Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.05.2019 13:32 - вълкът козината си мени но нрава - никога! "Фигаро": Франциск призова България да не затваря вратата за чужденци
Автор: elianna Категория: Лични дневници   
Прочетен: 2730 Коментари: 2 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 

Папата, който пристигна в България, изрази тревога от обезлюдяването на страната, призовавайки я да не затваря вратата за чужденци, и се обяви за единство на християните.

Жан-Мари Геноа

“Фигаро” 
 
Папата, който пристигна в България, изрази тревога от обезлюдяването на страната, призовавайки я да не затваря вратата за чужденци, и се обяви за единство на християните. Той бе посрещнат с подозрение и дори враждебност от страна на ръководителите на Българската православна църква, пише журналистът Жан-Мари Геноа във "Фигаро". 

В България папа Франциск изпрати двойно послание за отваряне.

 

Първо, политическо, в полза на имиграцията, което беше адресирано до правителството.

 

Второ, религиозно, в името на християнското единство, насочено към лидерите на Православната църква. Пристигнал в тази европейска страна в неделя сутринта, Франциск ще си тръгне в понеделник вечерта, за да посети във вторник Северна Македония, преди да се върне вечерта в Рим. 


В България папата се очаква в понеделник сутринта в бежански лагер. Реалност, която е особено близо до сърцето му. Той го каза на президента на републиката, веднага щом пристигна в неделя. Наричайки България "мост между Източна и Южна Европа", но също така и "отворена врата към Близкия изток", той призова тази земя "с древни християнски корени" да бъде място на "среща". "Разнообразието" ще бъде преживяно като "възможност, богатство, а не като причина за противопоставяне", но също така ще "зачита особеностите". 

Култивирайки "гостоприемство", тази страна ще участва в създаването на "жизнени връзки между цивилизациите, между различните традиции и чувствителност". Това ще позволи да бъде "отхвърлено всяко насилие и принуда". И като следствие: "Така ще попречим на онези, които искат с всички средства да манипулират и използват" насилието. 

Българска "демографска зима" 

Говорейки за "демографската зима", която бушува в страната, но която "се стовари като ледена завеса върху цяла Европа" - коефициентът на раждаемост е 1,53 на жена в България при население от 7,1 млн. души - папата помоли българите да посрещнат чужденците: "На вас, които познавате драмата на емиграцията, си позволявам да предложа да не си затваряте очите, сърцето и ръката си този, който чука на вратите ви". 

Но той похвали също усилията на президента да задържи младите българи в страната: "Бих искал да ви насърча да продължите по този път, да положите всички усилия за създаване на благоприятни условия, за да могат младите хора да вложат свежата си енергия и да планират своето лично и семейно бъдеще, намирайки в родината си условия за достоен живот”. 

Силният момент от този първи български ден беше обаче религиозното му измерение.

Светият Синод на Българската православна църква, управляващото тяло на Църквата, забрани всяка „обща молитва“ с ръководителя на Католическата църква. Така че Франциск отиде да се вглъби сам в катедралата в София, близо до трона на светиите Кирил и Методий, евангелизаторите на Централна Европа, които са почитани и в Католическата църква. 

По-рано той бе приет в лично качество от патриарх Неофит, ръководител на Българската православна църква. "Толкова много исках тази среща", довери Франциск, искрен поддръжник на икуменизма, движение, което работи за единство на християнските църкви. 

"Раните" на християнското разделение 

Той използва възможността да изрази съжаление за "раните", образувани от "болезнените разкъсвания" на разделението на християните, като същевременно призова католиците и православните "да преоткрият радостта от прошката". 

Изхождайки от примера на светиите Кирил и Методий, той обяви, че "известно различие на обичаи и нрави не противоречи ни най-малко на единството на Църквата" и че между Изтока и Запада „различни богословски формулировки нерядко се допълват, вместо да си противоречат". Така че "зачитането на различията не е пречка за единството". 

Тогава папата обяви: „Колко неща можем да научим един от друг!". Накрая той увери православните в молитвата си и ги помоли за "място" в тяхната молитва. Защото "молитвата е вратата, която отваря всичко". 

В замяна на това, православният патриарх остана по-скоро дистанциран в речта си. Той увери папата в "уважението" на неговата Църква. Той се зарадва, че Католическата църква "защитава", както Православната църква, "християнските корени на Европа". 

Но той припомни, че "Глава и кормчия на кораба на Едната, Света, Вселенска и Апостолска църква е сам Господ Иисус Христос" и затова е необходимо да се пази "вярата на християнската църква" от "компромисите", изтъквайки постоянството на Православната църква в хода на историята. 

Два пъти Патриархът повтори: "Ние, Българската православна църква, сме твърдо убедени, че по отношение на Вярата не може да има и не трябва да има компромис". 

Що се отнася до молитвата за християнско единство, той обясни, че тя има различно значение за тях. Във всеки случай не става дума за сближаване на църквите, а за изпълнение на всичко в Христос, както уточни патриархът: "Винаги сме се молили за единството на света в Христа". 

Превод от френски: Галя Дачкова

Източник: Гласове


Пазете децата от католишките попове педофили! По истински случай: Spotlight Спотлайт Spotlight Спотлайт (2015) The true story of how the Boston Globe uncovered the massive scandal of child molestation and cover up within the local Catholic Archdiocese, shaking the entire Catholic Church to its core. http: zamunda.net banan?id 478198&hit 1&t movie Режисьор : Томас МакКарти ## В ролите : Майкъл Кийтън, Пол Гилфойл, Джейми Шеридан, Лен Карио, Джон Слатъри, Лив Шрайбер, Били Кръдъп, Стенли Тучи, Марк Ръфало, Рейчъл Макадамс и др. Резюме Продукцията ще ни бъде интересна и поради още една причина тя е базирана на действителен случай, нашумял и привлякъл общественото внимание през 2003 та година. Тогава именно вестникът бе този, който надуши членове на католическата църква да се забъркват в скандал от сексуален характер. Тези от зрителите, които вече са забравили за случая, сега благодарение на филма ще имат възможност да си припомнят подроб


Всички чужденци за които така се е загрижил на самолети и ги пращаме при него

 



Гласувай:
4



1. radostinalassa - Разбира се, че е така
06.05.2019 14:14
Тук има достатъчно хора от същия вид. Те ще станат скоро повече от нас, ако не се спре темпа им на раждаемост. Защо като отидат в ЕС раждат по 2 деца, а тук много повече? Това е нерентабилно за държавата ни.
Ние не искаме да заселваме араби.
цитирай
2. oia - Йезуита добре се е изучил, да ком...
07.05.2019 10:50
Йезуита добре се е изучил, да комуникира чрез иносказание. Какво имам в предвид. Използва и размахва като байрак името ХРИСТОВО. Отиде при емигрантите в лагера---защо не ходи там, където са родните им места да вразумява управниците---да им напомня за Христос, както на нас.
Визитата му била в две направления---политическа, свързана с емигрантството,
и след това и религиозна. Защо ватикан не си построи емигрантски лагери
--имат средствата, имат духовенство---и там да се отнасят с тях човешки,
как поучават другите, а може би по-добре, както те си ,,знаят".
ГОСПОДИ ХРИСТЕ, ДО КОГА ЩЕ ДЪРЖИШ ТАЗИ ИЗМЕТ НА ЗЕМЯТА????.
КОЛКО ЗЛО НАТВОРИХА----НЕ СТИГА ЛИ ВЕЧЕ ???
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: elianna
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1171929
Постинги: 1302
Коментари: 1089
Гласове: 610
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031