Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.03.2018 18:56 - Как Юнкер обърка съпругата си с Меркел и други гафове на председателя на ЕК
Автор: reader Категория: Новини   
Прочетен: 974 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 13.03.2018 19:17

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Автор: "Политико"
Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер е човек, който никога не се притеснява да се отклони от протокола и да направи някое убийствено изказване. Един от последните примери беше изявлението му на неформалния Европейски съвет в Брюксел на 23 февруари: "Не съм британски премиер, но за Великобритания щеше да е по-добре аз да съм на този пост". Откакто оглави ЕК през 2014 г., Юнкер допусна доста гафове.

image


"Най-лошото" очакване за Италия



Още в края на февруари Юнкер предупреди, че ЕС трябва да бъде подготвен за "най-лошото" в Италия след вота на 4 март. "Трябва да се подготвим за най-лошия сценарий, а той би бил страната да няма работещо правителство", заяви шефът на ЕК по време на събитие, организирано от Центъра за европейски политически науки. И сякаш позна...Тогава обаче той вероятно не помисли, че думите му оказват влияние върху финансовите пазари.

По-късно Юнкер се опита да омаловажи първоначалните си думи: "Независимо от изхода на вота, аз съм убеден, че ще имаме правителство, с което Италия ще остане основен играч в Европа и е в процес на оформяне на бъдещето си". 


Населено място с М

Да не се използва названието Македония е много важно, дори и да изглежда абсурдно за лидер на ЕС. Докато Гърция и северната й съседка не постигнат споразумение, официалното име на страната е Бивша югославска република Македония (БЮРМ). Познайте кой забрави това (докато стоеше до македонския премиер Зоран Заев)? "Срещам се с президенти и премиери на страните от Западните Балкани", заяви Юнкер миналия декември. "Дори и като министър-председател на Люксембург, бях в Македония... ааа, имам предвид БЮРМ". И изглеждаше, че е ужасен от грешката, която е допуснал. 


Обърка съпругата си с Меркел

Двоен гаф допусна Юнкер миналия юли. На пресконференция в Брюксел със словашкия премиер Роберт Фицо и със зам.-председателя на ЕК Марош Шефчович, който е от Словакия, стария мобилен телефон "Нокиа" на шефа на ЕК звънна.

Юнкер предположи, че се обажда съпругата му и за разлика от бившия кандидат за президент на САЩ от Републиканската партия Руди Джулиани, който прие повикване от жена си по време на своя реч пред Националната асоциацията за оръжията през 2007 г., шефът на ЕК затвори телефона. Бързо обаче разбра, че му е звъняла Ангела Меркел, а не жена му, на която всъщност си мислеше, че затваря.

 

image
"Здравей, диктаторе". С тези думи Юнкер се обърна към премиера на Унгария Виктор Орбан на лидерската среща в Рига през 2015 г.



Евродепутатите са "много смешни"

Необичайно е да чуем, че председателят на ЕК нарича евродепутатите "много смешни", при това в пленарна зала. През юли 2017 г. Юнкер обвини ЕП, че демонстира липса на уважение към по-малките страни членки, след като много малко евродепутати се появиха, за да чуят изказване на премиера на Малта. "Поздравявам онези, които се погрижиха да присъстват тук", каза Юнкер видимо ядосан пред почти празната пленарна зала в Страсбург. "ЕП е смешен, много смешен", добави той. "Фактът, че само 30 души се намират в залата по време на този дебат, е достатъчно показателен за това, че ЕП просто не е сериозен".

Това доведе до многоезичен сблъсък с председателя на ЕП Антонио Таяни, който ядосано защити ЕП, като заяви, че не е работа на ЕК да контролира евродепутатите. Първоначално Таяни отправи призив към Юнкер на италиански език: "Моля ви, да се държите уважително". Юнкер, който ядосано размахваше ръце, докато говореше, обаче не се съобрази с това: "Има само няколко евродепутати", отвърна той на Таяни, като от английски език премина на френски. "Само няколко евродепутати присъстват... Смешни сте! Искам да проявите уважение към малтийците." 


Толкова много румънски премиери

"(Виорика Данчила) е петият премиер на Румъния, с когото имам удоволствието да се срещна от началото на мандата си", заяви Юнкер по време на пресконференция с най-новия министър-председател на страната. Тя пое поста в края на януари т.г. "Бих искал да не се сменят толкова често и тя по-дълго да остане, тъй като не мога да запомня всички, с които съм се срещал".

Всъщност Данчила е третият премиер от управляващата Социалдемократическа партия, след като тя спечели парламентарните избори в страната през декември 2016 г. 


Данъчният хаос в Люксембург

Миналия ноември Юнкер си размени остри реплики с правителството в Люксембург заради нежеланието на властта да подкрепи данъчните планове на ЕС срещу онлайн гиганти като "Гугъл" и "Амазон". Юнкер каза пред люксембургското издание Paperjam "историческа грешка е да не искате да облагате печалбите на мултинационалните компании, които работят в глобален мащаб и не плащат данъците, които дължат".

Момент - не е ли това същият Жан-Клод Юнкер, който беше премиер на Люксембург в продължение на две десетилетия и под чийто надзор великото херцогство сключи изгодни данъчни сделки с едни от най-големите световни фирми?


"Здравей, диктаторе"

Унгарският премиер Виктор Орбан не се харесва на всеки (американският сенатор Джон МакКейн го нарече "неофашистки диктатор"). И все пак е странно да чуете евролидер да го поздравява със "Здравей, диктаторе" на лидерска среща в Рига през май 2015 г. Поздравът на Юнкер беше хванат от камерите, но не и отговорът на Орбан - вероятно за добро.

 

image


Целувки нонстоп

На същата среща в Рига Юнкер демонстрира щедро запазения си стил да раздава целувки на хората, с които се среща. Той поздравява лидерите, като ги обсипва с целувки, прегръдки, оправяне на възела на вратовръзките и дори си позволява по някоя и друга обида.


Франция си е Франция, дори и когато нарушава правилата

През 2016 г. ЕК освободи Франция от задълженията й да спазва фискалните правила, "защото става въпрос за Франция", както обяви Юнкер.

Фискалните правила на ЕС изискват бюджетен дефицит под 3% от БВП. През 2015 г. ЕК даде на Франция повече от две години, за да свие дефицита си до установеното ниво, но тя не успя. На въпрос защо ЕК си затваря очите пред френските нарушения Юнкер заяви пред местен тв канал, че това е така, "защото става въпрос за Франция".

 

image

 

Източник: http://www.segabg.com/article.php?id=897146

 

 

 






Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reader
Категория: Новини
Прочетен: 4073328
Постинги: 2594
Коментари: 2696
Гласове: 2012
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031