Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.07.2016 04:45 - По-рано днес терористи взеха петима заложници в църква в Северна Франция, а по-късно убиха свещеника
Автор: elianna Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1051 Коментари: 3 Гласове:
1

Последна промяна: 27.07.2016 04:55

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

image
Двама въоръжени мъже са взели петима заложници в град в Северна Франция, по информация на агенция Ройтерс.

Сред похитените са един свещеник, две монахини и двама енориаши.

Полицията е отцепила района, и скоро след това операцията е приключила, двамата нападатели са заловени, но преди това свещеникът е убит!

Втори от заложниците е тежко ранен и се бори за живота си.

Официално не са оповестени мотиви за нападението.

Президентът Франсоа Оланд и вътрешният министър Бернар Казньов са пристиганли на мястото на трагедията.

 image 
Очевидци на заложническата драма в Северна Франция разказаха, че терористите викали "Аллах акбар!" и ДАЕШ.    Самоличността и мотивите на двамата нападатели все още са неизвестни.    Те бяха убити при полицейска операция, след като взеха за заложници в църквата 1 свещеник, 2 монахини и 2 богомолци. След това прерязаха гърлото на свещеника. Не е ясно дали нападателите са имали само хладни оръжия или са разполагали и с огнестрелни.
image   "Група сапьори със специално обучени кучета претърсват храма, тъй като похитителите може да са заложили експлозиви вътре. Докато не приключи проверката, следователите няма да могат да влязат", съобщи говорителят на френското министерство на вътрешните работи Пиер-Анри Бранде.   Президентът на Франция Франсоа Оланд потвърди, че нападателите "са твърдели, че са от "Ислямска държава“.

Това е свещеникът Жак Амел, на когото ислямисти прерязаха гърлото image

Френският вестник "Фигаро" публикува портрет на 86-годишния свещеник Жак Амел, на когото нападатели, свързани с "Ислямска държава прерязаха гърлото с нож по време на сутрешна служба в църквата в градчето Сент-Етиен дю Рувре.

Отец Амел е роден през 1930 г. в Дарнетал, департамент Сен-Маритим. Той е бил ръкоположен за свещеник през далечната 1958 г.  и през 2008 г. е празнувал юбилей - 50 години служба на Бога, става ясно от сайта на църквата.

Абат Огюст Моанда-Пюати го описва като добър свещеник, който е бил в помощ на енориашите практически през целия си живот, твърде скромен, приветлив и приятелски настроен. 

Ватиканът: Разтърсени сме, че тероризмът достигна и църквата

"Налице е нова шокираща новина, която за съжаление увеличава актовете на насилие, случили се през последните дни, и причинява огромна болка и тревога... Разтърсени сме, защото ужасното насилие се състоя в църква - мястото, където се декларира обичта към Бога. Там по варварски начин бе убит свещеник и бяха застрашени вярващите."

Това гласи официалното изявление на Ватиканът след като по-рано днес терористи взеха петима заложници в църква в Северна Франция, а по-късно убиха свещеника, като прерязаха гърлото му. Жертвата е 84-годишният Jacques Hamel.

Местна жена, която посещава църквата редовно, разказа пред "The Guardian" що за човек е бил свещеникът: "Той беше човек, който вършеше работата си до край. Макар да беше в напреднала възраст, той винаги беше на разположение за всички. Беше добър свещеник".

Вярващата споделя още, че свещеникът живял в градчето от дълго време. "Всички енориаши го познаваха добре.  Живееше в дома на пастора в Сент Етиен дю Рувре."

Междувременно френската полиция продължава с разследването на случая. За момента не са ясни мотивите за нападението.

 image


 

"Ислямска държава" заяви, че нападателите във френската църква са били нейни „войници“

Оланд: Нападателите в църквата са твърдели, че са от "Ислямска държава" (снимки)

Нападателите прерязали гърлото на 84-годишния свещеник, полицията ги застреля и двамата (обновена + на живо)

Френската полиция уби поне един от нападателите, задържали заложници в църква (видео)

Това е свещеникът Жак Амел, на когото ислямисти прерязаха гърлото

Покъртителният разказ на спасила се от църквата: Нахълтаха, говореха арабски

Арестуваха непълнолетен, свързан с един от терористите в църквата в Сент-Етиен дю Рувре



   



Гласувай:
1



1. elianna - Е сега къде е папата, който им целуваше краката?
27.07.2016 05:07
То едно е да се правиш на Христос че и на нещо повече от Него и съвсем друго е реалността. Реалността са гнусните им опити за нов световен ред. Убийци и богоборци!
цитирай
2. elianna - Кой нормален човек ще тръгне да се бори за свободата когато всеки ден е терор?
27.07.2016 05:17
Целта е ясна - в страх и омраза хората да се откажат от свободите си в полза на свръх управление - а и свръхрелигия на любовта... Да пази Господ от тези зловещи сценаристи на новия световен ред!
цитирай
3. elianna - св. Николай Велимирович
28.07.2016 07:59
Предназначение на Църквата

На Църквата като учреждение не й е дадено да властва, но да служи. Да служи на Божиите народи до мъченичество, подобно на Господа Христа. Да освещава човешките души, да ръководи духовния и нравствен живот на хората, да свети. Не да поробва, но да освобождава. Защото всички човеци са призовани към Христовата свобода, към свободата на Божии синове. Както е писано: затова не си вече роб, а син (Гал. 4:7) и още: стойте твърдо в свободата, която Христос ни дарува ( Гла. 5:1). Като кораб на спасението Църквата Божия носи не роби, но свободни деца, царски чеда, към безсмъртното небесно царство. Няма по-драгоценен товар, няма и по-отрадна пристан!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: elianna
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1172626
Постинги: 1302
Коментари: 1089
Гласове: 610
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031