Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.05.2018 23:35 - Сирия – Апокалипсис сега или Болшой театър – част 1
Автор: elianna Категория: Лични дневници   
Прочетен: 781 Коментари: 5 Гласове:
0

Последна промяна: 04.05.2018 06:05

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
автор: Иван Запрянов
http://www.memoriabg.com/2018/04/27/siria-apokalipsis-sega-ili-bolshoi-teatur/

 Моето мнение е, че въоръжена атака срещу която и да е страна може да бъде извършена единствено със съгласието или мандата, което е същото, на Съвета за сигурност на ООН. Единственото изключение, което признавам, е ударът срещу ислямските терористи в Афганистан. Това, разбира се, не се отнася за Сирия, защото има ислямски радикали, които воюват срещу президента Асад, а не на негова страна… Освен това бих искал да обърна внимание на факта, че първите бежанци започват да се връщат в Сирия, което е изключително положителна новина и ако Каубойскиятпроект възпрепятства този процес, разбира се, това е грешка.

Ако погледнете на напрежението… Западът по невъобразим начин унищожи Близкия Изток. Нека започнем с инвазията в Ирак, под предлог за наличие на оръжия за масово унищожение. Нищо не беше открито. Искам да поздравя моя предшественик – президентът Вацлав Клаус, който по това време каза, че атаката е безсмислена. Вместо да се поучим от операция, която доведе до човешки загуби, включително загуби на американски военни, сега там воюват кюрдите срещу иракчаните, иракчаните помежду си, шиити и сунити, да не говорим за големите материални щети. И вместо да сме се научили от тази глупост, ние направихме втора безмислица. И това беше Либия. И благодарение на страхотната намеса на Европейския съюз начело с Франция… днес в Либия не само, че няма редовно правителство, но хиляди и хиляди нелегални имигранти се отправят към Европа през територията на Либия.

Интелигентният прави една грешка и след това не я повтаря. Човек със средна интелигентност… ще направи две едни и същи грешки, а какво да кажем за онези, които правят същата грешка три пъти… Това е глупаво и това е най-меката дума, която мога да кажа“ – Милош Земан, президент на Чехия в интервю за радиостанцияFrekvinci 1, 15 април 2018.

На  14 април 2018 г., между 03:42 и 05:20 часа (по сирийско време) САЩ, Обединеното кралство и Франция нанасят по отделни обекти, разположени на контролираната от правителството на Сирия територия, серия от удари, включващи крилати ракети, изстреляни както от морски, така и от въздушни носители.

Вашингтон, Лондон и Париж заявяват, че военната операция е в отговор на извършената от правителствените сили химическа атака срещу мирното население в град Дума, Източна Гута.

Сирийските власти отричат обвиненията и окачествяват въздушните удари като нарушение на международното право.

 

 

САЩ

 

 

image

 

„Перфектно изпълнен удар миналата нощ. Благодаря на Франция и Обединеното кралство за тяхната мъдрост и силата на техните отлични военни. Не бихме могли да имаме по-добър резултат. Мисията изпълнена!“ Източник: Официален профил на Доналд Тръмп в Twitter

 

Веднага след края на операцията в Министерството на отбраната на САЩ се провежда пресконференция от главния говорител на Пентагона Дана У. Уайт (Dana W. White) и директора на Съвместния щаб (Director of the Joint Staff) генерал-лейтенант Кенет Ф. Макензи (Kenneth F. McKenzie).

Дана Уайт:

„Атаката на режима на Асад срещу невинните сирийци в Дума, Сирия, на 7 април е ужасяваща и трагична и изискваше незабавен отговор. Вчера американските сили под ръководството на президента Тръмп предприеха точкови удари срещу цели на режима на Асад, свързани с използването на химическо оръжие в Сирия. Предприехме тези удари, за да отслабим способността на Сирия да използва химическо оръжие в бъдеще.Към нас се присъединиха Обединеното кралство и Франция, които демонстрираха солидарност в отнасянето към тези зверства. Американците са обединени в осъждането на непростимото използване на химическо оръжие от страна на Сирия, което никоя цивилизована нация не би толерирала“.

Тази операция не представлява промяна в политиката на САЩ, нито опит за сваляне на сирийския режим. Ударите бяха оправдан, легитимен и пропорционален отговор на продължаващото използване на химическо оръжие от сирийския режим върху собствения му народ. Не търсим конфликт в Сирия, но не можем да допуснем такива тежки нарушения на международното право. Нашата цел в Сирия,  остава да бъде победа над ИД чрез, посредством и с коалицията от 70 държави. Но няма да останем пасивни, докато Асад, подкрепян от Русия и Иран, пренебрегва международното право.

Призоваваме Русия да изпълни ангажимента си да гарантира, че режимът на Асад е прекратил програмата си за химическо оръжие и никога повече не използва химическо оръжие“.

Генерал-лейтенант Макензи:

„В мощна демонстрация на съюзническо единство ние използвахме 105 оръжия срещу три цели. Това ще окаже значително влияние върху способността на сирийския режим да разработва, развръща и използва химическо оръжие в бъдеще“.

105-те оръжия, за които говори генералът, са крилати ракети.

Генерал-лейтенант Макензи отбелязва:

„Никое от нашите въздухоплавателни средства или ракети, участващи в тази операция, не беше успешно поразено от сирийската противовъздушна отбрана, а  нямаме никакви индикации, че са били използвани руските системи за противовъздушна отбрана. Убедени сме, че всички наши ракети достигнаха целите си. След изпълнението на мисията по нанасянето на въздушните удари всички наши самолети се върнаха в базите си. Оценихме, че над 40 ракети земя-въздух са били използвани от сирийския режим. Повечето от тези изстрелвания се случиха след като нашият последен въздушен удар приключи… Оценяваме, че отбранителните усилия на Сирия бяха в голяма степен неефективни“.

image

 

Източник: U.S. Department of Defense

 

Разпределение на изстреляните ракети по страни, видове и платформи за изстрелване:

1.Великобритания изстрелва 8 крилати ракети Storm Shadow от самолети Tornado GR4на Кралските военновъздушни сили;

2. Франция изстрелва 12 крилати ракети:
– от Източното Средиземноморие фрегата Languedoc (D653), клас Aquitaine, изстрелва  3 х MdCN (Missile De Croisiиre Naval naval);
– 9 х SCALP EG(Systиme de Croisiиre Autonome а Longue Portйe – Emploi Gйnйral) от самолети Rafale и Mirage.

3. САЩ изтрелват 85 крилати ракети:
– 66 х TLAM (Tomahawk Land Attack Missile)
*от акваторията на Червено море USS Monterey (CG-61) изстрелва 30 х TLAM, а USS Laboon (DDG-58) изстрелва 7 х TLAM;
*от Арабския залив USS Higgins (DDG-76) изстрелва 23 х TLAM;
*от акваторията на Средиземно море подводницата клас Virginia USS John Warner (SSN-785) изстрелва 6 х TLAM;
– 
19 x AGM-158B JASSM-ER (Joint Air-to-Surface Standoff Missile-Extended Range) от двойка бомбардировачи B-1 Lancer.

 

Свръхзвуков стратегически бомбардировач B-1 Lancer. Източник: The Joint Staff (Twitter)

 

Относно трите предварително набелязани цели генерал-лейтенант Макензи казва:

„Трите съоръжения са – или по-подходящо сега – са били основни компоненти на инфраструктурата на режима за химическо оръжие“.

ПОРАЗЕНИ ЦЕЛИ И КОЛИЧЕСТВО ИЗРАЗХОДВАНИ КРИЛАТИ РАКЕТИ ЗА ТЯХНОТО ПОРАЗЯВАНЕ:

1.Център за изследване и развитие в Барза (Barzah Research and Development Center)

image

 

Източник: DigitalGlobe

 

76 крилати ракети (57 x TLAM и 19 x AGM-158B JASSM-ER) са изразходвани за поразяването на разположения североизточно от столицата Дамаск, на няколко километра от град Дума, Източна Гута, Център за изследване и развитие в  Барза (Barzеh Research and Development Center). Съоръжението представлява комплекс от три разположени една до друга и свързани помежду си сгради.

Според председателя на Обединения комитет на началник-щабовете на въоръжените сили на САЩ генерал Джоузеф Дънфорд „това военно съоръжение беше сирийски център за изследване, разработване, производство и изпитание на химически и биологически военни технологии“.

Относно значимостта на обекта Макензи казва: „Съоръжението в Барза е основно за тях(сирийските власти – бел.авт.)… Ние вярваме, че… те са загубили много оборудване. Изгубили са много материал. И това ще окаже значителен ефект върху тях“.

И още:

„Атакувахме сърцето на сирийската програма за химическо оръжие“.

2. Съоръжение за съхраняване на химическо оръжие, Хим Шиншар (Him Shinshar Chemical Weapons Storage Site)

image

 

Източник: DigitalGlobe

 

22 крилати ракети (9 x TLAM, 8 x Storm Shadow, 3 x MdCN, 2 x SCALP EG ) са изразходвани за поразяването на разположения на около 23 киломентра западно от Хомс съоръжение за съхраняване на химическо оръжие (Him Shinshar Chemical Weapons Storage Site). Според Дънфорд това е основното място за производство на зарин, както и оборудване за производство на прекурсори.

3. Бункер (подземно хранилище) за химическо оръжие, Хим Шиншар (Shinshar Chemical Weapons Bunker)

image

 

Източник: DigitalGlobe

 

7 крилати ракети х SCALP EG са изразходвани за поразяването на бункер за химическо оръжие Хим Шиншар (Shinshar Chemical Weapons Bunker), разположен на 7 км от гореспоменатия обект, западно от Хомс. Според Дънфорд бункерът е съхранявал оборудване за химическо оръжие и е представлявал важен команден пункт.

„Бих използвал три думи, за да опиша тази операция – точнa, съкрушителна и ефективна“, убеден е Макензи.

В заключение генералът отбелязва, че „ние не видяхме какъвто и да е военен отговор от участващи в Сирия страни. И ние оставаме готови да защитим нашите сили и тези на коалицията, ако нещо се случи“.

 

 

ОБЕДИНЕНОТО КРАЛСТВО

 

 

„В 02.00 часа британско време на 14 април британските сили се присъединиха към близки съюзници в прецизен удар по сирийските съоръжения, причастни къмизползването на химическо оръжие от режима срещу собствения си народ. Ударът беше предприет в отговор на атаката с химически оръжия на 7 април в Дума, която уби 75 души, включително малки деца; значителен набор от информация, включително разузнавателна информация, показва, че сирийският режим е бил отговорен за последната атака.

Действията ни са пропорционални, насочени специално към унищожаване на способността на режима да използва химическо оръжие и възпиране на такива ужасяващи действия… (ударът – бел. авт.) се фокусира върху съоръженията на режима, свързани с производството и употребата на химическо оръжие.

Торнадо-тата изстреляха осем ракети Storm Shadow по площадка за съхранение на химически оръжия Хим Шинхар. Военното съоръжение е бивша ракетна база, разположена на около петнадесет мили западно от Хомс, където е оценено, че режимът съхранява прекурсори на химически оръжия, натрупани в нарушение на задълженията на Сирия по Конвенцията за химическите оръжия.

Беше приложен много внимателен научен анализ, за да се определи къде е най-добре да бъдат насочени Storm Shadow, за да се максимализира разрушаването на натрупаните запаси от химикали и да се сведат до минимум рисковете от замърсяване на околната среда.

Съоръжението, което беше ударено, се намира на известно разстояние от всички известни концентрации на цивилно население, което допълнително намалява този риск“ – откъс от официалното изявлението на министерството на отбраната на Обединеното кралство.

В публикацията си във вестник The Times секретарят по отбраната Уилямсън до голяма степен повтаря официалното изявление на подчиненото му ведомство:

 „Този координиран и целенасочен отговор на Обединеното кралство… идва след седмица, в която светът се отврати с ужас от ужасяващите изображения на деца, страдащи от огромна болка след химическа атака в град Дума. До 75 души са били убити и много други са били ранени в това, което може да бъде описано само като хуманитарна катастрофа. Значителен набор от разузнавателна информация показва, че Асад е отговорен.

И още:

„Военните действия винаги са последната възможност, а не нещо, което приемаме леко. Нашето предпочитание несъмнено ще бъде за Кремъл –  основният защитник на Асад – да използва влиянието си, за да окаже натиск върху сирийския режим да прекрати окончателно незаконното използване на химическо оръжие“.

Същевременно Уилямсън утвърждава, че задачата на координирания удар от САЩ, Великобритания и Франция в Сирия не е да наруши стратегическите цели на Русия в страната:

Съвместните действия, които предприемаме, са ограничени и пропорционални. Нестава въпрос за намеса в гражданската война, смяна на режима или нарушаване на стратегическите цели на Русия в Сирия“.

image

 

Източник: AFP News Agency (Twitter)

 

 

 

ФРАНЦИЯ

 

 

Министърът на отбраната на Франция Флоранс Парли (Florence Parly), приветствайки„успеха“ на проведената съвместно с американците и британците мисия, заявява:„Способността на Сирия да разработва, произвежда и складира химическо оръжие беше значително редуцирана… Сега е моментът за дипломатически и хуманитарни действия“.

Всичките ракети, изстреляни от Франция и без съмнение от нашите съюзници, са достигнали целта си“, обявява началникът на Щаба на отбраната на въоръжените сили на Франция корпусен генерал (генерал-лейтенант) Франсоа Льокоантр (Franзois Lecointre).

Льокоантр е категоричен, че няма свалени крилати ракети, противно на твърдението на МО на Русия, подчертавайки, че „ефективността на сирийската противовъздушна отбрана е много ниска или дори по-малко от това“.

Според корпусния генерал „сирийските военновъздушни сили въобще не се намесиха и останаха в базите, особено там, където присъстват руснаците, което им даде някаква фактическа защита“, утвърждавайки, че „нямаше прехват“ от страна на руските средства за ПВО на „ракетите, изстреляни по случай на рейда от различни съюзнически средства. Поведението на руските средства, които защитаваха територията на Сирия, не беше нито активно, нито проактивно, просто наблюдение на случващото се и защита на собствените си средства“.

 

 

РУСИЯ

 

 

 

Изображението е примерно: то не отразява реалната диспозиция на надводните и подводните платформи на ВМС на САЩ, Франция и Великобритания. Източник: ФАН

 

„На 14 април, между 03:42 и 05:10 часа (московско време) е нанесен ракетен удар от въздушни и морски носители на САЩ и техните съюзници по военни и граждански съоръжения на Сирийската арабска република.

Чрез руските системи за противовъздушна отбрана на базите Хмеймим и Тартус своевременно се установяваха и контролираха всичките пускове на ракетите, както от морските, така и въздушните носители на САЩ и Великобритания. Анонсираното участие на френската авиация не беше зафиксирано.

Бяха задействани самолети B-1B, F-15, F-16 на Военновъздушните сили на САЩ, както и самолети Торнадо’ на Кралските военновъздушни сили над водите на Средиземно море, корабите Лабун и Монтерей на ВМС на САЩ от акваторията на Червено море.

Стратегическите бомбардировачи B-1B се насочваха към обектите на ударите над сирийска територия в района на ет-Танф, незаконно удържана от САЩ.

На ракетно-бомбен удар бяха подложени редица сирийски военни летища, промишлени и научно-изследователски обекти. По предварителни данни няма жертви сред гражданското население и военнослужещите от сирийската армия…

Според наличната информация, общо са били изстреляни 103 крилати ракети, включително с морско базиране Томахоук, както и управляеми авиобомби GBU-38 от самолетите B-1B, самолетите F-15, F-16 използваха ракети въздух-земя’.

От самолетите Торнадо на британските ВВС бяха изстреляни осем ракети Scalp EG.

Ударите на авиационните и морските средства за поражение бяха успешно отразени от сирийските средства за противовъздушна отбрана, основата на която е изградена от комплекси за противовъздушна отбрана (ПВО) съветско производство. Прехванати са 71 крилати ракети. В отразяването на ракетния удар са били задействани сирийските средства ПВО С-125, С-200, БукКвадрат и Оса

image
Бих искал да отбележа, че преди няколко години, отчитайки настоятелната молба на някои от нашите западни партньори, ние се отказахме от доставки в Сирия на занитно-ракетни системи С-300. Предвид това, което се случи, смятаме, че е възможно да се върнем към разглеждането на този въпрос – и не само по отношение на Сирия, но и на други държави. Цели на ударите бяха… и авиационните бази на сирийските ВВС“, съобщаваначалникът на Главното оперативно управление на Генералния щаб на Въоръжените сили на Руската федерация генерал-полковник Сергей Рудской относно ситуацията в Сирия.

По време на въздушната атака „руските сили за ПВО бяха приведени  в боен режим на работа. Изтребителната авиация носи дежурство във въздуха“, като „нито една от крилатите ракети не навлезе в зоната на руските средства за ПВО. Нашите противовъздушни системи не бяха използвани“, подчертава Рудской.

И още:

„Считаме този удар не като отговор на мнимата химическа атака, а реакция на успехите на сирийските въоръжени сили в борбата за освобождението на своята територия от международния тероризъм.

При това ударът е нанесен именно в този ден, когато в Дамаск трябваше да пристъпи към работа специалната мисия на ОЗХО по разследване на инцидента в град Дума, където се твърди, че е било използвано химическо оръжие.

Искам специално да обърна внимание, че в Сирия няма никакви обекти за производство на химическо оръжие, което беше констатирано от Организацията по забрана на химическото оръжие.

Този факт на американска агресия свидетелства за незаинтересоваността на САЩ към обективността на провеждащото се разследване, за стремежа към проваляне на процеса по мирното урегулиране в Сирия и за дестабилизация на ситуацията в региона на Близкия Изток, и няма нищо общо с обявените цели по борба срещу международния тероризъм“, се казва в брифинга на ГЩ на РФ.

image

 

Източник: МО на РФ

 

В брифинга от 25 април 2018 генерал Рудской актуализира информацията.

Относно ефективността на изстрелятени крилати ракети по Сирия:

 „Генералният щаб на въоръжените сили на Руската федерация проведе подробен анализ на резултатите от ударите. Събраните фрагменти от ракети, изучаването на ямите, вследствие на разривите и характера на разрушенията на обектите, ни ни позволяват да заключим, че от сто и пет заявени попадения в района на целите са идентифицирани не повече от 22 от тях.

Конкретно за научния център в Барза:

„В района на изследователския център “Барза” са открити само 13 попадения от 76 заявени. За това свидетелстват характерът на разрушенията на сградите и съоръженията на дадения център и напълно запазените сгради, които се намират около него на разстояние не повече от сто метра“.

Относно количеството поразени крилати ракети в района на Дамаск:

 „Получените от нас разузнавателни данни, обективният контрол от системите за ПВО, работата на място и разпитът на свидетели показват, че с ракетните системи за противовъздушна отбрана ПанцирОсаСтрела-10БукКвадрат иС-125, прикриващи столицата на Сирия и близките летища на ВВС на Сирия – Дювали, Дюмер, Блей и Мезе – са унищожени 46 крилати ракети“.

За двата обекта в провинция Хомс:

Според представителите на Пентагона 22 ракети са поразили наземните съоръжения. Ние отчетохме не повече от седем попадения, което е отразено и на спътниковата снимка (представена на презентацията в хода на брифинга – бел. авт.).

Подземното хранилище, както смятат американските военни, е поразено от 7 ракети. Според данните на нашето разузнаване са отчетени само  2 попадения по този обект.

В същото време най-големи щети скъпите и така наречените “умни” ракети са причинили на стопански сгради, нямащи нищо общо с военната дейност“.

Относно количеството поразени крилати ракети в Хомс:

„По уточнени данни от зенитните ракетни комплекси Панцир, Оса, Бук, С-125 и Квадрат на сирийските въоръжени сили са поразени 20 ракети“.

image

 

Източник: ТАСС, МО на РФ

 




Гласувай:
0



1. elianna - Тошко Тодоров
04.05.2018 00:09
Господин Запрянов, страхотна дисекция на лъжите на тези престъпници, причинили смъртта на стотици милиони по света!
Монографията Ви трябва да бъде преведена на английски и руски! Обезателно!
Очаквам продължението!
цитирай
2. elianna - Christina Friedman
04.05.2018 00:10
Днес е черен ден за слугите на чудовища! Черен ден за русофобите. Черен ден за онези, които съсипаха България - до един слуги на тези три чудовища САЩ, Великобритания и Франция - прероденият Трети Райх. Тези три държави са причинили повече смърт отколкото всички останали режими по света взети заедно, отчитайки факта, че огромната част от кървавите режими по света са били поставени пак от тези три държави. Пропагандират срещу Сталин, но фактите сочат 800 000 смъртни присъди за 30 години. За същия период в САЩ смъртните присъди са 2 милиона. Ако обвиненията срещу Сталин идващи от западната пропа…Вижте още
цитирай
3. elianna - Кристина Фриийдман
04.05.2018 00:12
Днес е черен ден за слугите на чудовища! Черен ден за русофобите. Черен ден за онези, които съсипаха България - до един слуги на тези три чудовища САЩ, Великобритания и Франция - прероденият Трети Райх. Тези три държави са причинили повече смърт отколкото всички останали режими по света взети заедно, отчитайки факта, че огромната част от кървавите режими по света са били поставени пак от тези три държави. Пропагандират срещу Сталин, но фактите сочат 800 000 смъртни присъди за 30 години. За същия период в САЩ смъртните присъди са 2 милиона. Ако обвиненията срещу Сталин идващи от западната пропаганда и подлогите им бяха истина, то Сталин отдавна щеше да бъде осъден поне от западните съдебни институции за престъпления против човечеството, за геноцид и прочие. Нито една държава по света, дори и най-русофобската не е осъдила Сталин. Не го съдят, защото тогава ще има дело, а като има обвиняеми ще има и защитници. Тогава истината ще излезе наяве. а точно от това се страхуват англосаксите. Близо 100 милиона за умрелите негри, над 30 милиона са индийците, над 50 милиона са китайците, около 90 милиона са изтребеното местно население в Америка, Австралия. Истината боли! Затова и русофобите не искат да я знаят. 600 военни интервенции са извършени от тези 3 държави в рамките на 2 века. САЩ подкрепят геноцида в Йемен, въоръжават до зъби Саудитска Арабия, същото правят и британците, а играят роля на майка Тереза. Най-големите убийци и чудовища в световната история. Не забравяйте кой бомбардираше България и осакати стотици деца, хвърляйки бомби-играчки. Кой хвърли атомни бомби срещу цивилни, кой изби милиони жени и деца във Виетнам с химическо и биологическо оръжие. Кой изби два милиона корейци, кой причини смъртта на половин милион деца в Ирак и общо над 2.5 милион жертви на двете войни. Що за твар, що за изрод, що за нещастник трябва да е някой, за да защитава тези изчадия адови, тези бесове, тази зараза...
цитирай
4. elianna - -
04.05.2018 00:12
Моите искрени почитания към този смел и млад мъж, който има куража да пише всичко това! Не се притеснявай, младежо! Нормално е да има много, които да не харесват какво пишеш, защото сатаната се страхува от истината и правдата. Христос е бил Бог и не са го обичали всички, а ние сме просто хора. Когато отрепките те мразят това означава, че си на правия път. Важното е свестните и умните в България да те подкрепят и да те харесват! Бог да те пази!
цитирай
5. elianna - Kiril Kostov · Varna, Bulgaria
04.05.2018 00:15
Браво!


Antoan Markoff

Земята може да бъде рай при едно условие - ако американците, британците и евреите я напуснат. Евалата!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: elianna
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1172138
Постинги: 1302
Коментари: 1089
Гласове: 610
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031