Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.03.2018 00:14 - Проф. Михаил Константинов: Българското общество е като оголен нерв! Властта има седмица да се тутка!
Автор: elianna Категория: Лични дневници   
Прочетен: 726 Коментари: 2 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 
 

Очаквам д-р Иван Димитров да получи условна присъда за притежание на незаконно оръжие и да бъде освободен от отговорност за убийството, извършено при самоотбрана, прогнозира анализаторът

 

 

Проф. Михаил Константинов в интервю за предаването „Това е България“ на Радио „Фокус“ и Цоня Събчева:

- Ерозират ли властта кризите с убийството в Пловдив и продажбата на активите на ЧЕЗ? Следва анализът на проф. Михаил Константинов. Започваме със случая в Пловдив, който от 4 дни насам от местен прерасна национален. Убийството на крадец, извършено от д-р Иван Димитров, стана повод за протести в различни градове в страната и добави още налягане към и без това растящото от седмици насам напрежение. Този случай има няколко прочита – криминален, социален и политически. Тръгваме от криминалния. Не можем да кажем много, защото въпреки брифинга на прокуратура пуснатият с най-леката мярка за неотклонение „Подписка“ лекар започна да твърди обратното. Следователно, или докторът е бил неправомерно задържан за 4 дни и това, което твърди прокуратурата не е вярно, или около доктора има други скрити, по-сериозни съмнения за процеси, довели до убийството. Но пък тогава защо е пуснат? И така, от месеци насам сме изправени пред поредната заплетена история. На какво дължим такава епидемия?
- Искам да припомня, че задържането или мярката за неотклонение по-общо, няма за цел да наказва някого, а да предотврати неговото бягство и укриване. Тъй като при д-р Иван Димитров от Пловдив изобщо няма хипотеза, че той ще иде да бяга някъде, ясно е, че неговото задържане е било излишно дълго. Може да го задържат за 24 часа и да му наложат по-лека мярка. Но това е, според мен, подробност, не е това най-важното. Ако трябва да бъдем точни, най-вероятно докторът е действал при условия на неизбежна самоотбрана. Проблемът, разбира се, е незаконното оръжие, но както се уточни, когато сте в състояние на неизбежна самоотбрана, няма значение какво е оръжието. Разбира се, само по себе си притежаването на незаконно оръжие се наказва. Така че аз очаквам в случая докторът да получи условна присъда за притежание на незаконно оръжие, което е факт, и да бъде освободен от отговорност за убийството, което е извършено в условието на неизбежна самоотбрана. Но както стана ясно, необходими са спешни промени в Наказателния кодекс. Започнаха и конкретни предложения да идват, така че аз смятам, че и това също ще реши проблема. Защото ние трябва да разширим механизма на неизбежната самоотбрана, което е абсолютно необходимо, автоматично ще се окаже, че и този случай д-р Димитров влиза в разширения състав на неизбежната самоотбрана и той трябва да бъде освободен от отговорност. Тук има друго нещо важно – не могат рецидивисти с 9-10 присъди да се разхождат на свобода. В САЩ имат правило за трите удара – след трето престъпление в много щати влизат за 25 години затвор. Повтарям – 25 години. Тук трябва да се направи нещо подобно. Разбира се, 25 години може би са много – може примерно 10 години или нещо такова – да знаят рецидивистите, че нищо добро не ги чака.


- По-тревожното в случая е социалната реакция. Какво показва нагнетеното напрежение, излизането на протести, продължаването им?
- Това показва, че българският народ е изключително нервен и недоволен от това, което се случва. Аз даже направих едно такова сравнение – в момента българското общество е като оголен нерв. Българинът не търпи вече никакъв фалш, с или без основание смята, че го лъжат, и това много скоро може да избухне в много неприятни последствия. Затова аз бих посъветвал властите да направят няколко неотложни мерки, за да потушат поне тези наличните огнища, които са създадени. Първо трябва незабавно да спрат с лъгането и мишкуването около Истанбулската конвенция. Тя трябва да бъде изтеглена от Народното събрание, включително от комисиите. Повтарям – изтеглена, а не натикана в някакво чекмедже и само да се чака тихомълком някак си да стане нещо. Просто тя се изтегля, както каза и премиерът. Той каза, че ще я изтегли, докато се получи съгласие в обществото. Ами нека да я изтегли. Тя не може да стои там и да се говори за изтегляне. Това е първо, значи трябва да спрат лъжите с тази конвенция. Второ, както казахме, разширяване на този механизъм за самоотбрана, бърз процес срещу д-р Димитров, и справедлива присъда, която да задоволи обществото и правните изисквания. Освен това, трябва да бъде много ясно, че в България има предприятия от национално значение и тяхното притежаване не може да стане така, че държавата да се прави, че ги няма. Както е ядрената енергетика – вие знаете, че ядрената енергетика е държавна, подобно нещо трябва да бъде и структуроопределящите предприятия, да има държавен контрол в тях. Случаят с ЧЕЗ показа какво трябва да се направи. Не може в стратегическо предприятие, което не само отговоря за 3 милиона потребители, но и за София – не че софиянци са особени хора. Вие ако спрете тока на София, изключите правителство и службите, държавата може да я водите за закрита. Значи, и за електроразпределителните дружества, и за редица други такива предприятия със стратегическо значение държавата да си върне контрола. Защото не е вярно, че държавата винаги е лошото пале. Аз ще ви дам един много положителен пример. Аз работя в предприятие, което е почти изцяло държавно. Там нещата се развиват, смея да твърдя, много добре, то се управлява като добър стопанин, то печели, увеличава си оборота, хората, които работят, са доволни. Ето ви пример за това, как може няколко души да управляват едно голямо предприятие и то да се развива добре. Пак повтарям – почти изцяло държавно. Подобно нещо трябва да се случи и на други места. Вярно е, че в държавните предприятия се краде, но в крайна сметка за тези кражби трябва да се налагат строги закони. То, казах вече, за 3 престъпления или за 5 най-много да се лежи 10 години, и няма туй-онуй. Това се нарича „Законът за трите удара“ в САЩ. И като извършите престъпление, си влизате в затвора и изчезвате от очите на обществото за дълги години.


- Проф. Константинов, има ли опасност за улично правосъдие, за което вие отдавна предупреждавате?
- Има, разбира се. Хората са изключително изнервени. И аз откровено казвам – не препоръчвам на никакви крадци в момента да тършуват из домовете на хората, защото ще им се случат много лоши случки. Просто трябва да се престане с това толериране на една група хора срещу друга група. Ако искат да им дадат на малцинствата някакви пари отделно, да им издадат някакви карти безплатни, не може примерно в трамвая или автобуса една група хора да се вози без билети, влиза контрола и се прави, че не ги забелязва. Това просто е недопустимо. Ако тези хора са толкова безнадеждно бедни, нека държавата да им даде безплатни карти за возене, да си ги показват на контролата и всичко е наред. Но да глобявате българите, а да оставяте малцинствата да вилнеят по този начин е абсолютно недопустимо. Хората наистина ще вземат правосъдието в свои ръце и тогава ще видят какво значи това нещо.

 

- А има ли опасност от продължителен междуетнически конфликт, при който да има и още пострадали?
- Напълно е възможно да се стигне до тук, защото пак повтарям, обществото е изключително настръхнало. Между прочем, и самите малцинства са доста изнервени, защото може да им се случи случка. В момента трябва да се действа изключително внимателно, но решително. Трябва да се върне чувството за справедливост на хората. Чувството за справедливост и по-скоро липсата за чувство за справедливост разрушава едно общество, а не такива понятия абстрактни като колко точно сме богати и колко точно сме бедни. Ако всичко е справедливо, българинът знае и две, и двеста. Ако има несправедливост, няма никакво значение, че днес живеем по-добре от вчера. Чувството за справедливост винаги е влияело на обществата. Между прочем, това нещо го има много ясно и на Запад. Там неравенството е чудовищно, хората го усещат, и виждате, и резултатите от изборите какви са, виждате какво се случва с Европейския съюз, виждате какво се случва със САЩ. Проблемът е световен, не само в България.


- Използва ли случаят в Пловдив за отвличане на вниманието от другите скандали в държавата, като продажбата на електроразпределителното дружество, като напрежението около Здравната каса, Истанбулската конвенция – нея пък къде я забравяме?
- Оказва се, че законът ни е бил пробит с тая продажба на ЧЕЗ. Колкото и да е странно, тя в момента може да се окаже напълно законна.

 

- И се очаква да бъде сключена. И се очаква сделката да се сключи до края на седмицата.
- Ние не знаем дали ще бъде сключена. Значи точно затова законът трябва да се провери. Предприятията със стратегическо значение да не могат да бъдат изцяло в частни ръце. Толкова е просто. Пак повтарям, ядрената енергетика – тя е на 100% държавата. Какво ще стане, ако спре АЕЦ-а? Тежка катастрофа с енергоснабдяването. Какво ще стане, ако се пробие енергопреносната мрежа, ако се скъсат далекопроводите? Същото нещо. Следователно държавата трябва да си отговаря, както за големите язовири и за много други неща, за републиканската пътна мрежа, за железопътната мрежа и за всички тези неща. Не може държавата да абдикира.

 

- Как оценявате действията на българското правителство?
- Действията в тези конфликти ли?

 

- Да.
- За съжаление, оценявам ги не особено високо. Ние изглежда се захласнахме по това колко сме велики в международното поле, което наистина там успехи има, но нека да не забравяме, че всичко за България се решава тук, на наша територия. И никакви международни успехи не могат да бъдат оправдани с фаловете, които правят в страната. Ако правителството не въведе бързи мерки, аз ви гарантирам, че ще падне и ще правим избори по никое време, които ще бъдат крайно вредни за страната.

 

- А защо?
- Защото сега точно си представете изборите. Първо си представяме кой идва. Най-вероятно никой нов не идва, но ние отново 4-5 месеца потапяме страната в хаос и в безсмислица. Вие виждате как лидерите в момента не решават нищо в Европа. Германските избори само закучиха положението. Италианските избори направиха същото. Френските избори изметоха френската политическа класа, но не виждам нещо да се е случило поне дотам. Така че, ако сме сигурни, че изборите ще ни оправят, окей. Но най-вероятно те ще продължат това патово състояние. В тази предизборна история хаосът ще продължи. Не е ясно, кой какво отговаря и т.н. Така че просто, как да ви кажа, да си налягаме парцалите, да си събираме ума и да не действаме като че ли чакаме някакво чудо да стане. Чудото, ако стане, ще бъде лошо чудо.


- Не са ли позакъснели малко във властта?
- То има една поговорка, по-добре късно, отколкото още по-късно. Да, има голям елемент на закъсняване, има силно влошаване на нещата, има чувство за безпомощност. Значи, просто властта за първи път действа разконцентрирано, хаотично, не се вижда кой държи кормилото. Това нещо трябва да се прекрати, защото наистина тогава изходът е избори, но аз не виждам в момента, колега, нищо. И проучванията, които текат в момента, и всичко останало означава…показва се едно повтаряне на сегашната конфигурация. Ето, ще повтаряме, за какво да губим 5 месеца още. Ние нямаме за кога да ги губим тези месеци.

 

- Дали не ни очакват избори до дупка?
- То догодина има два национални избора.

 

- Не, не, парламентарни?
- Да, казвам ви догодина, защото чисто теоретично могат да се случат догодина два вида избори, защото това се прави по различните държави. Ние вече сме го правили два пъти, да се проведат местни и европейски, но може към тях да прибавим и национални избори. Ще поживеем и ще видим. Аз все още разчитам на някакъв остатъчен акъл в политици и наистина за самосъхранение, защото ние не знаем дали едно сриване на политическата ситуация в България, няма да доведе до неща, крайно неприятни и нежелателни, които излизат извън рамките на нормалната политика. Аз давам винаги за пример, четете „История на френската революция“. Много полезна книга.

 

- В смисъл, какво може да се случи, като имате предвид и историята на Френската революция? Гилотина едва ли ще сложим, тогава?

- Да, до гилотината няма да стигнем. Но тогава, след Френската революция се извършват наистина унищожаване на предишната политическа класа. Тя просто изчезва. Подобно нещо настъпва след преврата, 1917 г. в Русия.

 

- И след 1944 г. у нас.
- Цяла една прослойка е унищожена. Това нещо за никого не е добро – и за прослойката, която ще изчезне, ще загуби не само парите си, някои ще загубят и главите си даже сигурно, нито пък хаосът и нещастието, които ще последват. Така че всички и в Европа, и в света трябва да разберат какво става, да действат разумно и аз, пак повтарям, разчитам на мъдростта на българския народ. Но ако властите продължат буквално още една седмица да туткат и да се мотаят, ще им се случи точно това, за което говорим.

 




Гласувай:
2



1. elianna - За всички случващи се ужасии в България са виновни единствено некадърните управляващи!
08.03.2018 00:45
За всички случващи се ужасии в България са виновни единствено некадърните управляващи! Сами виждате, че държавната система не работи! Посочете ми едно звено от което да сте доволни? Транспорта ли е евтин и редовен, здравеопазването ли е достъпно и безплатно, образованието ли е качествено, тока ли е евтин, законите ли се спазват, престъпността ли е овладяна, пенсионерите ли са доволни или проблема с бездомните животни е разрешен? Какво подобри и разви правителството на ГЕРБ? Назовете ми едно хубаво нещо, което се е случило в България през последните няколко години в полза на народа?
ОСТАВКА ГАДОВЕ!!!!

Ива Иватта
цитирай
2. bojinkata - Оставка! Няма незаменими управ...
08.03.2018 09:56
Оставка! Няма незаменими управляващи, още по-малко ако са Тикви!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: elianna
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1172715
Постинги: 1302
Коментари: 1089
Гласове: 610
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031