Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.02.2016 09:21 - Размисли за избора - обобщение
Автор: elianna Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1399 Коментари: 8 Гласове:
2

Последна промяна: 07.02.2016 11:09

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
изборът е важен

Мисля си за момчето от Враца, което беше пребито от двамата братя, прочули се с прозвището си "Врачанските понички". Ситуацията е зловеща - най-вече за това, че в продължение на десетина мин. на побоя околните гледат, снимат с телефоните си и не помагат да бъдат разтървани биещите се. А то се вижда ясно - двама едри и силни мъже бият едно слабо на вид момче. Момчето има дух - напада, не приема унижението пред очите на приятелката си. Вероятно бойният спорт, който е тренирало, успехите в спортната зала са му дали допълнително самочувствие, че може в реалният живот да се изправи срещу двама едри противници. А и има бокс - желязото усилва удара. От другата страна братята си имат своето оправдание - нападнал ги е. Нищо че е малък, но удря с бокса. И вече двама срещу един - единият държи а другият налага - изливат гнева си върху младежа. Даже си мислят че му показват откъде изгрява слънцето... Зяпачите са на една ръка разстояние но не се намесват. Не могат ли да крещят, да викат хора на помощ, няколко мъже да хванат разбеснелите се бабаити? Може би и те си мислят, че малкият си го е получил заслуженото защото е нападнал пръв. Проявата на смелост и храброст е осъдена и заклеймена като хулиганщина... Кой разбрал, кой не разбрал, че първи хулиганщина са проявили братята правейки се на луди пред колата на пътя... Реакциите на хората са важни на всеки един етап от нещастната случка. Защо никой не се притичва да разтървава биещите се? Защо биячите се отдават на злобата си и "възмездяват" публично - без страх от правосъдието? Нали във всяка нормална държава човек, който пребива някого на улицата знае, че ще бъде съден и осъден за постъпката си. Както и сеирджиите -че ще бъдат заклеймени. Линейката закъснява - но за щастие един човек, професионален спасител се оказва на мястото и се намесва да помага. Пак изборите са важни - защо никой не подкарва колата да го откарат бързо в болницата? Паника, бездействие и зрелище - ето ги изборите, диагнозата е ясна. Смърт.
image
 
Изборът - възможен са
мо и единствено в християнската свобода 
Когато човек прави своят избор трябва да мисли не само в рамките на земното си битие но и в перспективата на вечността. Да мислиш за вечността, за вечния си живот с Бога те прави с по-ясен ум и решенията, които вземаш са пречистени. Какво ни носят решенията взети под влияние на това, какво ще кажат хората? Да, има човешка истина но има и Божия истина и спрямо нея ние трябва да съизмерваме избора си. Човешкият ум е ограничен от представата си за правилно и неправилно и от съденето на хората. Така че допитвайки се до общественото мнение е напълно възможно да сгрешим и изборът ни да бъде не по Божията воля, макар и да изглежда от човешка гледна точка - правилен. Изборът ни трябва да се ръководи от представата за Бога, от нашето усещане за Господ Иисус Христос като благ и човеколюбив. Ако можехме да разберем поне частично колко благ и човеколюбив е Господ бихме се засрамили от егото, което ни ръководи в изборите ни, от наглата самоувереност да се смятаме за непогрешими и от лекотата, с която сме склонни да осъждаме ближните си. Ако по - често си задаваме въпроса как би постъпил Моят Господ Иисус Христос в тази ситуация, как биха постъпили Неговите приятели - Божиите угодници, Светиите вероятно по добри ще бъдат и изборите ни. И да не забравяме че Господ е бил смирен до смърт и то смърт кръстна, в изпълнението на Волята на Този, Който Го е пратил. Има ли частица от това смирение пред Волята на Отца в душите ни или само наглото Его, което ни кара да се самооправдаваме за изборите си? Правото на избор е право на свобода, но да не се заблуждаваме - и право на отговорност.

Елиана


за Любовта, Божията воля и човешкият избор... 

Осъзнаването че всичко ти е позволено и имаш право на избор е част от човешкото самоосъзнаване. Колкото по дълбока е саморефлексията толкова по стаено е възхищението от великолепието на Свободата, която Бог ни дава - Свобода, която може да ни направи Богочовеци. Бог не желае творението Му да бъде роб и го дарява с правото на избор във всичко, дори и правото на отстъпление от Бога - вж. Притчата за блудния син. Все едно, че Бог е взел Човека и го е поставил на най-високият връх възможен и му е казал - Свободен си! И все пак, Любовта поставя изпитание - изпитанието на послушанието. Има една заповед, която не трябва да се прекрачва - познанието за доброто и злото. Защо е забранен плодът на познанието? Защото смисълът на човешкото съществуване го придава Бог. Ако Бог не е в центъра на човешкият живот смисълът се загубва. Човекът има смисъл само и единствено в измерението на Любовта, защото Бог е Любов. Божията любов е единствената причина за нашето съществуване. Ако човекът обича безрезервно Бога съвсем естествено е да възприема Бога в центъра на своето съществувание. Какво повече може да изпитва обичащият освен благодарност и силна привързаност към Този, Който Го е създал с Любов? Това е естественото взаимоотношение между човека и неговият Създател. В контекста на Любовта изобщо не стои въпроса за избор извън позволеното от Бога, щастието, радостта от общуването с Бога преизпълват и облагородяват човешката душа. А душа, изпълнена с Божият Дух не може и да си представи да направи избор различен от Божията воля...
Елиана

image



Гласувай:
2



1. elianna - послепис
07.02.2016 09:42
Добре е да се помисли за греха на гнева. Двамата братя сигурно съжаляват за извършеното, съжаляват, защото са се забъркали в тази история. Кой би искал да е на тяхно място? Нали до вчера са били нормални граждани а днес са заклеймени от общественото мнение като убийци. Дори и да им се размине по тежката присъда в град, в който хората са ги възприели като убийци бъдещето им е съсипано. Животът на семействата им е съсипан също, бизнесът им също ще бъде съсипан дори и да не влязат в затвора...Може би една частичка от съвестта им осъзнава че животът на семейството на загиналото момче също е съсипан. Нищо няма да е същото никога. Дали разбират двамата братя колко пъти са имали възможност да имат други реакции и да не се случи непоправимото? Вероятно тази история си има предистория на ненаказуемост в подобни ситуации. Но ето - по Божие допущение злото се случи. Гневът е лош съветник - бяс, а последствията от послушанието на беса са разрушителни.
Елиана
цитирай
2. elianna - !
07.02.2016 09:51
Кой в крайна сметка намира мир и душевно спокойствие? Само смиреният човек! Митр. Атанасий Лимасолски
цитирай
3. siainia - Нима можеш
07.02.2016 10:56
Да кажеш на Бог като се гневи това в грях.
цитирай
4. siainia - Е
07.02.2016 10:57
Е
цитирай
5. siainia - Бог
07.02.2016 11:01
Всеки ден се гневи на нечестието от което иде гнева върху рода на непокорните!
цитирай
6. elianna - ? Кой може да познае ума на Бога освен Свети Дух?
07.02.2016 11:34
Човек, който е обладан от гнева е всичко друго но не и вместилище на Бога.
цитирай
7. reader - МОЙ ПРОЧИТ НА 2 ВТРЪСНАЛИ ОТ КОМЕНТАРИ СЪДЕБНИ СЪБИТИЯ. - stariatb
08.02.2016 20:02
.Събитие 1: Убийството на младежа Тодор от Враца
Даже, не се знае, дали може случая да се нарече убийство. Имало движещ се автомобил, управляван от загиналия, неясно, правомерно или в нарушение. Имало движещи се двама братя пред автомобила, неясно правомерно или в нарушение. Имало звуков сигнал на автомобила, неясно правомерно или в нарушение. Има възмущение от сигнала в братята. И спречкване. Споменава се изпочупена кола... Следват противоречиви сведения на очевидци- за бой, за припадък от нищо и подробности в защита на двете тези. Полицията нищо не установява- за тях случая е много сложен. Прокуратурата изкустно лавира с разследващи, свидетелски показания и вещи лица и действията й , както в повечето случай, клонят към липса на вина. А вещите лица, лекари, установяват наранявания по тялото на загиналия, но са категорични че смъртта му не е настъпила от тях, а от предишно заболяване.

Какво ме възмущава от това събитие?

Полицията не установява елементарни данни за движението и дествията на автомобила, управляван от Тодор, за движението и действията на двамата братя по пътя, състоянието на автомобила и от кого и защо е почупен , за очевидци на случая, за установени вини, не прави и не представя протоколи за тези данни веднага след случая, все неща, които са в ежедневните им задължения. Полицията, като че ли, изчаква да види накъде трябва да насочи констатациите си, което в същност е престъпление. И по-лошото е това, че от многото подобни случая до сега, се създава впечатлението, че изчакването не е тяхна инициатива, а им се налага от някого.

Свидетелите дават крайно противоречиви показания, което означава, че има лъжесвидетелстване, което теоретически е подсъдимо, но фактически ненаказуемо.

Вещите лица, лекари, дават неубедителни, даже възмутителни, констатации.
цитирай
8. reader - -
08.02.2016 20:03
Даже, загиналия да е имал някакво заболяване /няма абсолютно здрав човек/, смърт на човек може да бъде предизвикана от елементарно физическо насилие, от морален тормоз, даже от неприятна вест. С подобни на приложените в случая мотиви, може да се оневини убиец, нанесъл удар с чук по главата на човек със мотив, слабостта на черепа на убития, или убиец на дете, с мотив, недостатъчна издържливост на детския организъм. Смешно, ако не беше фатално за присъдата.

А прокуратурата, като в много други случай, приема изброените по-горе действия и бездействия, сякаш ги направлява към предварително определено съдебно решение.

Предстои съд- да видим.



Събитие 2. Изнасилването на непълнолетното момиче от Стрелча.

Въпреки недостатъчното сведения, едва ли някой се съмнява в истинността на извършеното престъпление от Иван Евстатиев. От един изверг, дълги години присъствал във властите и внедряван от най- високо партийно и властово ниво, въпреки сведения за много престъпни действия в миналото. Даже и сега, защитаван не само от местни съмишленици и съдружници не само от своя дългогодишен покровител от Народното събрание, не само от своята партия, но мълчаливо от всички власти в страната.

Въпреки масовия и рискован протест на местното население.

Как ще се развие съдебния процес, предстои да видим. Опит за оневиняване на гадината непременно ще има. Ще има и недоразследване, и лъжесвидетели, и лъжеексперти. Това се гарантира от наглостта на насилника, от наглостта на съмишлениците му. А успеха им зависи от наглостта на властите. И от нашето търпение на тези наглости.

А вашата желана присъда, колеги? Аз, своята не желая да обявя, за да не бъда обвинен в проповядване на насилие.Съзнателно не обявявам и защитаващите го лица и партии, за да избегна обвинения в партийна пристрастност. И защото безотговорната престъпност е всеобща у нас.

цитирай
Търсене

За този блог
Автор: elianna
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1172329
Постинги: 1302
Коментари: 1089
Гласове: 610
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031