Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.05.2018 14:30 - Георги Марков: Орбан изгони и съветските танкове, и Сорос
Автор: elianna Категория: Лични дневници   
Прочетен: 323 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Чудото „мигрантски квоти“ няма да се състои

В България трябва да разберем, че не всичко, което иска Западна Европа, трябва да става. Ние трябва да водим наша национална политика. Така, както никой не може да накара Румъния, Испания, Словакия, Кипър и Гърция да признаят Косово.

- Г-н Марков, на 18 май започна работа новото правителство на Виктор Орбан. Очертаха ли се вече приоритетите му?

- Това е четвъртото правителство на Орбан – трето поредно и трето с мнозинство от две-трети, което е абсолютен световен рекорд. За мен това е заслужен подарък от унгарските граждани за 55-годишнината на Виктор Орбан, който днес, на 31 май, навършва този юбилей. Същевременно е и голяма награда за неговата 30-годишна работа в полза на унгарския народ, тъй като точно на 30 март се навършиха 30 години, откакто той стана един от основателите на партия „Фидес” - партия на младите демократи, която се обяви за сваляне на комунистическия режим. Последва негово пламенно слово през юни 1989 г. за изгонване на съветските войски. И след тези 30 години в политиката, освен че изгони съветските войски, той изгони и Сорос. 

В Унгария през юни традиционно се приема бюджетът. Предстои да се гласуват серия закони „стоп Сорос”, които да ограничат възможностите на неправителствените организации, които работят срещу националния интерес. В унгарските медии много се визира Хелзинкския комитет, който активно работи от 2015-а насам за прокарване на пътя на мигрантите през Унгария за Европа. Тези организации ще могат да извършват своята дейност, но ще плащат 25% данък върху парите, които получат от чужбина и мероприятията им могат се ограничат на не повече от 8 километра от границата. Няма да могат да ходят на границата, както досега.  
Друго важно нещо е, че продължават усилията на Унгария за укрепване на унгарското семейство. Орбан чете специално слово в парламента, критикува остро неолибералната демокрация или либералната недемокрация, както я нарича, която по безобразен начин започна да ликвидира традиционното семейство между мъж и жена, нанесе тежък удар върху християнския образ на Европа. За укрепване на семейството той направи много, за трето дете се дават бонуси от порядъка на 30 000 евро безвъзмездно. 
Продължава и политиката на ограничаване на възможностите мигранти да проникват в страната. Орбан заяви категорично, че Унгария остава християнска държава, че ще бъде етнически хомогенна, че той изпитва уважение към малцинствата, в това число и към еврейската общност. Неслучайно отправи писмо към президента на Световния еврейски конгрес, даде много пари за синагогата в Суботица, и заяви, че няма да се подчини на лудостите на Брюксел да налага мигранти в страната. 
Да припомня, че по този въпрос получи и категорична подкрепа на референдум – 99 срещу 1 процент. Орбан каза, че кошмарът Съединени Европейски щати няма да се осъществи и Унгария няма да участва в такъв кошмар.

 

По време на срещата на 17 май в София имаше продължителна среща на Виктор Орбан с президента на Франция Макрон. Тя бе отразена по унгарската телевизия, но нямаше много данни освен това, че двамата са обсъждали бъдещето на Европа. То очевидно ще се обсъжда трескаво и по време на Австрийското европредседателство. Позицията на Унгария е категорична – силна Европа от силни национални държави. Не се възприема тезата за Съединени Европейски щати от една страна и тезата на Макрон от друга, която той формулира при посещението си в Москва. Макрон заяви, че има много събран гняв в Европа и тя трябва да се реформира. Аз бих добавил, че този гняв е резултат от недалновидната политика на Меркел и на Оланд, на техните послушковци Юнкер, Шулц и други., които доведоха до толкова жертви в Европа. 
Орбан обаче може да се похвали, че Унгария е една от най-сигурните страни в Европа. 

- Преди няколко дни Унгария отхвърли предложението на България за решаване на мигрантската криза. Как ще се отрази това на отношенията ни?

- Бях в Унгария, когато външният министър Петер Сиярто се появи няколко пъти по телевизията и каза, че е крайно неприемливо нашето предложение за квотите, което той перифразира така, че при големи вълни мигранти, както през 2015-а, страните ще могат да приемат определен брой мигранти - нещо, което за Унгария е тотално неприемливо. Не знам дали Вътрешно министерство, дали правителството е предложило това, но се надявам се, че партиите и институциите в България ще разберат най-после, че чудото квоти няма да се състои. Причината е, че това е най-голямото нарушение на правото, за което съм чул, откакто съм се родил. 

- Какви са нарушенията според вас?

- Първо, това е изселване на хора, въпреки волята им. Преместването на хора, на които от Германия си казал „елате”, а после да ги пратиш в Словакия, е изселване. Както комунистите едно време изселваха в Белене. Второ, изключено е да се налага на една суверенна държава с кого да живее. Вишеградската четворка няма да се подчини. Както се очертава да не се подчини и Австрия, Слования след изборите (надявам се, че г-н Янса ще спечели), както не иска и Италия. 

- В Италия обаче се задава сериозна политическа криза. 

- В Италия направиха номер. Такова чудо аз не съм виждал в съвременен период – един непряко избран президент да попречи на волята на италианския народ да се състави правителство. Партиите, които направиха коалиция „Пет звезди”, и дясната коалиция на Северна Лига, Италианско братство и Форца Италия имаха над 50% подкрепа. Но някакъв кандидат министър казал нещо срещу еврото и дайте сега да не избираме това правителство. Всъщност, президентът неволно направи подарък на тези партии, които на очертаващите се бързи юнски избори, ще спечелят според мен зашеметяваща победа. 

И да се върна към Унгария. Унгария критикува България. Самият Сиярто каза, че е говорил остро с Могерини и е казал, че когато се обсъждат такива въпроси трябва да се дават и алтернативните предложения. Г-н Орбан донесе в България цял проект по въпроса. Проблемът тепърва ще се обсъжда. 

Не мисля обаче, че това ще доведе до лоши отношения между България и Унгария. Помним, че нашият премиер в зората на политическата си дейност, когато нямаше и толкова политически опит, се беше изхвърлил, че уважава Орбан и са приятели, но с действията си той компрометирал дясното пространство. Казана дума, но не хвърлен камък. През 2016 г. го награди с орден, за което съм благодарен на премиера. 
По-скоро в нас е топката. Ние трябва да разберем, че не всичко, което иска Западна Европа трябва да става. Последните три години обикновено всичко е погрешно и ние трябва да си водим наша национална политика. Така, както никой не може да накара Румъния, Испания, Словакия, Кипър и Гърция да признаят Косово. 

Позволете да спомена за една интересна конференция на Вишеградската четворка, ръководена от външния министър, която се проведе през последния уикенд в Унгария. На нея присъства бившият чешки президент Вацлав Клаус, а изключителен интерес предизвика лекцията на известния писател Дъглас Мъри, чиято книга „Странната смърт на Европа” бе хит за 2017-а. На конференцията той в прав текст каза, че Западна Европа е много виновна за случилото се, че ако сложи чертата кой беше прав 2015-а Меркел или Орбан, това е Орбан. И че счита за нахалство коментарите на западни медии и политици, които критикуват Орбан, че изпълнява волята на своя народ. Най-интересен беше коментарът на Стив Банън, който е с унгарска жилка, и който заяви в интервю, че „Орбан беше Тръмп, когато Тръмп не беше Тръмп“. 

- ООН обаче призова Унгария вчера да се откаже от закона за неправителствените организации. Може ли да има смекчаване на разпоредбите?

Разбира се, че няма да има. Унгария се противопостави на едно решение на ООН във връзка с мигрантите, дори поиска оставката на председателя. В Унгария никой не обръща внимание на приказките на ООН, която стана казионна организация, и на обръщенията на папата за закрила на мигрантите.
Орбан говори открито, че Унгария е била и ще бъде християнска държава. 
Неслучайно Макрон в Русия спомена, че Европа трябва да се реформира, като посочи, че ще има отделни скорости. Аз също мисля, че ще има. Ще има страни, които искат тясна интеграция и такива, които ще запазят суверенното си право да взимат собствени решения, когато интересите им налагат - като Вишеградците, Австрия, Италия, Словения, може би и други страни. 

- Къде ще бъдем ние в реформираната Европа на различни скорости?

- Според мен ние ще искаме да сме в първата скорост, но целият въпрос е, че не сме готови и няма да ни искат. Ще стоим на едно място, докато видим нещата как ще се развиват.
Орбан, впрочем, не приема и условието да се продава суверенитет срещу еврофондове и ще наложи вето на европейския бюджет, ако това стане. 

- Говорихме за унгарския бюджет, за Италия и еврото. Защо Унгария не напира да въведе еврото?

- Във Вишеградската четворка има известни различия по въпроса, Словакия, например, го прие. Другите три страни обаче не го приемат. Бабиш каза, че кроната е много добра валута. Качински спечели 50+1 в изборите, дори изхвърли социалистите извън парламента с лозунга, че няма да се въвежда еврото. В Унгария още през 2012-а Орбан заяви, че ако Унгария въведе еврото е все едно да се качи на „Титаник“ преди потъването. И вкара в конституцията форинта като национална валута. В рамките на мандата на Орбан до 2022-а Унгария няма да мисли за въвеждане на евро. Струва ми се, че същото ще бъде с Полша и Чехия. 
Форинта върви добре. Националната банка има изключително важна роля, добър директор, добре борави с курса, играе важна роля в икономиката и самото приемане на еврото би изяло част от суверенитета. 
През есента Орбан бе поканен на икономически форум в Швеция да чете лекции за чудото „унгарска икономика”, за това как се сваля безработицата от 12 на под 4%, как се постига най-ниската инфлация, как се откриват 800 000 нови работни места. Да имаш траен растеж, да приемеш и да разширяваш заводи на Опел, Сузуки и Мерцедес, е наистина голямо достижение.




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: elianna
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1181636
Постинги: 1302
Коментари: 1089
Гласове: 610
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930