Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.09.2017 21:09 - Отричане на историята. Уж сериозни автори в уж сериозни издания реабилитират фашизма
Автор: 1997 Категория: Политика   
Прочетен: 711 Коментари: 2 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Дума 22. Септември 2017 , брой: 185 Вени МАРКОВСКИ
Председателят на УС на "Интернет общество-България" Вени Марковски публикува във фейсбук коментар по повод статия в "Дневник" на проф. Калин Янакиев,

image
Калин Янакиев
озаглавена "Национално помирение ли?" В нея авторът твърди, че преди 9 септември 1944 г. ничия кръв не е била "проляна" заради идеи, а преди тази дата България е била цивилизована европейска страна с "прилична" свобода на словото, макар и фатално обвързана с Хитлерова Германия.
Ето и пълния текст на коментара на Вени Марковски във фейсбук:

"Човекът на снимката е проф. Калин Янакиев, автор на статията "Национално помирение ли?", публикувана в "Дневник". В тази статия се срещат и следните подредени една след друга думи:
"Въобще, преди 9 септември 1944 г. ничия кръв не е била "проляна" заради идеи (комунистически, социалистически, антинацистки и т.н.). България е била преди тази дата (макар и фатално погрешно обвързана с Хитлерова Германия) цивилизована европейска страна, с прилична (за военните условия) свобода на словото и съвестта."
Проф. Янакиев, разбира се, има право на мнение и свободата да го изказва, дори и в издания, които претендират да са сериозни. Но когато един човек пропуска не просто проливането на кръвта на един човек, а пропуска една цяла антидемократична епоха - след 19 май 1934 г., тогава този човек определено няма как да стигне до идеята за национално помирение.
Ще напомня на професора, че историята на България е достатъчно добре проучена и налице са достатъчно много доказателства, факти и документи за това, че преди 9 септември 1944 в страната "е" била проливана кръв заради идеи.
Освен ако професорът не приема, че кръвта на Гео Милев е пролята не заради идеи, а заради нещо друго.
Или на Йосиф Хербст.
Или на Христо Ясенов.
Или на Сергей Румянцев.
Или на убитите партизани, ятаци, техните деца и близки. Но, разбира се, има и едни други хора, чиято кръв е пролята - без съд и без присъда. Тези хора бяха определени от депутата от ОДС Дянко Марков като "враждебно население". Става дума за населението в Тракия и Македония, по-точно за 11 343 души, които са лишени от българско поданство с нарочен закон, приет от "демократичното" Народно събрание. 11 343 човека, които са натоварени от българските власти, на българските вагони и депортирани в концентрационния лагер Треблинка, където - както е била договореността между "демократичното" Царство България и нацистка Германия - са били убити.
По-нататък в статията проф. Янакиев пише: "Защото, ще попитам, дали "фашисти" са били и затваряните, и убивани по най-зверски начин там млади хора, слушащи западна музика, обличащи се в тесни панталони и събиращи се в артистични градски компании?"
Отговорът е, разбира се, лесен: не, не са били фашисти тези хора. Но за сметка на това затваряните и убиваните по най-зверски начин в българските фашистки лагери - Еникьой, Гонда вода, Кръсто поле и т.н., са били комунисти, земеделци, демократи, безпартийни. И са били затваряни не заради дрехите, които са носели, или музиката, която са слушали, а заради идеите, които са им се въртели в главата. Един от тези затворници е моят дядо, Венко Марковски, който не е бил член на "терористична група" (така Янакиев нарича антифашистките бойци), не е убивал хора, не е взривявал влакове. Писал е стихове. Между другото - за същото: писане на стихове, го вкарват в концлагер и комунистите, с което всъщност се доказва, че двете системи са еднакво нечовешки и кръвожадни.
Под статията в "Дневник" има коментари - при това стотици. Не съм ги чел, нямам желание, но ми направи впечатление кой коментар е сложен в дясната колонка като "избран": "Тези седем хиляди евреи ли са оправданието за загиналите и тормозените по лагерите, за безследно изчезналите, за продължаващото разграбване на българите от комунистически чеда и внуци?"
Разбира се, тези убити хора не са оправданието, те са обяснението защо режимът преди 9 септември е бил пронацистки, профашистки и нечовешки. За справка на съмняващите се - Нюрнбергските процеси обявяват депортацията на мирно население за военно престъпление "и" за престъпление срещу човечеството. Споменах ли по-горе, че това е същото българско население, което депутатът от ОДС Дянко Марков обяви от трибуната на парламента за "враждебно население"? Не "вражеско", а "враждебно"! А тези 11 343 души са били българи - също като останалите в Тракия и Македония, но лишени от "демократичния" царски режим от български паспорти, за да може да бъдат депортирани по-лесно - което само по себе си е отделно престъпление.
Така че думите на проф. Янакиев са не просто непознаване или отричане на историята.
Те са опит за измиване на потъналите в кръв ръце на цар Борис III.
Те са опит за пренаписване на историята.
Те са опит за изчистване на прогизналите в кръв ботуши на организаторите на депортацията, на убийците на Гео Милев и Йосиф Хербст, както и на тези на Никола Вапцаров - обявен от проф. Янакиев, при това с получер шрифт, за... терорист. С което българските антифашистки бойци стават уникални - в цяла Европа те са антифашистки, но у нас са... терористи?!
Уважаеми приятели, това е положението в България, после да не се чудим и маем защо сме на това дередже, щом уж сериозни издания пускат уж сериозни статии на уж сериозни хора; личи си и по коментарите под статията колко малко хора познават историята и колко малко се замислят върху писаните думи."
 



Гласувай:
5



1. andrei - Янакиев е един
22.09.2017 11:03
кретен,с претенции за значимост,но е ни повече,ни по-малко от умопобъркан маргинал-жаден и гладен за софрата край властта!!!
цитирай
2. apostapostoloff - Марковски пропуска нещо много важно:
22.09.2017 20:53
В периода 1923- 1925 главорезите на ген. Вълков отвличат и убиват зверски без съд и присъда не стотици, а хиляди невинни хора. Гео Милев и Хербст са само двама от тези мъченици, известни като "безследно изчезнали".
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: 1997
Категория: Политика
Прочетен: 3034767
Постинги: 3517
Коментари: 2406
Гласове: 1311
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031