Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.06.2016 06:34 - Британец след Брекзит: Ние сме "Хилтън", а България е мазна закусвалня
Автор: elianna Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1264 Коментари: 5 Гласове:
0

Последна промяна: 25.06.2016 07:37

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg


 

"Работата е там, че имаш хотел "Хилтън" и мазна закусвалня. Ние сме "Хилтън", а България е мазната закусвалня, така че, разбира се, че ще искат да идват тук".


Това заяви 67-годишният Джо Лиф от Клактън, Есекс, един от районите с най-силно присъствие на британската антиевропейска и антиимигранстка партия UKIP. 

"Гардиън" цитира него, както и още хора за мнението им относно Брекзита, сред тях е и Роб Блайт на 53 г.:

"Не искам да звуча расистки, но мисля, че в страната ни идват твърде много чужденци. Преместих се тук от Дагенъм преди години, защото Дагенъм бе заприличал на чужда страна", казва той.

Той работи в метрото и казва, че много от белите хора са се преместили от кварталите с имигрантско население, но вече няма къде да отидат.

И двамата мъже са доволно от резултата на референдума, според който Великобритания ще трябва да напусне ЕС.

image




Гласувай:
0



1. elianna - Днес се събудихме в друг свят. По-лош и по-опасен от вчерашния
25.06.2016 07:19
Британците повториха думите на Тачър: Нямам намерение да слушам уроци по демокрация от германци и италианци – точно от онези, които ние учихме на демокрация, след като ги победихме във войната
За ЕС обаче решението на англичаните да напуснат е също катастрофален момент. Погледнат отстрани, и този съюз изглежда тежко ранен. Кой би инвестирал доверието си в него при положение, че не е ясно утре кой друг ще го напусне? Холандците вече си правят устата за свой референдум. Кой външен злодей би се респектирал от ЕС, при положение, че той е напуснат от най-силната и опитна армия в Европа – британската?

Да не говорим, че почти всеки референдум, някога провеждан по някой въпрос, свързан с ЕС, е давал отрицателен вот (както например французите отхвърлиха „Конституцията на Европа”, макар французи да я бяха писали). А това показва, най-малкото, липсата на достатъчна вътрешна легитимност на самия ЕС.

Катастрофата си е катастрофа. Ще са необходими години на изключително фини, мъдри и дълбоки политически действия, за да бъдат поправени нейните последствия. А погледът продължава да не вижда, сред европейските и сред британските политици, онзи калибър лидери, които да са способни да се справят с тази задача.

Но основните мотивации за вота на англичаните (не на британците, които гласуваха шарено – Англия и Уелс за излизане, Шотландия за оставане) са по-легитимни, отколкото могат да изглеждат от пръв поглед.

Първият поглед, наистина, дава изкусително лесна картина. За излизане гласуваха по-възрастните, необразованите и бедните. За оставане – младите, образованите, жителите на големи космополитни градове (Лондон, Ливърпул, Манчестър), на университетски такива (Оксфорд, Кембридж), както и на онези, които през прозореца си виждат отсреща Франция (Брайтън).Не е ли, ерго, положението като в България преди години: старите, бедните, невежите и селата са за БСП, а младите, по-добре платените, образованите и градовете – за СДС?

цитирай
2. elianna - -
25.06.2016 07:22
Е, ми – не е. Във вота на англичаните ясно се открояват три основни мотивации – едната популистка и недостойна, останалите две – легитимни. Недостойната мотивация, това са дивашките разкази за това, как мигрантите (българи, румънци и пр.) вземат работата и социалните помощи на англичаните. Гоним чужденците – и забогатяваме...

Останалите две са по-сериозни и имат нужда от анализ, както в Англия, така и у нас тук, в континентална Европа.
Първата мотивация е принципният дискомфорт на англичаните от момента на самото им влизане в ЕС. Както всеки английски критик на „Европа” ще ви каже, Великобритания на времето гласува за членство в общ пазар („Европейска икономическа общност”), а впоследствие се оказа член на някакво политическо тяло, за което никой не е гласувал. Нещо повече: политическо тяло, чиято глава очевидно се опитва, зад гърба на избирателите, да бута нещата към създаването на обща европейска държава.

Такова нещо никой британец няма как да приеме – да разтвори страната си, толкова пъти спасявала Европа от произвеждани от самата нея демони (Наполеон, Кайзер Вилхелм, Мусолини, Хитлер), в същата тази Европа.

Вбесяващ е и начинът, по който ЕС се придвижва към свръх-държава – потайно, с опит за изненади в гръб, както беше с въвеждането на еврото като обща валута. Планът, макар само полу-признаван, бе ясен (и критикуван още тогава от Маргарет Тачър): обща валута, следвана бързо от обща централна банка, следвана бързо от обща външна политика, общо данъчно облагане, общо законодателство, президент и накрая – обща държава (с обща, единна „европейска нация” – абсурд, в който ръководството на ЕС вярваше до момента на френския референдум). Следващите след еврото стъпки не се получиха (освен централната банка); и затова еврото увисна като паяк над плет, изложено на всички опасности, които вече видяхме с масовото задлъжняване на държавите от Юга.
цитирай
3. elianna - -
25.06.2016 07:22
Да не говорим за напълно легитимното неприемане на налагането на закони от Брюксел върху най-старата демокрация в света – чувство, обобщено от Тачър така: „Нямам намерение да слушам уроци по демокрация от германци и италианци – точно от онези, които ние учихме на демокрация, след като ги победихме във войната”.

Всичко това, като мотивация за гласуване за излизане от ЕС, е легитимно. Вината е в утопистите в Брюксел, които от над две десетилетия си играят на социални инженери, опитващи се да конструират някакво ново политическо Лего там, където хиляди години история са произвели друго.

Тази мотивация за вота – прекаляването от страна на евро-утопистите – е, така да се каже, чисто английска; всички се дразним от такива работи, но само англичаните истински се гневят. Другата легитимна мотивация не живее само в Англия. Става дума за онзи световен бунт срещу елитите, който тече, под различни форми, от десетина години.

Макар питани за друго, англичаните ползваха случая, за да накажат своите елити – богати, космополитни, плуващи уверено във водите на глобализацията (и от време на време поскриващи по някой и друг милион в офшорни зони). Тези, печелившите, бяха наказани от онези, които смятат себе си за губещи от играта на глобализация; както предупреждаваше Зигмунт Бауман още преди десетилетие и половина, „глобалните туристи” се натъкнаха на бунта на „глобалните вагабонти”. Или, както писа още един английски колега часове след научаване на резултата – управляващата върхушка се натъкна на селски бунт за пръв път от 1381 година.
цитирай
4. elianna - -
25.06.2016 07:23
Легитимен ли е световният бунт срещу световния елит, част от който бунт е английското гласуване? Легитимен е; и причините за това са очевидни.

В последния четвърт век, пазарната идеология (сама по себе си легитимна, ако е поставена в онази „стоманена клетка”, която препоръчва още Макс Уебър) се изплиска далеч извън собствената си сфера, като превзе политическите и обществените отношения – там, където, общо взето, тя няма място. В крайна сметка е прав Джоузеф Стиглиц, когато задава елементарния въпрос: За какъв дявол изобщо ходим на избори, след като ни уверяват, че свободният (т.е. оставен без държавна регулация) пазар ще реши всички наши проблеми, а ако нещо стане – имаме съд, към който да се обърнем. За какво ни е държава? За кого и защо гласуваме?

Във всички демократични страни е широко разпространено чувството, че на мястото на подотчетната на гражданите държава се е настанила някаква без-отчетна световна олигархия, управляваща само в своя полза, докато масата хора, губеща все повече политическа власт, губи и благополучие. Хората настояват да им бъде върнат контрола върху властта, върху условията на техния живот и перспективите на децата им.

От гледна точка на този бунт на „вагабонтите”, елитът на „Европа” и елитът на Великобритания – това са две групи от една и съща шайка, изплъзнала се от контрол. И разгневеният британски „селянин” наказа и двете при първия удобен случай – както направи и през 1381 година, когато се убеди, че правата и свободите, описани в Магна Харта, се отнасят само за аристократите.

Големите мотивации зад английския вот против „Европа” са летигимни. Друг е въпросът, че се проявиха по най-катастрофалния възможен начин, повличайки след себе си не нови решения, а стари и прастари проблеми, всеки от които по-голям и по-ужасяващ от другия.
цитирай
5. elianna - -
25.06.2016 07:24
Какво предстои? Лесно е. Или елитите в Европа и Англия ще раберат, каква точно камбана бие точно за тях точно в този момент – и ще запретнат ръкави, с подобаваща скромност, сериозност и реализъм, за да върнат властта в ръцете на гражданите си. Или – каквито индикации вече има – тези елити ще започнат да се провокират един друг, във все повече страни ще се появяват опасни популисти; и накрая всички ще се гледаме през граници, оплетени в телени мрежи и картечни гнезда, чакайки обречено следващата война.

Вината за английския вот е на елитите, не на последно място – европейските. В крайна сметка те забъркват тази каша от поне четвърт век. Само те могат да я оправят.

Евгений Дайнов
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: elianna
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1171816
Постинги: 1302
Коментари: 1089
Гласове: 610
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031