Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.03.2018 06:42 - Фонд „Руский мир“ : На Шипка е неспокойно
Автор: elianna Категория: Лични дневници   
Прочетен: 380 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 България е страна със силни русофилски традиции

Всички страни от бившия Варшавски блок са склонни към преразглеждане на историята и се стремят да намалят ролята, която Русия изиграва в най-важните европейски събития

 
     

 

В началото на март в България тържествено се отбелязаха 140-години от освобождението от Османско робство. На честванията пристигна делегация от Русия начело с патриарх Кирил. Събитието, обаче, беше помрачено от действията на руската страна, след което патриархът на среща с президента Румен Радев дори говори за своето разочарование от опитите неправилно да се интерпретира съвременната история. Гръмките заявления, последвали тази история, продължават в България, пише в материал Фонд „Руский мир“, цитиран от „Фокус“.


На сайта е записано, че фондът е създаден в изпълнение на указ на Путин от юни 2007 г. като основна негова цел е записана популяризиране на руския език.

 

Ето какво пише още в материала:


"Напомняме в какво се крие същността на делата. Годината от подписването на Сан Стефанския мирен договор, увенчал Руско-Турската война от 1877-1878 г., в резултат на който България получи независимост получава независимост, отбелязвана всяка страна като национален празник. По наложила се традиция в този ден се провеждат тържества, на които се изброяват народите, внесли своя принос за освобождението на България. Незнайно защо в деня на 140-годишнината от освобождението на страната от Османско робство в началото на списъка, изчетен на парада на паметника на Цар Освободител, се оказаха поляци, финландци и литовци.


По-късно на срещата с президента Радев патриарх Кирил заяви, че е разочарован от премълчаната роля на Русия за освобождението на България от Османско робство. „България бе освободена от Русия. Не от Полша, не от Литва, не от други страна, а от Русия. Откровено ще кажа, че ми е трудно да слушам позоваване на участието да други страни. Нито полският сейм, нито литовският сейм не вземали решение за началото на войната с Османска Турция“, заяви патриархът.


Разбираемо е, че в деня на празника, който се смята за важен и в Русия, да се говори за подобни неща съвсем не се иска. Въпреки това патриарх Кирил е принуден да направи това. Президентът на България Румен Радев, който изобщо е известен с доброто си отношение към Русия и нееднократно е призовавал към сътрудничество с нея, е принуден да се оправдава. „В никакъв случай не недооценяваме приноса на руската армия в освобождението на България. Но руската армия е многонационални и ние почитаме паметта на всяка нация“, отговори той на патриарха. „Ние уважаваме своята история. В нея е написано, че това е Руско-турска освободителна война. А не полско-турска или каквато и да е друга“, допълни той.


Впрочем, друга е важното: много обикновени българи както и преди се отнасят добре към руснаците и към Русия. Ненапразно тук са уседнали и комфортно се чувстват множество наши съотечественици, които също участваха в тържествата по случай освобождението на страната.


В много училища и университети се изучава руски език, провеждат се излъчвания на руско кино, концерти имат артисти от Русия. България е страна със силни русофилски традиции. Ежегодно тук се провеждат събирания на десетки хиляди русофили. За това напомни и самият патриарх Кирил, който обикновените жители по време на обиколката му в страната приветстваха с руски знамена. Преди занимаването си той призова българските политици да се вслушват в народа, който храни дълбока признателност на руския народ за освобождението на страната. „Бих ви посъветвал да отчитате настроенията на народа , докато изграждате отношенията с външния свят. Бих помолил в своята политическа дейност да помните историята. И каквато и да е политическата конюнктура, не забравяйте за Шипка“, заяви водачът на Руската православна църква.


Думите за неприятния инцидент можеха да се забравят, но като че ли в самата България искат да раздухат този скандал. Дни след това вицепремиерът Валерий Симеонов, говорейки за съвършено странични работи, изведнъж си спомни за посещението на патриарх Кирил, при това го направи с преднамерено пренебрежителен тон. Той свърза сумите, казани от патриарха, който Симеонов нарече със светското му име, с агресивната риторика на президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган.

 

„Интересно е друго, свързано с неотдавнашното му заявление с поведението на патриарх Кирил, който се води аналогично. В смисъл Владимир Гундяев, използвайки ролята на си на патриарх на Русия. В неговата реч също прозвучаха агресивни заявления и претенции към българската държава. Не се заемам да тълкувам целите и поведението на Ердоган, но смятам, че между тези две събития има връзка и че срещу България като държава, която не влиза в орбитата на тези две големи страни – Русия и Турция се води определен политически натиск“, обясни Симеонов думите си.


Вицепремиерът разви своята мисъл, заявявайки, че България все още не се чувства самостоятелна. „Нямаме самочувствието, което трябва а имаме, давайки живота на стотици хиляди достойни българи, отстояващи на фронтовете на балканския полуостров териториалната цялост и обединението на България. Които разгромяват турската войска и руската армия. Изгонвайки ги от традиционно нашите български земи“, заяви българският политик. „Но за жалост за 45 години социализъм традиционните български ценности са изменени, цялата ценностна система. Това блуждаене за последните 20-30 години не може да се остави отпечатък върху общественото самочувствие, върху общественото самосъзнание“. 
 

По-нататък той обвини патриарха, че е „изкопал костите на другите нации, дали своя живот на територията на България. Изкопал ги е, за да остави само руските. Макар и ако се влезе в историческата действителност, във фактологията, ще се окаже съвсем друго. Но няма да продължавам повече, за да не ме обвинят, че съм русофоб“. Разбира се, вицепремиерът Симеонов, освен това, че е посредствен оратор, не е първият политик, който пропуска добрата възможност да се запази мълчание. И все пак, това не е само лично мнение на отделен, макар и високопоставен политик.


Очевидно това е мнението на значителна част от българската политика, която е ориентирана към Европейския съюз. Още на следващия ден министърът на външните работи на България Екатерина Захариев направи следното изявление: „Тъй както сме благодарни на Русия, така трябва да сме благодарни и други народи, които са участвали в освобождението.“
"И ние сме дали немалко на Русия, дали сме азбуката и не изискваме ежедневни благодарности за това“, добави тя.

 

Цялата тази история напомня на друга. Помните ли? През 2015 г. външният министър на Полша Гжегож Схетина са освобождението на Освиенцим благодари… на украинските войници. На това основание, че концлагерът е освободен от войските на Първи украински фронт, значи и войниците са били украинци. Тогава, впрочем, поляците направиха всичко, за да накарат президента на Русия Владимир Путин да се откаже от участие на паметните тържества.

Прав е главата на синодалния отдел за външни църковни връзки на РПЦ митрополит Иларион Волоколамски, че всички страни от бившия Варшавски блок са склонни към преразглеждане на историята и се стремят да намалят ролята, която Русия изиграва в най-важните европейски събития. Този процес тече и в България, макар и местните политици все още не искат да ги смятат за русофоби.

 

Засега в България паметниците на руските войници и генерали стоят, сложно се забравя за това кой именно пролива кръвта си за освобождението на страната от османско владичество. За това напомня и установения на един от централните площади на София паметник на Царя Освободител Александър Втори. Който, разбира се е и цар на поляците, велик княз на финландците, но все пак най-много е известен просто като руски цар.", пише в материал Фонд „Руский мир“.

 



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: elianna
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1172899
Постинги: 1302
Коментари: 1089
Гласове: 610
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031