепа ни самочувствието на българи.Да си припомним игричките с Бокова и Кр.Георгиева.Южен поток,Белене,че даже и договора с Македония.Борисов има мнооого ,много грехове.Не знам папските галения по главата дали ще му дадат индулгенция пред българския народ.

Решението за спиране на южен поток не беше българско. Местните колониални власти в лицето на Борисов просто обявиха формално, това, което беше решено в Берлин и Брюксел. Всъщност и самите ''преговори'' по този проект се водиха от германския ариец г н Йотингер тогава комисар по енергетика. България не е в състояние да ''отстоява'' каквото и да е било. И руските власти са наясно с това положение. Просто от уважение е споменато името ''България'' от Путин, като че ли нещо някога е зависело от служителите на ЕС наречени българско правителство.

Американците само сложиха точка на един окончателно провален от европейската комисия проект. Борисов и така нареченото ''българско правителство'' няма правомощия да започне или да спре каквото и да е било. Правите формална логическа грешка като безкритично приемате, че на избори избирате лидери на държава. Не избирате това. Избирате служители на ЕС. Повече от 80% от законите, по които ''работи и т.нар. народно представителство са всъщност експониране на директиви и приемане на регламенти на ЕС, с много малки изключения като закона за движение по пътищата и закона за бюджета, но като ни набутат и еврото и бюджета ще преминава на одобрение в Брюксел, а тук само формално ще се подпечатва от парламента.

"Решението за спиране на южен поток не беше българско."_______Напротив!___Решението си беше именно българско! Взето под натиск от Гнидата Маккейн. Класически пример за колониална подчиненост. Един държавник никога не би взел такова решение. Ама ние, нали сме "умни", все такива "държавници" като БАЙ Х..Й си избираме.

цитирай
5. elianna - Б.Б. може да предложи местен горлив газ от 430 хил. чиновници, още толкова цигани и към 300 хил. гербери.
04.10.2018 11:27
Боце ли да съжалява? Няма как да стане, той се интересува само от собственото си его, та дори и държавата е оставил на автопилот. Ако правителството падне и го погнат, жилището в Барселона го чака. Взема си една по млада преводачка за съпруга и заедно харчат парите. Теменугата нека си тъси природен газ в Азербайджан, Туркмения, Израел, Кипър, Египет и накрая ще клекне на турския газ , който е определено руски... Боцето предпочита LNG, защото е по скъп, но е американски.

цитирай
6. krumbelosvet - Драга elianna,
06.10.2018 14:01
Не помните ли, че натискът беше страшен?
Първо посланичката на САЩ каза по ТВ, че не е време за съвместни проекти с Русия.
След нея - още няколко западни посланици.
След това дойде специална европейкска пратеница, която се провикна по ТВ към протестърите слещу Орешарски "Искам да ви чууу-яяя". Научила български милата.
И понеже коравият орех си правеше оглушки, ДОЙДОХО НА КРАКА 3-МА (Т Р И М А) US СЕНАТОРИ, с починалия наскоро ястреб начело. И Орешарски разбра, че става страшно. И отстъпи.
Нашите медии и даже БСП си мълчат, но е прост факт, че Жан Виденовата хипер-инфлация, довела да хлебна криза, глад и бунтове, беше предизвикана от МВФ члез незаконно спиране на договорен транш от 1 милиард долара. Тоя милиард трябваше да смекчи удара от изплатените залпово 2 милиарда външен дълг. Доказателства? Много са, но едно е достатъчно и то е пред очите на всички, но медиите "не го забелязаха" - отиде си Виденов, дойде милиардът, и хиперинфлацията свърши без икономиката и Софински да си мръзнат малкия пръст.
Подобен удар САЩ винаги могат да нанесат даже на много по-големи и силни страни. И това Путин го знае. Но не иска да даде индулгенция за БЪДЕЩИ отстъпления от национални и европейски интереса. Те тва е оно.
А нашите медии, и авторката на поста в т.ч., пропускат в ЗАГЛАВИЕТО думите на Путин "под външен натиск".
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: elianna
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1183862
Постинги: 1302
Коментари: 1089
Гласове: 610
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930