Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.03.2016 17:17 - БЛАГОВЕЩЕНИЕ НА ПРЕСВЕТА ДЕВА МАРИЯ
Автор: elianna Категория: Лични дневници   
Прочетен: 427 Коментари: 0 Гласове:
2



 image

БЛАГОВЕЩЕНИЕ НА ПРЕСВЕТА ДЕВА МАРИЯ
(Преразказ за деца)

На шестия месец, след като се явил на Захария, архангел Гавриил бил пратен от Бога в галилейския град Назарет*. Там живеели Дева Мария и старецът Йосиф, за когото тя била обручена (сгодена).Ангелът застанал пред Дева Мария и я приветствал: “Радвай се, Благодатна, Господ е с тебе; благословена си ти между жените”. Той ѝ съобщил благата, радостна вест, че Господ я е избрал да стане Майка на Сина Божий, Спасителя на света: “Ти ще родиш Син и ще Го наречеш с името Иисус. Той ще бъде велик и ще се нарече Син на Всевишния; ще му даде Господ Бог престола на Давид и царството Му не ще има край.” Мария недоумявала как ще стане това, тъй като заради Бога била решила да остане завинаги девица и да не встъпва в брак. Но ангелът ѝ възвестил, че Синът Божий ще се роди по чудесен начин: “Дух Светий ще слезе върху ти, и силата на Всевишния ще те осени; затова и Светото (Дете), Което ще се роди от тебе, ще се нарече Син Божий.” В потвърждение на своите думи ангелът казал, че на престарялата ѝ сродница Елисавета, която всички считали за неплодна, скоро ще ѝ се роди син. Защото за Бога няма нищо невъзможно. Пречистата Дева със смирение и готовност отвърнала: “Ето рабинята Господня; нека ми бъде по думата ти.” След като получила тази велика вест, Мария побързала да навести своята родственица Елисавета, която живеела в друг град**. 

Из “Евангелие в преразказ за деца”, Синодално издателство, С., 2015 г.
икона: trydiani.blogspot.bg

**************
*Преданието повествува, че в Назарет живеели родителите на Дева Мария, Йоаким и Анна, произлизащи от рода на цар Давид. Те достигнали до дълбока старост, но нямали деца. Йоаким и Анна не губели надежда и продължавали да молят Бога да им дарува син или дъщеря. Веднъж, докато се молела, на Анна й се явил ангел Господен и възвестил: “Бог чу молитвата ти!” Той й предсказал раждането на чедо. Същото видение имал и нейният мъж. Праведните Йоаким и Анна обещали да посветят своето дете на Бога. Думите на ангела се изпълнили - родила им се дъщеря. Те я нарекли Мария. На еврейски това име означава “господарка”. Когато Мария станала на три години, родителите й я довели в храма, за да изпълнят дадения пред Бога обет (обещание). Свещеник Захария я благословил и въвел в Святая святих, където влизали само първосвещениците, и то веднъж в годината. Той направил това по откровение свише, защото Светият Дух му известил, че тя не е обикновена девойка: Мария била призвана да стане Майка на Сина Божий. Пребивавайки в храма, тя посвещавала цялото си време на молитва, четене на Свещеното Писание и ръкоделие. Мария дала обет на Бога да остане завинаги девица, да не встъпва в брак. Когато Дева Мария станала на четиринадесет години, според Закона тя вече не можела да остане в храма. Тъй като родителите й били починали, грижата за нея връчили на нейния далечен роднина, стареца Йосиф. Тя била обручена (сгодена) за него и се поселила в град Назарет.

**Мнозина тълкуватели на Библията считат, че Захария и Елисавета живеели в град Ютта, който бил разположен на планински склон близо до Хеврон.



Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: elianna
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1172193
Постинги: 1302
Коментари: 1089
Гласове: 610
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031