Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.04.2020 15:43 - Църквата няма как да спре да се моли
Автор: elianna Категория: Лични дневници   
Прочетен: 356 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 15.04.2020 01:28

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Църквата няма как да спре да се моли

От няколко седмици се води активна кампания срещу БПЦ и вярващите православни християни в България. А днес (22.03.2020г.) вестниците “Сега”, “Банкеръ” и сайтовете Медиапул и др. си позволиха да тиражират фалшивата новина, че “Въпреки забраните църквата проведе литургия срещу коронавируса. В церемонията участва и патриарх Неофит, а тя беше посетена от десетки вярващи”. Трябва да бъдат направени няколко важни уточнения, за да не се манипулира и подвежда общественото мнение и да не се създават определени антицърковнни нагласи в обществото ни.
Българският патриарх Неофит не е участвал в неделната литургия на 22-ри март 2020 г. излъчена от БНТ2 от столичния храм “Въздвижение на Св. Кръст Господен”. Този факт, може да бъде лесно проверен. От Патриаршеската катедрала беше излъчена св. Литургия на живо, както всяка неделя и проследена от хиляди вярващи. Трябва да се отбележи също така, че св. Литургия не е срещу коронавируса, а е по повод Третата неделя от Великия пост - Неделя Кръстопоклонна, на която е определено да се изнася за поклонение Св. Кръст Господен. Българската патриаршия включи в богослуженията си определени молитви към Бога, относно пандемията с COVID-19. БПЦ прие мерки за защита от коронавируса и призова вярващите да спазват стриктно правилата за превенция, както и да останат у дома където да се молят заедно с молитвата "Отче Наш" всяка вечер, с което да се молят и за лекарите.
По отношение на гражданските позиции и коментари на определени кръгове в обществото, които от определено време изразяват откровена антицърковнна и антихристиянска позиция, очевидно е нужно да бъде обяснено и какво е това св. Причастие. Това е Тайнството на тайнствата - най-важното молитвено последование в християнската Църква. Учредено е от Христос по време на тайната вечеря (Мат. 26:26 - 28), (Лук. 22:19). Евхаристията е основа на църковния живот, по време на него свещениците се молят за “претворяването” на хляба и виното в тялото и кръв на Иисус Христос. Според Църквата хлябът и виното не променят материалната си природа, но и не остават обикновени земни вещества (Св. Йоан Дамаскин). Точно заради това вярване, няма как Църквата да се откаже от един от най-важните актове за всеки практикуващ християнин - приемането и причастяването със Самия Христос, чрез причастие. В историята на Църквата, която не е от вчера и днес, а от 2000 г. са показани многократно стотици примери за това, че Тайнствата не са заразни, а точно обратното. В дни на беди, болка и изпитания пред човечеството, Църквата не просто не се е затваряла в себе си, а напротив отваряла е широко своите порти и е изцелява хиляди, за което свидетелства историята. В тези моменти много хора са повярвали и откривали Бога и Църквата.
Дали има смисъл тези неща да се преповтарят и да се напомнят на многоуважаваните от нас интелигентни съграждани не знаем, но вярваме, че всеки човек със здрав разум, стъпил на земята, не вятърничав и не обслужващ определени интереси, може ясно да си направи сметка за какво става въпрос по отношение на създаването на обществените нагласи срещу Църквата и нейните богослужения. В нас остава усещането, че мнозина са чакали точно този момент, за да могат отново да ни припомнят колко неистово мразят и ненавиждат храма, вярващите и Църквата. Молим да ни бъде дадена свободата да вярваме и изповядваме своята вяра. Не се притеснявайте за тези, които приемат Христос, чрез причастие, притеснявайте и се молете за тези, които не спазиха предписанията на Националния кризисен щаб и решиха да хитруват, кой, както намери за добре.
Прави впечатление и постоянният въпрос, който присъства във всеки един брифинг на Кризисния щаб - Кога ще бъдат затворени храмовете? Многократно ген.-майор проф. Венцислав Мутафчийски заяви, че единствено в правомощията на Светия Синод е да затвори или да не затвори църквите. Постоянното задаване на този въпрос, от журналисти от различни медии, създава неприятното усещане, че е впрегната гилдията в това храмовете в България да бъдат затворени. Сякаш зла сила води организирана кампания по време на светата Четиридесетница да извади хората от храма, където в този период те трябва да присъстват с удвоено усърдие. Каква ще бъде ползата от това? Още днес можем да отговорим - никаква.

Скъпи наши сънародници, уважаеми журналисти, общественици и политици, не се страхувайте от Църквата. Тя няма да ви зарази. Може да излекува всеки. Най-вече душите.

P.S. Авторите на тази петиция не само подкрепят всички мерки на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса, но и препоръчват да няма струпване на много хора на едно място.

С уважение:
Благой Цицелков, журналист
Цвети Лозанова, журналист
Младенка Ланджева, иконописец
Николай Пенев, богослов
Ангел Бончев, журналист
Ангел Иванов, журналист
доц. Костадин Нушев, богослов
Даниела Денева, журналист
Валентин Чиликов
Невена Драганова
Красимир Бончев
Иван Стамболов, публицист и писател
Ася Банкова-Кабранска, богослов
Славка Бозукова, журналист
Екатерина Арие, учител
Анна Николова
Румяна Събева, инженер
Милкана Порязова, инженер
Боряна Колчагова, журналист
д-р Гергана Райжекова, писател, антрополог
Радослава Желязкова
доц. Пенчо Тончев, лекар
Анелия Янковска - Сенгалевич, писател
Дороти Игнатова, журналист
Пенка Атанасова
Иван Чикалов, инженер
Гергана Костова
Весела Мирчева
Злати Ковачева
Екатерина Табакова
Мирослава Петкова
Димитър Петрушев, адвокат
Мила Кънева, архитект
Велислава Дърева, журналист
Васил Михайлов


Благой Цицелков    




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: elianna
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1182573
Постинги: 1302
Коментари: 1089
Гласове: 610
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930