Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.02.2016 07:31 - Свети Теофан Затворник - МОЛИТВЕНО ПРАВИЛО
Автор: elianna Категория: Лични дневници   
Прочетен: 422 Коментари: 0 Гласове:
1



  Превод: Павел Стефанов
Източник: http://orthodoxinfo.com
Вие питате за молитвено правило. Да, добре е да имаме молитвено правило, съобразено с нашите сили, така че от една страна да не се предаваме на мързел, а от друга да удържим нашия ентусиазъм в подходяща мярка. Най–големите молитвеници имали молитвено правило.
Въпреки това, не е нужно да се изкажат много молитви. По-добре е да се помолим с малко на брой молитви правилно, отколкото да бързаме да прочетем много молитви, защото е трудно да се поддържа топлината на молитвения устрем, когато молитвите се извършват извън мярка.
Считам, че утринните и вечерните молитви, посочени в молитвеника, са напълно достатъчни за вас. Просто се опитвайте всеки път да се молите с цялото си внимание и чувства. За да изпълнявате успешно това, отделете малко от свободното си време за четене на всичките молитви по отделно. Помислете над тях и ги почувствайте, така че когато ги казвате в молитвеното си правило вие ще знаете светите мисли и чувства, които се съдържат в тях. Молитвата не означава просто да казваме молитвите, но да разбираме съдържанието им вътре в нас и да ги произнасяме все едно те идват от нашите умове и сърца.
След като сте размишлявали и сте почувствали молитвите, опитайте се да ги запомните наизуст. Тогава няма да се налага да прелиствате молитвеника и да пускате светлината, когато дойде време за молитва; нито ще се разсейвате от нещо, което виждате докато се молите, но ще можете по-лесно да отправяте молитвите си към Бога. Вие сами ще видите от каква голяма полза е това. Фактът, че ще имате вашите молитви с вас по всяко време и на всяко място е от огромно значение.
Като се подготвите по този начин, когато стоите на молитва бъдете внимателни да пазите ума си от разсейване и мислите си от охладняване и безчувствие, напрягайте се по всякакъв начин да запазите вниманието си и да се молите с топлина. След казването на всяка една молитва направете поклони, толкова колкото искате, придружени с молитва за каквато и да било нужда, която имате – обикновена кратка молитва. Това малко ще удължи времето ви за молитва, но пък така молитвата ще бъде по-силна. В края на правилото трябва да се помолим с наши собствени молитви – да просим от Бога прошка за неволното отклонение на ума ни и да се предадем в ръцете на Бога за целия ден.
Също така трябва да поддържаме молитвено настроение през целия ден. За това, както вече отбелязахме, трябва да помним, че сме в присъствието на Бога, това поражда кратки молитви. Много е добре да се научат няколко псалми наизуст и да се повтарят докато работим или вършим обичайните си ежедневни дела. Това е една от най-древните християнски обичаи, споменати и включени в правилата на Св. Пахомий Велики и Св. Антоний Велики.
След като прекараме деня по този начин, трябва да се молим по-усърдно и с повече внимание вечерта. Да увеличим поклоните и молбите си към Бога и след като се предадем в Божиите ръце още веднъж, да си легнем с кратка молитва и да заспим с нея или да прочетем някой псалом.
Кои псалми трябва да научиш? Научи тези, които разпалват сърцето ти докато ги четеш. Всеки човек ще намери различни псалми, подходящи за него. Започни с Псалом 50 „Помилуй ме Боже…”, след това Псалом 102 „Благославяй, душо моя, Господа…” и Псалом 145 „Душо моя, хвали Господа!..” Има също така псалми, които се четат преди Св. Причастие – Псалом 22, Псалом 23 и Псалом 115. Има псалми от различните видове служби – вечерня, часове и др. Прочетете Псалтира и изберете.
Когато сте научили всичко това, вие винаги ще бъдете напълно въоръжени с молитва. Когато ви нападне някоя смущаваща мисъл, побързайте да паднете пред Бога или с кратка молитва или с някой псалом, особено с думите „Побързай Боже, да ме избавиш, побързай, Господи, да ми помогнеш” (Пс. 69) и смущението веднага ще изчезне.
Аз обаче ще спомена, че трябва да запомните, че всичко това, казано за молитвеното правило е в помощ, но най-важното нещо е да стоим пред Бога с ума в сърцето, с преданост и искрено смирение пред Него.
Мисля и нещо друго да ви кажа. Вие можете да ограничите цялото молитвено правило само до поклони с кратки молитви и молитви със свои собствени думи. Застанете и правете поклони с Иисусовата молитва или някоя друга молитва, като изказвате вашите нужди, славословите и благодарите на Бога. Също така трябва да си определите или брой молитви, или време на продължителност за молитва, или и двете, за да не станете мързеливи.
Това е необходимо, защото се наблюдава нещо удивително при нас. Например, когато излезем навън по някаква задача часовете минават все едно са като минута. Когато се молим, обаче, едва минали няколко минути и на нас ни изглежда, че се молим с часове. Тази мисъл не може да навреди на този, който се моли според определеното си правило; но представлява голямо изкушение за този, който се моли и просто прави поклони с кратки молитви. Това може да спре молитвата, едва започнала, като човек си мисли, че я е изпълнил правилно. Поради това тези, които добре са усвоили молитвата ползват броеница, за да не бъдат изкушавани от това чувство. Броеницата е предназначена за тези, които желаят да се молят със собствени молитви, не с молитви от молитвеника. Тя се използва с Иисусовата молитва „Господи Иисусе Христе, Сине Божий, помилуй ме грешния” като се премества едно зърно от броеницата. След това отново се казва молитвата с поклон, още едно зърно се премества и т.н. С всяка молитва „Господи Иисусе Христе, Сине Божий, помилуй ме грешния” се прави поклон – поясен или земен, както предпочитате. Смисълът на това правило е да имаме определен брой молитви с поклони, към които се добавят и собствени молитвени прошения. Когато се определи брой на молитвите, трябва да се определи и време за извършването им, така че да не се бърза.
След като прочетете това не мислете, че ви карам да отидете в манастир. Аз за първи път чух за молитва по броеница от мирянин, не от монах. Много миряни и монаси се молят по този начин. Той ще бъде подходящ и за вас. Когато се молите с наизустени молитви и не виждате резултат, тогава може да пробвате да се помолите с броеница, като оставите готовите наизустени молитви за друг ден. Така нещата ще тръгнат по-добре.
Ще повторя още веднъж, че същността на молитвата е издигането на ума и сърцето към Господа; тези малки правила са помощ. Ние не можем да минем без тях поради нашата слабост. Нека Господ Бог да ви благослови!



Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: elianna
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1181357
Постинги: 1302
Коментари: 1089
Гласове: 610
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930