Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.05.2018 22:55 - Законът за вероизповеданията разтресе коалицията. Каракачанов обиден на Цветанов
Автор: elianna Категория: Лични дневници   
Прочетен: 403 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Защо се бърза да се внесе законопроект, различен от този на патриотите, пита вицепремиерът

Лидерът на ВМРО и вицепремиер Красимир Каракачанов не скри, че е засегнат от инициативата на шефа на депутатите от ГЕРБ Цветан Цветанов да внесе друг законопроект за вероизповеданията зад гърба на ОП.

Лидерът на ВМРО и вицепремиер Красимир Каракачанов не скри, че е засегнат от инициативата на председателя на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов да внесе алтернативен законопроект за вероизповеданията миналия петък заедно с Корнелия Нинова и Мустафа Карадайъ зад гърба на Обединените патриоти. Коалиционните партньори на ГЕРБ не са сред вносителите и не са били уведомени.

 

Това разкри самият Каракачанов, който е раздразнен, че е бил прескочен. Неприятната изненада лидерът на ВМРО сподели пред медиите веднага след срещата си със соцлидерката Корнелия Нинова в парламента.

 

"Някой малко е избързал да внася подобен законопроект, след като аз още октомври съм го разпратил на всички в ОП и съм запознал колегите от ГЕРБ с този законопроект. Защо миналия петък се стигна до това бързане да се внесе, при положение, че в разговорите, които сме водили, се каза, че трябва да уточним еди какво си и накрая в един момент се оказва, че дори без да ни покани някой, при положение, че всички знаят, че аз работя по този въпрос, се внася някакъв законопроект!", възмущава се Каракачанов.

Той не назова името на Цветанов, а се ограничи да спомене, че говори по адрес на "подписалите". От тях обаче само Цветанов е коалиционен партньор, тъй като другите вносители на проекта са лидери на опозицията - Корнелия Нинова и Мустафа Карадайъ.

 

Това поведение на коалиционните партньори не обиждало Каракачанов, но го подсещало да повтори констатацията си от миналата седмица, която оповести в присъствието на премиера, докато бяха в ТЕРЕМ-Търговище. "А именно, че отношенията на ниво правителство са прекрасни, аз с премиера Борисов нямам абсолютно никакви проблеми и той няма с мен, надявам се, но явно скърцат колелата на каручката в парламента, това затвърждава моето  убеждение в тази посока. При положение, че се знае и съм го изпратил този законопроект октомври месец още, някой бързо да вкара миналия петък други законопроект, който всъщност е по предпочитания на ДПС, е малко...", не довърши коментара си обиден лидерът на ВМРО.

 

Вицепремиерът все пак връчил  своя законопроект за вероизповеданията на соцлидерката по време на срещата, а Нинова дори прогнозира, че най-добре ще бъде двата проекта - този на патриотите и този на ГЕРБ, подписан от БСП и ДПС, да се обединят в името на доброто на държавата.

 

Защо вероизповеданията скараха управляващите?

 

На 4 май в деловодството на Народното събрание са внесени промени в Закона за вероизповеданията. Вносителите са председателите на парламентарните групи на ГЕРБ, БСП и ДПС Цветан Цветанов, Корнелия Нинова и Мустафа Карадайъ. Коалиционният партньор на ГЕРБ - „Обединени патриоти“ е демонстративно игнориран. Трите партии предлагат да се отпуска държавна субсидия само за вероизповедания, към които принадлежи не по-малко от 1% от населението на страната.

 

На 5 май, от пресцентъра на ВМРО разпространиха алтернативния законопроект на вицепремиера и лидер на партията Красимир Каракачанов. От партията съобщиха, че вицепремиерът първо ще предизвика обществено обсъждане по промените, включително и с БПЦ и с всички основно застъпени у нас вероизповедания, а после ще го внесе за разглеждане.

 

В проекта на ГЕРБ, БСП и ДПС се предлага държавата да финансира вероизповеданията с до 15 млн. лева на година. Пари ще получават само вероизповеданията, към които принадлежи най-малко 1% населанието. Това са православното и мюсюлманско вероизповедание, а предложението е те да получават по 10 лева за всяко самоопределило се лице. ВМРО също предлага финансиране за вероизповедания.

 

Законопроектът на Цветанов, Нинова и Карадайъ въвежда забрана заплатите на свещенослужещите и служителите в религиозните общности да се изплащат от чужди дарения. Всяко дарение трябва да е разрешено от държавата.

В законопроекта на Каракачанов пише, че религиозните общности се финансират само от източници от България, а даренията да се отчитат и пред Сметната палата.

 

Предложенията на Каракачанов предвиждат българските граждани да могат да извършват богослужебна дейност, когато са завършили образованието си в България или когато чуждата диплома е призната по специален ред у нас.

И двата проекта предвиждат чужденци да могат да участват в проповеди само ако това е предварително съгласувано с дирекция "Вероизповедания".

Проектът на Красимир Каракачанов предлага граждани да не могат да участват в ръководствата на партии и на религиозни общности едновременно.

 

Преди ден Каракачанов обяви във фейсбук: 

"В качеството ми на заместник министър-председател по обществен ред и сигурност и председател на ВМРО – Българско национално движение ще предизвикам обществено обсъждане по готовия Законопроект за вероизповеданията, който обещах да бъде внесен в парламента до края на този политически сезон. Това включва и разговори с Българската православна църква и всички основно застъпени в България вероизповедания. 

Както е посочено и в мотивите, правилата, съдържащи се в него, са формулирани при стриктно спазване на принципа на равнопоставеност на различните вероизповедания. Предложенията, които аз и екипът ми правим с този проект, са предизвикани от негативни по характера си явления - религиозен радикализъм и осъществяване на терористични актове, наличие на индикации за политизация на вероизповеданията и на започнал процес на дезинтеграция на религиозен принцип на отделни религиозни общности в страната. Наблюдаваните опасни явления, които изброих, както и разпространението на религиозни доктрини за промяна на държавното устройство, светския характер и закони на страната ни са реална опасност за националната сигурност. Ето защо настъпи моментът за конкретни действия, а именно обществено обсъждане и внасяне в Народното събрание за гласуване на нов Закон за вероизповеданията (...) 

От изявлението не става ясно защо "Обединените патриоти" са извън невиждания иначе парламентарен консенсус между ГЕРБ, БСП и ДПС. От текста за законопроекта, разпространен от Каракачанов, може да се предположи, че е бил подготвен преди време - защото като адресат стои бившият вече председател на 44-ия парламент Димитър Главчев, който подаде оставка, а не настоящата председателка Цвета Караянчева. 

Частта за държавната субсисия, възнагражденията на свещенослужителите, отчетността и т.н. между двата проекта доста си прилича, на моменти е дословно 1 към 1, става ясно от сравнението на текстовете. 
ВМРО също предлага държавна субсидия за вероизповеданията, отново само за тези, към които принадлежност са обявили над 1% от гражданите на страната. По данните от последното преброяване от НСИ - това са православието и ислямът. 
Повтаря се и друго предложение - забраната за дарения от чужбина за възнаграждения на свещенослужители, както и задължението всяко друго дарение да се декларира. За разлика от "консенсусния" законопроект, в този на Каракачанов няма "таван" за субсидиите, но пък има задължение с парите да се финансират и духовните училища, разкрити по искане на вероизповеданията. Размерът на възнагражденията на свещенослужители също се повтаря. 

Проектът на ВМРО обаче предвижда нов регламент и за регистрация на вероизповедание, и за заличаването на регистрирано такова.

 

За нарушения на финансовите разпоредби - например прием на дарение в противоречие с разписаните забрани, са предвидени солени глоби и за физически, и за юридически лица. 

Текстовете на "патриотите" са по-радикални в редица направления. Например - освен чесвещенослужители могат да са само български граждани, те ще трябва да са завършили и религиозното си образование в български училища, в това число и висши. Има все пак и опция, която позволява верификация на чужда диплома от държавата. Предлага се и забрана за извършване на богослужения извън обявените от самите вероизповедания храмове, обредни и молитвени домове. 

Записано е още, че проповедите трябва да се водят задължително и на официалния български език - спорна промяна, която се бе появила и в 43-ия парламент в законопроект и на "Атака" и на "Патриотичния фронт", които обаче така и не стигнаха до пленарната зала. 

ВМРО дава и определение на понятията "религиозен радикализъм" и "политизация на вероизповедание". За прояви на първото могат да се смятат "опасни за националната сигурност действия, проповеди, текстове, изявления или обръщения на вероизповедание,които: отричат светския характер на държавата, оспорват или заменят върховенството на закона с друго право или се позовават на такова; противоречат на Всеобщата декларация за правата на човека и свързаните с нея международноправни актове на ООН и на Хартата на основните права на ЕС; противопоставят хората на религиозна или верска основа; проповядват, пропагандират или оправдават религиозен тероризъм, или религиозна война" и др. 

Политизация на вероизповедание“ е опасно за националната сигурност нарушаване на принципа на отделно съществуване на политическата власт от религията и използване на вероизповедание, на неговите органи и храмове, традиции и обредност за политически цели от религиозна институция или политическа организация“, пише още в законопроекта. 

ВМРО иска и ремонт на Закона за политическите партии с цел на тях да им е забранено например да "защитават и пропагандират групови и малцинствени права по начин, който ги изолира и противопоставя на нацията".

 

Партиите да нямат право и да "се намесват в делата на вероизповеданията и да използват техните събития, ритуали и символи за своята дейност и цели".

За тези и други подобни "нарушения", които, както се вижда, са доста разтегливо написани, пък се предвижда закриване на партии - прокуратурата ще е длъжна да поиска това от Софийския градски съд, ако преди това е получила сигнал за нарушение от държавен орган.

Това в случай, че законопроектът на ВМРО бъде внесен в Народното събрание, както заявява Каракачанов.

И, разбира се, ако бъде приет, въпреки че останалите парламентарни сили имат свой консенсусен вариант за промените.

 



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: elianna
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1172020
Постинги: 1302
Коментари: 1089
Гласове: 610
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031