Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.10.2018 00:40 - Проповед на протойерей Ивайло Вутов за празника на света Петка Българска
Автор: elianna Категория: Лични дневници   
Прочетен: 430 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
  Беше лето Господне 1238 г., когато една ранна утрин, изморен и прашясъл вестоносец застанал със своя изтощен кон пред крепостния ров на Царевград-Търнов предизвиквайки вълнението на бдителната стража струпала се, да види нечакания гост. Веднага бил спуснат крепостния мост и вратите на града се отворили, за да посрещнат този от Бога пратен вестител. Без да се бави той поел направо към царския дворец, за да извести самия могъщ наш цар Иван Асен II, че света преп. Параскева - Петка Епиватска наближава неговата славна столица носена на ръце от духовници, миряни, водени от преосвещения Марко, митрополита на Велики Преслав. Развълнуван от дългоочакваната вест нашия от Бога даден Цар наредил веднага да известят Патриарха Василий, царицата Анна и майка му, Елена и целия Търновград да бъде пробуден с камбанния звън от всичките Божии Храмове! Наистина в този ден Небето и Земята се слели в една обща радост и възхвала на Бога и на Неговата Светица-Чудотворка, Параскева - Петка Епиватска, която идвала със своето Тяло, за да стане Закрилница и Молитвеница за нашия Цар и за нашето могъщо българско Царство! Самият наш цар Иван Асен заедно с Патриарха и своето семейство и неизброимо множество духовници, войнство, народ пеша извървели оставащия път до столицата Търнов, за да приемат Тази, която била спасена от поруганието на латинците, заради което ще опази държавата ни, от нейните врагове повече от 1 век !!! Наистина слаби са човешките слова да въздадат достойната хвала на нашата духовна Майка и Закрилница, св. преп. Петка-Епиватска, Търновска, за нейните безбройни Чудеса на изцеление, спасение, благословение на нашия български народ, който в израз на своята любов към нея построил множество храмове, параклиси носещи светото ѝ, име. А в тъмните години на турското робство, в своите молитви за изцеление на болни нашите прадеди сложили наравно с древните почитани наши Светци, св. преп. Йоан Рилски-Чудотворец, св. Йоаким Осоговски-Чудотворец, св. Прохор Пшински- Чудотворец, св. Гавриил Лесновски- Чудотворец и св. преп. Петка - Параскева Търновска ! Затова, днес на 14. октомври (неделя) всеки един от вас православни християни, който е българин по кръв и род е длъжен да бъде в Божия храм, да присъства на светата Литургия и от цялото си сърце да прослави Тази, Която и днес горе на Небето се моли за България, помнейки , народа ни спасил светите ѝ, Мощи от ръцете на католиците-латинци и възвеличил Името ѝ, по-целият православен свят покорен от нашия велик цар Иван Асен II !!!
Кондак 1
Избрана угоднице Божия,премъдра и всехвална невесто Христова, помощнице бърза и молитвенице наша, преподобна майко Параскево! Възхваляваме Господа, Който те прослави; благодарствени и похвални песни ти принасяме, почитайки светата ти памет. Като имаш голямо дръзновение пред Господа, от всякакви беди ни освободи, които с умиление и радост ти зовем така:
Радвай се, преподобна майко Параскево, многомилостива молитвенице за нашите души!
МОЛИТВА към преподобната наша майка Параскева, написана от св. свщмчк. Евтимий патриарх Български
О, преподобна майко и прекрасна Параскево, отгоре наглеждай милостиво и нас! Сега ти не съзерцаваш, като през огледало или във въображението си Този, Когото силно си обикнала - Христос, а му говориш направо лице в лице! Смирено те молим: опази ни от всички вражески навети чрез силата, която ти е дал Спасителят Христос, избави ни от всяка съблазън, бди над нас майко Параскево, и ни помогни и укрепи по тесния път към Христа, за да го извървим и ние, както и ти си го извървяла и като имаме теб за пример да не се отклоним от него. Като похваляваме твоите чудни дела, молим те, пресвета майко Параскево, умоли нашия Господ Иисус Христос да отреди и на нас място в небесните пасбища; да заживеем при теб и да се насладим от вечните блага посредством благодатта и човеколюбието на нашия Господ Иисус Христос, Комуто с Безсмъртния Отец и с Пресветия Благ и Животворящ Дух слава и могъщество сега и навеки! Амин! По-светите молитви на пресветата Божия Майка, на св. преп. Петка-Параскева Търновска, на светите ни Отци от 7 Вселенски Събор и на всички празнувани днес Божии Светци и Светици, Господ да се смили и да помилва България и всеки един от вас православни християни! Амин. Амин. Амин. Днес, празнуват: Петка ( окт. 14 / 27 ), Петкана, Пена, Пенка (Пена и Петкана са съкратени и от Петър), Петкан, Петко (Именник на БПЦ-1927 г.)
  image    



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: elianna
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1171799
Постинги: 1302
Коментари: 1089
Гласове: 610
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031