Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.08.2020 07:11 - Русия и Сирия ще издигнат копие на “Света София”
Автор: elianna Категория: Лични дневници   
Прочетен: 401 Коментари: 0 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Автор: "Фигаро"
Сирийски и руски частни фондове предложиха да съградят отново религиозната сграда в сирийския град Ал Сукайлабия в западната провинция Хама. image

 

Какви обрати! Исторически музей от 1934 г., на 10 юли 2020 г. турският президент върна статута на джамия на базиликата “Света София”. А ето че днес тя би могла да има по-малка сестра в Сирия. Сирийски и руски частни фондове предложиха да съградят отново религиозната сграда в западната провинция Хама в Сирия. Според ливанската медия Al Modon подготвителните работи на мястото трябва да започнат през август. 

 

Идеята дошла от сириеца Набел ал-Абдуллах,

 

лидер на милиция, подкрепяща режима, който получил съгласието на епископа на православната църква в Хама. 

 

Идеята била представена на руската Дума, която се съгласила да подкрепи проекта. Депутатът Виталий Милонов заяви пред руският сайт RIA Novosti, че “смята Сирия за подходящо място за изграждане на копие на “Света София” и че “православните християни в Сирия биха могли да помогнат за построяването ѝ”. Тази подкрепа бе потвърдена и от посещението на руска военна делегация в сирийския град Ал Сукайлабия, където тя трябва да бъде построена.

 

Наследството е политически залог

 

Този проект е материален и косвен отговор на Русия, за да изрази несъгласието си със спорното решение на турския президент да превърне “Света София” в джамия. Това подчертава депутатът Виталий Милонов: “Сирия, за разлика от Турция, е страна, която показва ясно възможността за мирен и положителен междуконфесионален диалог. Президентът Башар ал Асад никога не би прехвърлил катедрала от една деноминация в друга”. 

 

Според географа, специалист по Сирия Фабрис Баланш, 

 

Русия на Владимир Путин се утвърждава като “защитник на християните”.

 

В интервю за reforme.net той показва как изграждането на нова “Света София” в Сирия обслужва конкретни стратегически интереси: “Докато Ердоган се представя като новия халиф на мюсюлманите, Путин не би могъл да постъпи другояче, освен да припомни ролята на Русия като защитник на православните и на останалата част от християнския свят”.

 

Превод от френски: Галя Дачкова

 




Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: elianna
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1183142
Постинги: 1302
Коментари: 1089
Гласове: 610
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930