Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.03.2018 21:30 - Турция няма да предприеме никакви действия срещу Русия заради случая "Скрипал"
Автор: elianna Категория: Лични дневници   
Прочетен: 910 Коментари: 3 Гласове:
2

Последна промяна: 27.03.2018 21:34

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 В момента са налице позитивни и добри отношения между Анкара и Москва

„В момента са налице позитивни и добри отношения между Турция и Русия. По този случай Турция не планира да предприеме действия срещу Русия“, посочи турският вицепремиер. В същото време турското външно министерство осъди отравянето на бившия разузнавателен

 
Виена: Лондон не е доказал вината на Русия за отравянето на Скрипал

Поради тази причина Австрия ще се въздържи от изгонването на руски дипломати

Великобритания и Организацията за забрана на химическото оръжие /ОЗХО/ още не са представили 100% доказателства за руското участие, заяви австрийският външен министър Карин Кнайсъл

 
     

Да не са луди?!?

 
 

 

Турция няма да предприеме никакви действия срещу Русия. Това заяви турският вицепремиер Бекир Боздаг, цитиран от „Дейли Сабах“. Коментарът му е направен заради експулсирането на руски дипломати от редица западни страни.

 

Заради отравянето на бившия шпионин Сергей Скрипал Великобритания изгони от страната 23 руски дипломати и техните семейства. В знак на солидарност много западни страни предприеха същите мерки. Русия беше обвинена за отравянето на Скрипал и дъщеря му.

 

„В момента са налице позитивни и добри отношения между Турция и Русия. По този случай Турция не планира да предприеме действия срещу Русия“, посочи турският вицепремиер. В същото време турското външно министерство осъди отравянето на бившия разузнавателен агент с бойно отровно вещество.

 

В изявление на турското дипломатическо ведомство се казва, че Турция остро осъжда използването на химическо оръжие, определяйки го като „престъпление срещу човечеството“. От Анкара посочиха, че виновните за това трябва да бъдат изправени пред правосъдието.

 

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск обяви във Варна, че 14 членки на ЕС са решили да изразят солидарност с Великобритания заради случая с отровения шпионин. САЩ и Канада направиха същото, както и Австралия.
 

Великобритания и Организацията за забрана на химическото оръжие /ОЗХО/ още не са представили 100% доказателства за руското участие в отравянето на Сергей Скрипал. По тази причина Австрия за момента ще се въздържи от изгонване на руски дипломати. Това заяви австрийският външен министър Карин Кнайсъл, предаде БГНЕС. 

"Всичко тече, всичко се променя. Експертите на ОЗХО вече почти 8 дни работят в Лондон. Върви разследване и от страна на Лондон и на ОЗХО още не са представили 100% доказателства, че Русия има отношение към този случай", каза тя, отговаряйки на въпрос готова ли е Австрия да остане единствената страна, която не е изгонила руски дипломати. 

20 страни от Европа и Северна Америка вече заявиха намерение да изгонят руски дипломати заради случая с отравянето на Сергей Скрипал и неговата дъщеря на 4 март в английския град Солсбъри. Съобщението за изгонването дойде от Доналд Туск, който го обяви преди началото на срещата на върха ЕС-Турция, която се проведе вчера във Варна. 

Миналия петък премиерът Борисов обяви след срещата на върха в Брюксел, че България няма да гони руски дипломати без повече доказателства за ролята на Русия в отравянето на Скрипал. 

„Стъпихме на твърденията на Великобритания, в случая на премиера Тереза Мей, цитирам дословно: високата степен на вероятност, че зад този атентат, да го наречем, стои Руската федерация. Аз вчера поисках повече доказателства - от "висока степен на вероятност" не е "пълна степен", заяви Борисов. 

„Всички вярваме на позицията на Великобритания, че има висока степен на вероятност. Самото изречение „има висока степен на вероятност“, когато има вероятност, значи има и друга такава. Повтарям, казах и на Тереза Мей своите позиции. Припомних ѝ времето, когато беше обвинен Саддам Хюсеин за химическото оръжие, в последствие Тони Блеър се извини. Но последствията до ден днешен са чудовищни. Но това е общото решение и ние го подкрепяме“, каза още Бойко Борисов. 

Оттогава от Външно министерство на два пъти официално обявиха позицията на България - на този етап София няма намерение да гони руски дипломати. 

Днес обаче, след разговор по телефона по случая "Скрипал", премиерът Бойко Борисов нареди на посланика ни в Москва Бойко Коцев да се прибере в София за консултации. На дипломатически език това означава, че в отношенията България - Русия има сериозен проблем. Обикновено подобна мярка се предприема преди окончателното отзоваване на посланика от съответната страна.

 

 



Гласувай:
2



1. elianna - Watchdog
27.03.2018 21:31
Ха, Турция би шута на психарите от Фашингтон. Не може да разчитате на армията ни за война срещу Русия им казва Реджеп Ердоган, защото държим на добрите си взаимоотношения с тази държава. Скоро Ердоган ще скъса договора с НАТО. За това е целия цирк.
цитирай
2. elianna - Лавров: Решението за руските дипломати е резултат от "колосален шантаж" от страна на САЩ
27.03.2018 21:38
Според външния министър Русия няма да търпи наглостта на страните от Запада
Очевидният извод е, че сме били прави, когато неколкократно подчертавахме колко малко самостоятелни страни са останали в съвремениня свят, в съвременна Европа, твърди той
Решенията на редица западни държави да експулсират руски дипломати е резултат от колосален шантаж и натиск от страна на САЩ, заяви днес външният министър на Русия Сергей Лавров, цитиран от ТАСС и БТВ.

"Очевидният извод е, че сме били прави, когато неколкократно подчертавахме колко малко самостоятелни страни са останали в съвремениня свят, в съвременна Европа.

Когато молят ту един, ту двама дипломати да напуснат тази или онази страна, като при това ни шепнат на ухо извинения, със сигурност знаем, че това е резултат от колосален натиск, колосален шантаж, който е главният инструмент на Вашингтон на международната арена", каза Лавров в Узбекистан, където участва в международна конференция за Афганистан.

По думите на Лавров Русия няма да търпи наглостта на страните от Запада и ще отвърне на експулсирането на дипломатите. "Ще отговорим, не се съмнявайте", подчерта той в отговор на въпрос на ТАСС.
цитирай
3. elianna - Watchdog
27.03.2018 21:39
"Очевидният извод е, че сме били прави, когато неколкократно подчертавахме колко малко самостоятелни страни са останали в съвремениня свят, в съвременна Европа. Това е самата истина. Отвън евро кошарата се вижда най ясно. Вътре обаче щастливите кокошки са горди и доволни, че били ''европейци'' приемайки безкритично обилни дози дневна пропаганда за големите успехи в обединения колхоз.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: elianna
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1171856
Постинги: 1302
Коментари: 1089
Гласове: 610
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031