Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.05.2018 00:30 - Майната й на баба Илийца!
Автор: elianna Категория: Лични дневници   
Прочетен: 613 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Все си мислех, че падението у нас е стигнало дъното, но се оказва, че може да се рови и по-надолу. Там е стигнало обществото ни, щом в навечерието на 24 май не друг, а главният редактор на присъдружен на властта вестник ни ощастливи с прозрението, че „да изучаваш борбата на баба Илийца с кола е пълна безсмислица и загуба на време“. Че да се изучава какво е казал авторът в 10 реда стихотворение е „прахосване на обществен ресурс“ и затова в училище трябва да се учи не литература, а само математика и технологии, защото с тях младите ще си осигурят бързо високи доходи!

Не знам в какво емоционално състояние трябва да е човек, за да види в прекрасния разказ на Вазов „кола на баба Илийца“, а в „Гераците“ – „трипера, който хваща снахата на стария Герак“. И че „разбира се, българската литература е остаряла, глупава, посредствена, безинтересна и неграмотна“. Щото и това е писал „колегата“ Борислав Зюмбюлев още преди две години. Да се спори с идиотизъм няма смисъл, но дори той да се дължи на ищаха да се правиш на интересен, като провокираш бяс у читателите (реакциите в мрежата вече втори ден са нецензурни), случката прекрасно обяснява защо все повече те е срам да кажеш пред хората, че си журналист. Да си продаваш занаята с порнография, като се подиграваш с българската литература, е доста перверзна представа за популярност.
Проблемът не е в човека, а във въпроса защо облъчваш хората с внушения, че родната литература е „остаряла, посредствена и неграмотна“. Отговорът е прост. Да, творбите на нашите писатели и поети не са жизнерадостни, нито развлекателни. Но класиците ни затова са класици, защото, пишейки за своето време, ни поднасят образите на днешните български управници, на днешната българска сиромашия, на днешното българско зло. И затова истините, които са в творбите им, скрояват калташки номер на днешните властници. Затова те вчера вадят от учебниците памфлетите на Ботев, днес – фейлетоните на Алеко. Само че българинът е оцелял с истините на Паисий и с не 10-те, а осемте предсмъртни реда на Вапцаров, дето го убиха втори път. Не с хулите по българските писмена и писатели, и не с „европейското“ превръщане в мит на „bata6kite mu4enici“. В модернизацията стигнаха дотам, че издадоха „Под игото“ на шльокавица.
Важно е как учителите преподават литература днес – когато дори заптиетата в „Една българка“ примерно отстъпват пред възрастната жена с болното момче, това чрез емоцията, събудена от сюжета, подсъзнателно внушава на детето уважение към старите хора и към състраданието – много повече от скучните уроци и европроекти по „гражданско образование“ с казионната им дидактичност. А ако някое дете каже, че му е трудно по литература, значи учителят му преподава не литература, а учебникарски теми, запълващи определения му хорариум. Преподавал е не „Под игото“, а това, че „образите, чиято „тираничност“ и „лишеност“ има митологичен произход, са странни и привлекателни поради връзката им с мистериите на изкуството, красотата, безумието и пиянството“. Това пише в учебника. Това се учи наизуст и всъщност изхвърля белетристиката и поезията от училище.
Литературата е чувство, а чувството създава манталитет, възпитава, създава нацията. Може да имаш сто суперпрограмисти, може да им плащаш по пет бона на месец, но те не са нация, ако не са минали през страданието на Моканина, ако не са чакали бялата лястовица и не са осмислили защо единствено един луд се осмелил да протестира на мегдана срещу избиването на въстаналите против поробителя. „Обесиха го на касапницата“. И когато властващите днес набиват, че „Градушка“ на Яворов илюстрира темата „природа“, ти става ясно, че трябва да си Мунчо, за да протестираш… Ето това е литературата.
Строежът на атомното ядро безспорно е много важен, но той не те изправя пред избора добро или зло и не те прави човек и българин. Вярно, духовността не ти осигурява бързи и високи доходи! А добрият предприемач не може „да си губи времето“ с неща, които не носят пари, нали? Впрочем, за „атомното ядро“ другаде плащат много повече. И научен от един главен редактор къде е истината, ти хукваш подире й. Майната й на баба Илийца!

Велиана Христова
image




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: elianna
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1171713
Постинги: 1302
Коментари: 1089
Гласове: 610
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031